Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Sådan udgiver du digitale dokumenter

Med gratis værktøjer kan du oprette og udgive dine egne digitale nyhedsbreve og magasiner.

Af Redaktionen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Medielandskabet ændrer sig. Først var det nettet, så fik vi e-bogs-læsere, og nu har tablet-pc’er som iPad ændret vores daglige læsevaner. De ændrer også den måde, sagerne bliver udgivet på – du kan for eksempel læse denne tekst i den trykte udgave af Alt om DATA eller her på siden.

Et af de mest interessante aspekter ved digital udgivelse er, at man ikke behøver at være del af et stort forlag for at skrive og distribuere materiale. Man kan helt afskaffe den kostbare produktionscyklus og udgive artikler, magasiner og endda bøger digitalt og online.

Issuu er en avanceret tjeneste, der gør det hele meget nemt. Du skal blot layoute dit materiale. Vi fører dig gennem processen ved hjælp af dtp-værktøjet Scribus, der er open source. Vi viser også, hvordan du eksporterer resultaterne som pdf-fil med henblik på digital udgivelse.

Få styr på indholdet

Før du så meget som tænker på at starte Scribus, skal du samle de elementer, du skal bruge til dit magasin. Her taler vi dog om et prøveprojekt, ikke om en månedlig publikation på 100 sider. I denne guide skal vi lave et blad på fire sider, og du skal derfor kun bruge fire siders indhold. Det vil sige et logo til dit magasin, fotos, illustrationer og tekst. Teksten bør helst være i et relativt råt format, såsom rtf.

Læg alt dette materiale i en ny mappe på din computer, således at du nemt kan få adgang til det, når du skal til at lave dit layout.

Kom i gang

Nu er du parat til at starte Scribus. Klik ’File | New’, og vælg ’Single page’ i dialogboksen ’New document’. Sæt størrelsen til A4 og antallet af sider til 4. Så skal du sætte hver margen – top, venstre, bund og højre – til 40 punkt. De øvrige indstillinger kan du blot lade være. Klik ’OK’. Nu ser du på en ny, blank side. Side 1, for at være helt nøjagtig.

Vi vil begynde på side 2. Gå til bunden af vinduet, og find rullemenuen, der siger ’1 of 4’. Vælg ’2 of 4’. Før vi begynder at placere indholdet, er det en god ide at definere et standardlayout. Det gør det nemmere at give magasinet et ensartet præg. På side 2 skal du højreklikke og vælge ’Manage guides’. Klik på knappen ’Refer to: margins’, og indstil ’Rows’ og ’Columns’ til 3. Indstil ’Row gap’ og ’Column gap’ til 10 punkt. Klik ’Update’ for at aktivere guiderne.

Lav en masterside

Vi vil bruge vores standardlayout som masterside. Det er en skabelon, som vi kan bruge i forbindelse med andre sider i vores dokument. Gå til ’Page | Convert to master page’ på side 2. Giv den navnet ’Magasinlayout’.

Gå nu til side 3 i dokumentet. Højreklik på siden, og vælg ’Apply master page’. Vælg ’Magasinlayout’ i den dialogboks, der kommer frem, og knyt den til den aktuelle side. Gør det samme med dokumentets side 4. Nu har vi et trespaltet layout på tre af vores sider.

Nu skal vi tilføje noget indhold – tekst og grafik. Du har opdaget, at arbejdet med Scribus er helt anderledes, end det er at arbejde med tekstbehandling eller grafik. Før du kan tilføje tekst eller grafik til siden, skal du oprette rammer til dem.

Vi begynder med at oprette nogle tekstrammer. Vi vil tilføje tre tekstrammer til de nederste to tredjedele af layoutet på side 2. Ligesom i Photoshop kan man i Scribus oprette og arbejde i lag. Det første standardlag er baggrunden. Vi vil føje vores tekst til et nyt lag, der hedder ’Indhold’. Så kan vi nemmere navigere tilbage til det senere.

