Home » Internet » Sådan virker virtuelle valutaer
Sådan virker virtuelle valutaer

Sådan virker virtuelle valutaer

Share

Interessen for kryptovalutaer er gået op og ned. Nu er interessen steget igen, fordi Facebook har annonceret valutaen Libra. Men hvad er en kryptovaluta egentlig, og hvordan kan man udveksle beløb uden en traditionel bankkonto og et kreditkort?

Virtual valuta, kryptovaluta, Bitcoin – et nyt betalingsfænomen er opstået. Konceptet, der bygger på krypterede transaktioner over nettet og virtuelle ”penge”, blev lanceret for over 10 år siden, i 2008, med netop valutaen Bitcoin. I dag findes der over 200 forskellige kryptovalutaer. Senest har Facebook øget interessen med valutaen Libra.

Fænomenet er dog stadig lidt mystisk for mange, så lad mig prøve at forklare, hvordan en kryptovaluta fungerer. Den udstedes ikke af noget land og reguleres ikke af et bankvæsen, men opererer i et system, der internationalt kaldes blockchains – på dansk: blokkæder. Teknologien fungerer som en decentraliseret kæde af krypterede informationer, der garanterer, at den samme virtuelle coin (mønt) ikke handles to steder på samme tid.

Transaktioner får unikt id

Når man sender et beløb, sker der en verifikation undervejs. Den er essentiel for brugernes tillid til valutaen og dermed hele transaktions-kæden. Kernen i teknologien er, at alle transaktioner registreres i en decentral, digital hovedbog, som alle involverede i transaktionen kan følge med i. Bogen findes simultant flere steder på nettet, og ingen kan slette i den. Alle bevægelser registreres med en ny linje med et nyt, unikt id – en ny blok i kæden.

Se også:  Samsung-brugere får en gratis tegnebog til kryptovaluta

Arbejdet med at verificere informationerne sker gennem komplicerede regnestykker. Disse udføres af brugere, som stiller deres computers regnekraft til rådighed mod at få en del af valutaen som belønning. Processen kaldes ”mining”, da brugeren i overført betydning graver efter informationer og belønnes med virtuel mønt. Arbejdet kræver godt med ram og et solidt grafikkort. Kraften fra pc’ens processor er ikke nok, hvis brugeren for alvor ønsker at tjene penge på sit arbejde, da et grafikkort er 200 gange hurtigere.

Virtuelle penge ender i pungen

Gravearbejdet styres automatisk gennem mining-software. Softwaren kan også sætte brugerens computer i forbindelse med en ”miningpool”, en samling brugercomputere, der samarbejder om at minere. For at du kan modtage eller sende Bitcoins, kræves det, at du som bruger har en ”wallet”, en digital pung, som skal installeres på computeren.

Pungen er egentlig et program, hvorfra der er adgang til en række adresser med hver sin saldo. En adresse i Bitcoin består af 27-34 tegn. Det kan både være tal og bogstaver. Når penge overføres, skal brugeren kende adressen. De to parter i transaktionen kommunikerer via beskeder, som underskrives digitalt, og transaktionen verificeres af netværket.

Se også:  Samsung-brugere får en gratis tegnebog til kryptovaluta

Med kryptovalutaernes blokkæder er det muligt at sende betalingsbeløb verden rundt uden om bankerne, uden forsinkelser og uden gebyrer. Det lyder smart. Men da en kryptovaluta ikke er bundet til prisen på guld eller valutaer i den fysiske verden, sker der nogle gange store udsving i værdien.

For eksempel kan kursen på Bitcoin på kort tid svinge med 5-10 procent alt efter efterspørgsel. Udsvingene gør, at betalingens værdi kan skifte så hurtigt, at den praktiske funktion udhules. Betaling for en kop kaffe med Bitcoin kan således stige eller falde, nærmest mens betalingen finder sted.

Virtuelle valutaer kan være en trussel mod det eksisterende bankvæsen, som derfor har været kritisk over for nyheden. Samtidig omfavner den finansielle sektor og andre virksomheder blokkæde-konceptet, som kan bruges i mange andre sammenhænge. Sikkerhedsbrister og manglende kontrol af kriminelle handlinger har også ført til kritik af virtuelle valutaer, ligesom verificeringen er blevet angrebet for at være stærkt energikrævende og derfor en trussel mod Jordens klima. Trods alt dette ser det ud til, at kryptovalutaerne er kommet for at blive.


TAGS
Bitcoin
kryptovaluta
virtuel valuta

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2020
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S