Home » Sikkerhed » Sådan undgår du at blive snydt på sociale netværk
Sådan undgår du at blive snydt på sociale netværk

Sådan undgår du at blive snydt på sociale netværk

Share

Det er ikke alle links, der skal klikkes på. Faktisk bør du meget nøje overveje, hvilke du følger, ellers risikerer du at få langt flere computerproblemer end godt er

Bare fordi et link blev tweeted eller sendt på msn til dig af en kollega, betyder det ikke, at du skal klikke på det. Bare fordi din ven offentliggør en liste med 25 hidtil ukendte ting om dem selv, betyder det ikke nødvendigvis, at du skal tage til genmæle.

Bare fordi en berømthed, som du respekterer, tweeter et link, betyder det ikke, at det er sikkert at følge det – specielt ikke når den rigtige destination er skjult bag en url-forkortningstjeneste.

Med sådan en eksplosiv vækst og brugertilgang er det ikke overraskende, at de sociale netværkstjenester allerede er blevet modne til at blive angrebet af cyberkriminelle.

Web 2.0 med dens brugergenererede, rige, interaktive indhold og sociale netværk med deres sammenkædede netværk af folk og grupper, der stoler på hinanden, giver cyberkriminelle en utrolig mulighed for at udnytte de muligheder, som disse tjenester giver dem – både for at sprede traditionelle former for malware gennem nye kanaler og for at udføre de såkaldte social engineering angreb med det formål at profilere sig eller stjæle identiteter.

Der er mange indgangsvinkler tilgængelige for cyberkriminelle, når de vil ind på den interaktive legeplads; falske eller kompromitterede profiler, ondsindede applikationer, malwarereklamer, spam og phishing, der udgiver sig for at være legitime notifikationer fra sociale netværk, cross-site scripting sårbarheder, giftige links, der leder til malware og direkte beskeder, bare for at starte listen et sted.

Se også:  5 gode råd til at undgå identitetstyveri på Facebook

Ofrene risikerer identitetstyveri, svindel, infektion eller at blive en del af en angrebsplatform, som inficerer eller svindler deres egne venner og kolleger. Du kan også være sikker på, at enhver form for personlig information, der bliver gjort offentlig tilgængelig, er blevet brugt til at oprette målrettede angreb for at befolke profildatabaser eller for at hjælpe kreditkortsvindel.

En ting som alle disse former for angreb har fælles, er den samme ting, der binder alle sociale netværk sammen; troværdighed. Fordi disse angreb, beskeder og links kommer fra venner og kolleger, fremstår de langt mere troværdige end den gennemsnitlige spam-email fra en fremmed.

Selv Koobface-ormen, der næsten er en standard spammeddelelse, som de er flest, såsom »You are veryy ggood at pposing to a spy cameera!«, blev lidt mere troværdig, fordi den kom fra nogen, du kendte.

De fleste af os er skyldige i at være alt for godtroende og alt for skødesløse med vores personlige informationer, når vi er online. Vi afleverer små bidder (eller store klumper i visse tilfælde) af vores personlige liv til, hvad er grundlæggende er en offentlig, eller i bedste tilfælde et semi-privat, forum, hvilket gør livet for de cyberkriminelle langt mere simpelt.

Faktisk har jeg i undergrundsmiljøet set sociale netværkstjenester omtalt som »gratis fødselsdato-opslagsværker« sammen med et kildevæld af tips om, hvordan du bedst udnytter sårbarheder på disse platforme.

Se også:  Kæmpe nedbrud: Derfor var Facebook og Instagram ude af drift i aftes

Vi bliver nødt til at være langt mere bevidste om værdien af vores personlige information og ikke mindst den information, vi har om vores venner. Vi bliver også nødt til at blive mere bekendte med de privatlivsindstillinger, der er tilgængelige på sociale og professionelle netværk og rent faktisk bruge dem.

Der er ingen grund til at udfylde spørgeskemaet »25 ting om mig« og offentliggøre den på din profil, der er ingen grund til at dele din komplette arbejds-, uddannelses- og bopælshistorie med alle.

Der er ingen grund til at dele dit »Pornonavn« (fornavn = navnet på dit første kæledyr, efternavnet er din mors ungpigenavn), er det ikke lige præcist den type information, der bruges til at nulstille kodeordet til din email adresse med eller til at få adgang til din bank?

Og der er absolut ingen grund til frivilligt at give email-adresser på venner og familie, når du bliver bedt om at anbefale et websted med vittigheder eller applikationer til 10 venner.

Når din personlige information bliver offentlig, er den ude af din kontrol og snart også ude af sigte. Næste gang du trykker på ’Del’, så spørg lige dig selv dette: »Hvis en fremmed ringede til mig på telefonen og bad om den information, ville jeg så give den til dem?« Hvis svaret er »nej«, så hold fingrene væk fra musen.

[themepacific_accordion] [themepacific_accordion_section title=”Fakta”]

Rik Ferguson

[/themepacific_accordion_section] [/themepacific_accordion]


TAGS
it-kriminalitet
netsvindel
sociale medier

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2021
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S