Tryk [F6] for at fremkalde ’Layers’-vinduet. Klik på knappen ’New layer’ (nederst til venstre i vinduet). Dobbeltklik på ’New layer 1’, og omdøb det til ’Indhold’. Vælg det nye lag. Du tilføjer nye tekstrammer ved at gå til ’Page | Snap to guides’. Tryk så [T]. Markøren bliver ændret. Træk et felt rundt om de to nederste rektangler til venstre, så der bliver oprettet en spalte. Gentag denne handling, indtil du har tre tekstspalter.

Placer indholdet

Før vi anbringer vores tekst, skal vi linke disse tre rammer. Når det er gjort, flyder teksten i første spalte automatisk over i spalte to og derefter i spalte tre. Vælg første spalte, og klik så på ikonet ’Link text frames’ i værktøjsbjælken (eller tryk [N] på tastaturet). Klik på spalte to og derefter på spalte tre.

Højreklik på spalte et, og vælg ’Get text’ i kontekstmenuen. Du kan indlæse tekst fra enrække dokumentformater, fra rå tekst til Word. Et godt råd: Rå, uformateret tekst virker bedst. Du bør først formatere den i Scribus.

Man tilføjer grafik på tilsvarende vis. Tryk [I], så bliver markøren ændret. Træk en billedramme over den tiloversblevne øverste tredjedel af siden. Når du vil placere et billede i rammen, højreklikker du og vælger ’Get image’. Find et billede på din maskine, som du kan indsætte.

Brug disse fremgangsmåder til at føje tekst og grafik til dit layout. Når du er færdig, skal du gå til ’File | Export’ og vælge ’Save as PDF’. En Pre-Flight-Verifier undersøger, om der er problemer med dit dokument. Hvis alt er godt, skal du vælge formatet PDF/X-3 og eksportere dokumentet.

Nu har du et digitalt magasin, som du man distribuere online. Det kan læses af enhver, der har Adobe Reader installeret, eller du kan tage filen over i Issuu – en gratis tjeneste, der konverterer pdf-filer til flash. Meld dig til på www.issuu.com, og vælg ’Upload document’.

Når dit upload er færdigt, har du et digitalt magasin, som du kan blade igennem side for side. Læserne kan zoome ind på indholdet, klikke på billederne for at se dem i detaljer og få adgang til dit magasin på Android-telefoner.

Fremstilling af et magasinomslag er lige så meget kunst, som det er videnskab, men hvis du ser på nogle af dine yndlingsmagasiner, vil du bemærke, at de ofte følger en gennemgående layoutformel.

Her kan den standardstruktur, du oprettede til at formgive magasinets sider, være praktisk. Men du kan også vælge at bryde ud af grundstrukturen, når der er æstetiske grunde til at gøre det.

Vi anbefaler, at du først finder et flot, iøjnefaldende forsidebillede. Du kan bruge InkScape – endnu et fortræffeligt open source-værktøj – til at lave et logo til dit magasin. Husk at bruge lag til at adskille de forskellige elementer – forsidebillede, overskrifter og logo – så du kan flytte rundt på dem.

Der findes adskillige tjenester, der minder om Issuu.

Yudu kommer ind på andenpladsen hos os. Den har flere funktioner, og man kan udgive Word-dokumenter, lydfiler og billeder. Vi er imidlertid ikke så vilde med resultaterne.

Calameo kører på flash. De magasiner, den producerer, er imponerende og nemme at navigere i, men den rummer forstyrrende reklamer, som kan virke distraherende for læserne.

Martview er måske det mest professionelle valg. Den leverer resultater, der overgår Issuus, og her er der multitouch-navigering.

[themepacific_accordion]
[themepacific_accordion_section title="Fakta"]

Det skal du bruge:

[/themepacific_accordion_section]
[themepacific_accordion_section title="Fakta"]

Mumletekst

[/themepacific_accordion_section]
[themepacific_accordion_section title="Fakta"]

Skaler dine billeder

[/themepacific_accordion_section]
[/themepacific_accordion]