Home » Netværk » Sådan virker hjemmets Wi-Fi
Sådan virker hjemmets Wi-Fi

Sådan virker hjemmets Wi-Fi

Share

Flere og flere af os har trådløst netværk derhjemme, men din forbindelse til internettet og hjemmets forskellige enheder afhænger af meget mere end router og et abonnement hos en udbyder. Du kan nemlig få internet på flere måder, så hvad foregår der egentlig, når dit netværk kører?

I det sidste årti er trådløse netværk blevet normen i mange danske hjem, men flere forhold skal være på plads, før familien kan streame løs fra nettet og trådløst dele indhold mellem enheder. For at komme på internettet skal du først og fremmest have en router, hvilket basalt set er en boks, som fordeler den indkomne forbindelse fra din udbyder, så flere kan være på samtidig og modtage/sende data.

Opsætningen kombinerer forbindelsens to dele, et LAN (Local Area Network), som er dit lokale hjemmenetværk, og WAN (Wide Area Network), der groft sagt er resten af internettet. Modtager du internet via kabel-tv eller telefonlinjen, anvendes et modem. Modem er en forkortelse af ordet modulation – fordi enheden konverterer (modulerer) tovejskommunikationen med internettet til et digitalt signal. Internet via telefonlinjen sker via et DSL-modem (Digital Subscriber Line), som anvender kobberkabler.

Se også:  Det vildeste Wi-Fi til studieboligen

De fleste kender nok typen, når A for ”asymmetrisk” sættes foran forkortelsen (ADSL).
Den anden mulighed, et kabelmodem, anvender også kobberkabler, men i rund form, der sættes i en indgangsboks, oftest ved siden af tv-antennestikket. Din udbyder af kabel-tv kan levere modemmet og sætter boksen op. Udbydere af internet via fiber bruger begge metoder.

En Router har flere funktioner

En router er også et modem, eller rettere: Modemmet er indbygget. Skal forbindelsen være trådløs, skal du forbinde modemmet med en Wi-Fi-router. Herefter kan du hente signalet ind fra WAN via et Ethernet-kabel, som sættes i internetstikket/porten i routeren. Nu fordeles det på LAN uden brug af kabler mellem routeren og for eksempel din tablet og computer. Routeren har som regel ekstra porte, hvori du kan kable en direkte og stabil forbindelse til en NAS eller andet.

Se også:  Den stille revolution af hjemmenetværket – Wi-Fi 6E

Wi-Fi står for Wireless Fidelity, en standard for trådløst internet. Signalet distribueres som radiosignaler via to frekvensbånd, 2,4 GHz og 5 GHz, hvoraf sidstnævnte ofte er hurtigere og mindre brugt. De fleste routere er dual band, så de kan vælge at benytte begge frekvenser. Nyere routere har også adgang til et tredje bånd. Mere nøjagtig anvender de såkaldte triband-routere et frekvensbånd til 2,4 GHz og to separate til 5 GHz.

TAGS
Kloge Åge
Tips og tricks
Wi-Fi

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2022
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S