Home » Styresystem » Guide: Sådan strømliner og optimerer du Windows
Guide: Sådan strømliner og optimerer du Windows

Guide: Sådan strømliner og optimerer du Windows

Share
Tilbage til fortiden

Hvis du installerer en ny maskine, er der ikke nødvendigvis nogen grund til at bruge Microsofts standard-ISO. Installationsværktøjet NTLite gør det nemmere at generere en slanket Windows-installation, og det bør betyde, at du kan nå mere på kortere tid.

Her er også en chance for at spare megen tid efter installationen, fordi man kan integrere alle drivere, opdateringer og software i sin skræddersyede installation, således at de ligger lige for hånden. Det er desuden en fantastisk måde at beskære en eksisterende Windows-installation på, forudsat at man betaler for en licens. Man vil dog kun kunne oprette sit eget installations-image, hvis man hakker løs på en ISO i stedet for på et kørende system.

Lad os koncentrere os om at trimme en ny ISO. Live-processen er ikke anderledes; den er blot lidt mere snæver. Download softwaren fra www.ntlite.com via menuen, og gennemgå installationsproceduren. Du kan også oprette en porterbar version af NTLite på dette stade ved at klikke i den relevante boks, således at du kan lægge den på et USB-drev og flytte den fra maskine til maskine, hvis du får brug for det.

Før du kører den, skal du åbne din Windows ISO (du kan downloade en fra Microsofts website, hvis du ikke har en ved hånden) ved at højreklikke på filen og vælge “Mount,” hvorefter du kopierer filerne over til en skrivbar mappe, hvor du kan forberede dem, før du lukker igen.

windows

Ved hjælp af “Stop” kan man midlertidigt aflive en tjeneste og se, hvilken virkning det har.

Åbn NTLite, klik “Add”-knappen på båndet, og peg mod den mappe, hvor du vil lægge dine installationsfiler. Vælg den version af Windows, du vil slanke, og vent på, at den åbner (det kan tage et par minutter), og vælg så “Components” under “Remove” i spalten til venstre. Accepter den strenge advarsel om de potentielle katastrofer.

Se også:  10 ting du bør gøre med din PC

Den komplette liste over funktioner, som du kan fjerne, vil være ret overvældende, og medmindre du har tænkt dig at lave en kiosk-Windows, som ingen kan gøre fortræd, er der formentlig ingen grund til at gå amok her.

Du kan fjerne nogle af de samme tjenester, som du tidligere har slået fra, og for alvor trimme størrelsen på din ISO ved at udelukke support for hver hardware-enhed, som du ved, at du ikke har. En del af sagerne er blå – det er komponenter, som du kun kan fjerne, hvis du hoster op med 40 euro for en komplet licens.

Læg også mærke til panelerne “Settings,” “Services” “Extra Services”. Den første gør det muligt at forkonfigurere din ISO, så den ser ud og agerer, som man forventer. Også her sparer du den tid, det tager at lede i Indstillinger og Kontrolpanel. De to sidste giver fuld kontrol over tjenester, som vi tidligere har været inde på.

windows

Det er klogt at slå Windows-funktioner fra, hvis du aldrig kommer til at bruge dem.

Det gælder navnlig “Extra Services,” der giver mulighed for at manipulere en række tjenester, der normalt ville være temmelig utilgængelige via selve Windows. Ved at skifte nogle af dem fra “Boot” til “Manual” kan man forkorte boottiden, men det ved man ikke, før man installerer sit image, og det kan vise sig at være uden betydning. I kategorierne “Integrate” og “Automate” kan man inddrage den software og de drivere, man vil integrere i sin nye ISO. Eventuelle tredjepartssager skal i sektionen “Post-setup”.

Når du er færdig, bruger du “Apply”-sektionen nederst på listen til at afslutte det hele. Vi anbefaler, at du satser på funktionen “Save and trim,” der fjerner alt andet end den specifikke version af Windows 10, du har arbejdet på. Da de fleste ISO’er rummer flere udgaver, og kun få mennesker har brug for Windows 10 S, N og så videre, er dette en god metode, hvis man vil reducere størrelsen på sit installationsimage.

Ultimativ fjernelse

windows

Når man praktiserer Windows på sin egen måde, inddrager man kun de applikationer, man absolut vil have. Man bruger Windows som basis for sine handlinger og ignorerer ofte fuldstændig de apps, som Microsoft vanemæssigt forhindrer godtroende brugere i at slette. Vi hævder ikke, at de er værdiløse, og af og til kan en vigtig Windows-app være det bedste valg – det er helt op til dig.

Se også:  Guide: Log på Windows uden adgangskode

De øverste lag af Windows er ikke sådan til at fjerne, men det gælder ikke for den mere dybtliggende værktøjskasse. Start Powershell ved at højreklikke på “Start”-knappen og vælge “Windows Powershell (Admin).” Kør nu kommandoen Get-AppxPackage (store og små bogstaver er vigtige i Powershell) for at få en liste over hver kerne-app, som Windows har installeret.

Blad ned – det er sandsynligvis en temmelig lang liste) – indtil du finder den applikation, du leder efter. Find dens fulde navn, der består af en længere streng, herunder versionsnumre. Skriv så blot “Remove-AppxPackage <det fulde navn>” for at fjerne den fra drevet.

En lille advarsel: Uanset hvad du gør, må du ikke fjerne Windows Store-applikationen. De fleste af disse apps kan man geninstallere relativt enkelt, hvis man har begået en fejl, men hvis man fjerner Windows Store, fjerner man den permanent, og man ødelægger også muligheden for at geninstallere andre vigtige applikationer.

windows

Hvis man dropper sjældent brugte startup-apps, kan man opnå et meget hurtigere boot.

Uanset hvad du måtte mene om Windows’ app-pulje, er selve Store efterhånden blevet bedre, og du behøver ikke at bruge den. Affind dig blot med, at den stadig er der. Denne tilstand behøver heller ikke at være permanent. Fremtidige opdateringer vil sandsynligvis geninstallere pakker, som du tidligere har fjernet, og tilføje nogle få stædige nytilkomne, der blander sig i koret. Men nu, da du ved, hvordan du kan fjerne dem, kan du blot gennemgå processen på ny, når der kommer større nye versioner af Windows.

TAGS
optimering
Windows

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2020
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S