Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Sådan undgår du telefonsvindel

Svindlerne er blevet snedigere. Du skal være på vagt, hvis du ikke vil risikere at få franarret penge og personlige oplysninger via telefonsvindel. Her er hvad du skal være opmærksom på, hvis du vil undgå at ryge i fælden ...

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Det er ikke længere bare udenlandske numre du skal være varsom med at besvare. Telefonsvindlere er også begyndt at ringe fra danske numre, som umiddelbart kan virke tilforladelige. Men ringer du tilbage kan du risikere at få franarret penge og personlige oplysninger.

Der er ikke så meget du kan gøre for at undgå opkaldene, men du kan undgå at ryge i fælden, når de kommer. Samlino.dk har lavet en lille guide til det du skal holde øje med.

 Telefonsvindel sker i form af disse typer opkald:

Spoofing: Ordet i sig selv lyder måske uskyldigt. Men spoofing er en metode svindlerne bruger til at franarre dig penge eller personlige oplysninger. Her er der oftest tale om en engelsktalende person. Men det er især her, at udenlandske svindlere er begyndt at gemme sig bag danske otte-cifret telefonnumre.

Når du bliver ringet op af et dansk nummer, vil du typisk være mere tilbøjelig til at tage telefonen, selvom du ikke kender nummeret – i modsætningen til et udenlandsk nummer. Denne type opkald er desværre ret svær at beskytte sig imod. Husk derfor altid at tjekke nummeret, inden du ringer tilbage. Er du i tvivl, så lad helt være med at ringe tilbage.

Wangiri: Disse opkald har til formål at få dig til at ringe tilbage. Det foregår ved, at de ringer dig kortvarigt op fra et udenlandsk nummer, så du har et ubesvaret opkald på din telefon. Når du ringer tilbage, tjener de penge ved, at du betaler for en meget høj minutpris – i nogle tilfælde helt op til 100 kr. i minuttet. Svindlerne er enten det lokale teleselskab, der prøver at øge deres indtjening eller bagmænd, der udnytter teleselskabet som et værktøj til svindel. Tjek derfor altid op på nummeret inden du ringer tilbage.

Telefonsvindel kan også sker i form af SMS. En fup-sms, også kaldet Smishing, vil typisk være en sms, der udgiver sig for at være fra din bank eller en offentlig myndighed. Disse sms’er kommer oftest med en opfordring til at trykke på et link, og ved at trykke på linket er skaden sket. Tryk aldrig på linket.

8 råd mod telefonsvindel:

  • Besvar aldrig opkald fra ukendte udenlandske numre og endnu vigtigere; ring aldrig tilbage til dem.
  • Tjek antallet af cifre på telefonnummeret. Et dansk nummer begynder med “+45” og indeholder otte cifre.
  • Angiv aldrig dine personlige oplysninger over telefonen, medmindre det er til en person du selv har kontaktet og har 100% tillid til.
  • Er forbindelsen svag eller oplever du meget baggrundsstøj, kan dette være en indikator på et fupopkald.
  • Blokér nummeret, så de ikke kan ringe dig op igen.
  • Kontakt dit teleselskab og giv dem nummeroplysningerne, hvis du mistænker, at du har modtaget et fupopkald.
  • Slet sms’er, der beder dig om at trykke på links eller indsende personlige oplysninger.
  • Hvis du har fornemmelsen for, at det er svindel, er der store chancer for det er.

Kom ud af kniben

Svindlerne kommer først i besiddelse af dine oplysninger, hvis du videregiver det til dem eller ringer tilbage til nummeret. Er du i tvivl, skal du altid kontakte dit telefonselskab.

Hvis du derimod har afgivet dine oplysninger, skal du ringe til din bank og få din konto spærret med det samme.

Opdager du, at dine oplysninger er blevet misbrugt, skal det politianmeldes med det samme.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere