Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Guide: Sådan vælger du en NAS

Netværksdisken, også kaldet en NAS, er blevet hurtigere, større og fyldt med muligheder, fra backup til overvågning. Datatid TechLife tager et kig på forskellige typer og giver her en praktisk købsguide.

Af Natasja Broström, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Flere og flere vælger at etablere et hjemmenetværk til deling af data, hvad enten det sker kablet eller trådløst. Data kan ligge i skyen, på den enkelte enhed eller på et tilsluttet lager, kaldet en NAS (network attached storage), som alle på netværket kan få adgang til ved at indtaste en adgangskode.

I takt med at vi bliver mere trådløse og mobile, har disse netværkslagre fået stadig flere funktioner, og det er i dag muligt at kombinere en NAS med router, multimedieserver, backup og fjernovervågning af hjemmet, blot for at nævne nogle eksempler. At købe en NAS er derfor mere end nogensinde et spørgsmål om behov, opsætning og vægtning af de mange nye muligheder.

Billigt:Den simple løsning

Skal du gemme og dele indhold på et lokalt netværk, for eksempel derhjemme, kan du nøjes med en NAS med én indbygget disk eller købe en NAS, hvor du selv monterer en til to diske. I dag koster den type fra 1000 kroner plus prisen for eventuelle diske (med størrelser på mellem 1-3 TB). Blandt andre Western Digital og Seagate laver NAS’er i dette segment.

Funktionerne er ikke altid overvældende, men du kan sætte NAS’en til at fungere som fælles, men aflåst lager og bruge den til backup. Har din NAS to diske, kan du sætte dem til at spejle hinanden, også kaldet RAID. Går den ene harddisk i stykker, vil der således altid være en kopi af alt det, du har gemt, på den anden.

Ofte vil overførselshastigheden i denne kategori være lavere end med de mere avancerede NAS’er, men det afhænger naturligvis også af NAS’ens udgange (USB 2.0 i forhold til USB-C), din routers trådløse kapacitet inden for standarden IEEE 802.11, bedre kendt som Wi-Fi, hvor nyeste og stærkeste version hedder ac til sidst. Og endelig, om den understøtter tilslutning til den nyere og op til tre gange så hurtige LAN-protokol Gigabit Ethernet, også kaldet GigE.

3 stærke bud på din nye NAS

Western Digitals My Cloud-serie

Simpelt

Western Digitals My Cloud-serie er en fin begynder-NAS til det enkle behov. Du kan få 2 TB lagerplads med i prisen på cirka 1000 kroner. Det er til at overskue.

Qnap TS-251+

Avanceret

Du bestemmer selv lagerpladsen i Qnap TS-251+ til 2500 kroner (plus diske). Den har egen fjernbetjening, backup- og serverfunktioner og understøtter AirPlay.

Synology DS416Play

Komplet

Synology DS416Play koster fra 3200 kroner (plus diske) og understøtter VPN- og iTunes-servere og ip-kamera. Kan nå op på 40 TB fordelt på fire diske.

Dyrere: Den avancerede løsning

Netværkslagre i mellemkategorien (fra 1600 kroner plus diske) er på få år blevet fyldt med funktioner. De kan meget mere end backup. Firmaer som Synology og Qnap har udviklet apps og software, så du blandt andet kan dele i skyen – hvad enten det er via udviklerens egen lagerplads eller for eksempel Dropbox – og styre lageret fra eksterne enheder som tablets. Og med dedikerede apps kan du hente film, fotos osv. ind på et smart-tv eller sur-roundanlæg via en tv-boks som Apple TV 4.

Mange NAS’er i denne kategori har også medieserverfunktion, for eksempel en iTunes-server, så du kan have film-, foto- og musik-bibliotek samlet med lydspor, numre og covers. Nogle NAS’er er også kompatible med Plex Media Server, et klientserver-system, hvorfra du henter og afspiller filer fra alle enheder, som er tilknyttet dit netværk. Du læse mere om medieservere og sikring af dem i vores store guide om skyen på side 45.

