Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Sådan undgår du at få stjålet din identitet på nettet

Risikoen for at blive udsat for identitetstyveri øges i takt med, at vi bruger nettet til flere ting. Rigspolitiet, Det Kriminalpræventive Råd og Digitaliseringsstyrelsen har udarbejdet 10 gode råd om, hvordan du bedst sikrer dig mod, at kriminelle stjæler din identitet.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Samfundsudviklingen har betydet, at vi bruger nettet i stigende grad - til at overføre penge, til at indberette opgørelser til SKAT og til at komme i kontakt med lægen. Det gør det nemmere og mere interessant for kriminelle at udnytte. For eksempel er bedrageri med stjålne dankort blevet et stigende problem i Danmark. I 2007 var antallet på 801, mens det i 2011 var steget til 1110. En del af bedragerierne kan føre til identitetstyveri.

Flere borgere kontakter Det Kriminalpræventive Råd (DKR) og beder om gode råd til, hvordan de mindsker chancen for at blive udsat for identitetstyveri:

- Problemet med identitetstyveri og it-kriminalitet bekymrer mange. Derfor har DKR og Rigspolitiet samarbejdet om problemet. Resultatet er, at vi med hjælp fra Digitaliseringsstyrelsen nu har samlet 10 råd til, hvordan man bedst passer på sin identitet online, siger kommunikationschef i DKR, Søren Skovbo Nielsen.

Individuelt ansvar

Ifølge rådene skal borgerne for eksempel huske ikke at sende fortrolige oplysninger på mail eller sociale websites. Samtidig skal man tænke sig om en ekstra gang, når man laver sit password. Det skal helst både indeholde store og små bogstaver, og det samme password må ikke bruges flere steder.

- Rådene lægger op til, at man som borger ikke flytter ansvaret over på teknologien, men at man i første omgang ser på, hvad man selv kan gøre, siger Søren Skovbo Nielsen.

10 gode råd til at undgå at få stjålet din identitet på nettet

1. Sørg for at alle programmer på din pc er opdaterede
Mange programmer kan indstilles til automatisk at opdatere til nye og mere sikre udgaver. Brug eventuelt programmer der holder øje med at din maskine hele tiden er opdateret. Nogle internetudbydere tilbyder gratis tjek af sikkerheden på din computer inde på deres hjemmesider.

2. Brug både antivirusprogram og firewall
Læs om firewalls og om computervirus, og hvordan du beskytter dig hos DK CERT eller spørg hos din internetudbyder.

3. Sørg for, at dit trådløse netværk er krypteret
Se hvordan du gør i brugsvejledningen til din trådløse router eller kontakt din internetudbyder.

4. Vær tilbageholdende med at videregive personlige oplysninger
Videregiv kun personlige oplysninger (for eksempel navn, adresse og telefonnummer), når der er behov for det. Vær særlig kritisk, hvis du bliver
bedt om at sende oplysninger, der ikke er behov for at opgive, for eksempel cpr-nummer når du køber varer på nettet. Oplys kun fortrolige oplysninger, herunder cpr-nummer, på netsteder, du har tillid til, og som anvender kryptering (se efter en hængelås eller ’https’).

5. Brug password
Når du anvender password bør det bestå af store og små bogstaver
samt tal og specialtegn. Password skal være nemt at huske,
men svært at gætte for andre. Det gode password består af mindst
otte tegn. Anvend ikke det samme password flere steder. Password
bør skiftes med jævne mellemrum.

Læs også: Sådan får du et sikkert password

6. Det er en fordel at bruge betalingskort eller godkendte betalingsformidlere, når du handler på nettet
Hvis din vare ikke dukker op, kan banken i mange tilfælde føre
pengene tilbage til din konto, hvis du har betalt med kort (for eksempel Dankort,
VISA eller Mastercard).Når du bruger betalingskort på nettet, skal du kun oplyse kortnummer, udløbsdato og sikkerhedskode. Send aldrig kortoplysninger via e-mail og oplys aldrig pinkoden til dit betalingskort – hverken på nettet eller i telefonen. Undersøg om forbindelsen på betalingssiden er sikker, før
du betaler. Se efter en ”hængelås” eller ”https” i adressefeltet i din browser. Det betyder, at betalingsoplysningerne ikke kan læses af andre.

7. Send aldrig fortrolige og personlige oplysninger i e-mails
Banker, kreditkortselskaber og offentlige myndigheder vil som hovedregel
aldrig sende dig mails med link til log ind på NemID. De
vil heller ikke bede dig sende NemID-koder i en e-mail. Vær varsom,
hvis du bliver bedt om at gøre den slags – det kan være forsøg
på at stjæle dine fortrolige oplysninger. Tag kontakt til afsenderen,
hvis du er i tvivl om, at mailen er ægte.

8. Oplys ikke fortrolige og personlige oplysninger på sociale
websites, debatsider og chatrum

Overvej om de oplysninger, du lægger online, kan misbruges, for eksempel
personfølsomme oplysninger i et elektronisk CV, som du lægger på
nettet.

Læs også:Sådan undgår du fælderne på Facebook

9. Sørg for at dine bærbare enheder er sikre
Smartphones, tablets og andre bærbare enheder, der kan gå på nettet, kan også være mål for identitetstyveri. Søg yderligere oplysninger om sikkerhed på mobile enheder hos din internetudbyder.

10. Lær dine børn gode it-sikkerhedsvaner på nettet.
Du kan finde gode tips til børn, forældre og lærere på www.sikkerchat.dk.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere