Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Sådan surfer du sikkert på ferien

Tager du din bærbare computer og mobiltelefon med på ferie? Så husk disse simple forholdsregler, når du kobler apparaterne på nettet.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Mange nyder udlandsrejser og solrige dage på stranden under en parasol med deres computer, mobiltelefon eller tablet på skødet. Men ofte glemmer man, at surfing via et gratis trådløst netværk kan udgøre sikkerhedsrisici, der kan ende med, at feriepengene er væk. Norton giver her tips til, hvordan man kan surfe sikkert på ferien med sine bærbare enheder.

»På ferien slapper mange af med at surfe på deres computere og tablets, ligesom når de er hjemme. Men der er stor forskel på at være koblet på et sikkert hjemmenetværk og på at oprette forbindelse i udlandet,« siger Peter Schjøtt, sikkerhedsekspert hos Symantec Norton. »Det er vigtigt at oplyse om disse risici, så ens ferie ikke bliver ødelagt af en virus-inficeret computer og identitetstyveri,« forklarer han.

Nortons nemme tips til sommerferien

1. Inden du tager på ferie, skal du tage backup og sørge for at gemme informationerne på en forsvarlig måde, hvis du skulle miste din bærbare computer eller få indbrud i hjemmet. Det er også en god ide at lave en backup af både din mobil og tablet.

2. Surf sikkert i trådløse netværk. Brug ikke et hvilket som helst netværk på din rejse. Benyt officielle trådløse netværk såsom hotellets eller mobiloperatørens. Hvis du bruger din arbejdscomputer på ferien, skal du bruge vpn-opkoblingen for at sikre din virksomhed.

Pas på, med at give personlige informationer på internetcafeer (her kan du støde ind i trojanere, som kan registrere, hvilke taster på tastaturet du bruger, og derved få adgang til private informationer som kodeord og kreditkort-informationer). Hvis du skal logge ind, skal du skifte kodeordet, lige så snart du er hjemme igen eller har en sikker opkobling.

3. Beskyt din bærbare enhed – sørg for, at din enhed er beskyttet med opdateret sikkerhedssoftware og har installeret de sidste patches (sikkerhedsopdateringer, som er kommet til, efter produktet blev udviklet) – også til de plug-ins, du bruger, når du surfer på nettet.

4. Installer sikkerhedsløsning på din bærbare enhed – find den rette ved at læse vores stortest af sikkerhedssoftware. Beskyt også din smartphone – vi har netop testet en de nyeste løsninger, og her kan du læse, hvilken der giver den bedste beskyttelse til mobilen. Tjek også, at du har de koder eller passwords, der skal bruges, for at kunne slette indholdet af din smartphone.

5. Brug altid pin-kode, og anvend stærke kodeord til dine bærbare enheder. Brug pinkodefunktionen på din smartphone og kodeord på din bærbare computer og tablet. Et password bør bestå af mindst 8 tegn og indeholde cifre, bogstaver og specialtegn.

6. Benyt dig af to brugerprofiler på din computer – en som administrator, når du skal installere programmer med videre, og en som normal bruger med begrænsede rettigheder, når du netshopper, så virus og trojanere ikke kan få adgang til dine rettigheder som administrator.