Synology, Western Digital og Seagate med flere laver NAS-enheder, som understøtter Plex, men ikke alle ”oversætter” lige godt. For eksempel kan du ikke være sikker på, at film i full HD hentes og afspilles i samme opløsning. Er du i tvivl, så tjek på www.plex.tv.

Softwaren til dit netværksdrev

Skal din NAS fyldes med musik og film, skal du have et program, som kan rippe (udtage) indhold fra fysiske medier til netværksdisken. Ifølge Kulturministeriets hjemmeside må du lave digitale kopier af medier, du selv ejer (ikke venners eller bibliotekets medier), og både cd’er og dvd’er er omfattet af den såkaldte privat-kopieringsregel.

Udvalget af programmer er stort, for eksempel MakeMKV, og de bruger forskellige metoder, for eksempel til overførsel af undertekster, og formater som MVK, AVI og DivX. De fleste programmer er gratis, men udviklerne tager så penge for softwaren, hvis du for eksempel vil kunne rippe Blu-ray-film. Vær opmærksom på, at mange links til sites med rippe-programmer også er forpestet af malware.

Så tjek i relevante forummer, hvor programmernes fordele og ulemper diskuteres og vurderes, og hent kun fra de officielle sites. Datatid TechLife har også en række guides om emnet liggende online. Gå ind på www.datatid.dk og skriv ”guide: nas” i søgefeltet – herefter dukker en masse spændende læsestof op.

Dyrest: Den altomfattende løsning

Det dataslugende hjem eller det lille kontor har andre krav, og det er relevant – ud over tilslutninger og porte – at se på NAS’ens mængde af ram og processorens kapacitet. Skal mange, måske følsomme, data udveksles, er det en fordel med en højtydende NAS, som har plads til flere end to diske. En stor fordel er, udover den øgede plads, at du kan installere og sætte flere diske i raid og dermed have flere sikkerhedskopier kørende på samme tid. Blandt andre producenter som Buffalo, Synology og Netgear har flere bud på NAS’er i denne kategori, som prismæssigt starter ved 3000 kroner (plus prisen på diske).

I denne kategori finder du også mulighed for overvågning og ekstern styring, for eksempel via en smartphone eller en sikret browser-adgang med login.
Nogle NAS’er kan endda håndtere og gemme optagelser fra op til 10 ip-kameraer, så du kan overvåge dit hjem eller kontor på distancen. Blandt andre Synology laver NAS’er perfektioneret dette formål, for eksempel Synology Survelliance Station.

NAS’er i denne prisklasse kan også have routerfunktion, men du kan ofte ikke tilføje flere diske. Apple har deres Time Capsule-serie og Synology deres RT1900ac, og i år fremviste Qnap på CES-messen i USA den kommende TGX-150. Vigtige kriterier er her, om den indbyggede router understøtter GigE, trådløst dual band (hvilket de fleste gør i dag) og internetprotokollen 802.11ac.

Producenternes egne programmer

Producenter af NAS-enheder laver også programmer til det daglige brug. Især Qnap og Synology har – udover delings- og sikkerhedsfunktioner – en bunke software, som omdanner NAS’en til et multimediecenter. For eksempel har Synology udviklet en række multimedieapps, som skal hentes og installeres på enheden og en NAS-version, som skal hentes og installeres via browseradgang til serveren.

Med softwaren på NAS’en og din eksterne enhed, vil du trådløst kunne hente film, serier, fotos og musik ind på pc’en, din smartphone, tablet, tv-boks, konsoller som Xbox og PlayStation, HDMI-dongles som ChromeCast, smart-tv og lydsystemer som Sonos. Du har nu et komplet multimediesystem og kan pakke alle dine cd’er, dvd’er og Blu-ray-film væk.