Home » Styresystem » Guide: Sådan strømliner og optimerer du Windows
Guide: Sådan strømliner og optimerer du Windows

Guide: Sådan strømliner og optimerer du Windows

Share
Ned med tjenester

Vi arbejder naturligvis på en ren Windows-installation, men det gør du sandsynligvis ikke. En frakobling af Windows’ kernetjenester – de programmer, der kører stilfærdigt i baggrunden, hvor de forsyner pc’en med essentielle (og ikke essentielle) funktioner, der ikke kræver en brugerflade, kan ikke nødvendigvis anbefales.

Microsofts egne programmer er i årenes løb blevet gjort så effektive som muligt, og deres indhold sidder i sidefilen, hvor det stort set aldrig berører systemhukommelsen. Man ville kunne fjerne de fleste Windows-tjenester fra en moderne pc uden at mærke forskellen – bortset fra at hele operativsystemet ville bryde sammen om ørerne på en.

Det forholder sig imidlertid ganske anderledes med tredjepartstjenester. Hvis man slår dem fra, vil man sandsynligvis opleve en virkelig ændring, der (som regel) kun påvirker den tid, appen er om at starte første gang.

Først skal du finde ud af, hvad du har kørende. Joblisten er et godt sted at begynde. Gå til visningen “Detaljer”, og blad ned, til du kan se de steder, der er markeret med med ordet “Værtsproces”. De bliver alle sendt i gang via svchost.exe, og derfor er de kategoriseret sammen. Nogle indeholder mere end én tjeneste, og de fleste har til formål at forbedre brugerens Windows-oplevelse.

windows

NTLite giver mulighed for at droppe integrerede tjenester, før Windows overhovedet er blevet installeret.

Medmindre du bruger et ssd, vil du se, at Superfetch er den største ram-sluger, for det er den tjeneste, der lægger hyppigt brugte data i ram, så du ikke skal bruge evigheder på at læse dem fra harddisken. Vores største cpu-bruger er “Local System,” der arbejder med Windows-opdateringer. Men det er ikke aktuelt: Vi ved, at der ikke er opdateringer, som venter, og derfor kan vi stoppe funktionen.

Se også:  Guide: Sådan sikrer du alt dit indhold i Windows optimalt

Det duer ikke bare at stoppe opgaven i Jobliste. Skriv i stedet “tjenester” i søge-feltet for at åbne tjenester-sektionen i Windows’ Administrationskonsol. Du finder ikke “Local System” på listen, men du bør finde de to komponenter, vi leder efter: Windows Update og Update Orchestrator-servicen.

Højreklik på dem, og vælg “Stop,” så forsvinder de indtil den næste boot. Er disse sanktioner ikke barske nok? Højreklik, og vælg “Egenskaber”. Se dig om i fanen “Generelt.” Skift “Starttype” til “Deaktiveret,” så vender de ikke tilbage, før du graver dig gennem listen og slår dem til igen. Pas imidlertid på: Medmindre Windows klarer sig fint uden dem, er det en dum ide at gøre det.

Endnu dummere (men lige så muligt) ville det være at fjerne en Windows-tjeneste helt, til trods for at fjernelse af en tredjepartstjeneste næppe gør alt for ondt. Kør Registreringseditor ved at skrive “regedit” i søgebjælken, og dyk så ned til “HKEY_LOCAL_MACHINE/SYSTEM/CurrentControlSet/Services.” Det kan være svært at finde den specifikke tjeneste, du vil aflive, men klik rundt, indtil du finder den, og omdøb ( eller gisp: slet) dens nøgle for at myrde den.

Strømlining af din shell

windows

Windows’ nylige opblødning overfor Linux-shell var mindre kontroversiel, end den var overraskende. Den er en subtil erkendelse af, at mange superbrugere foretrækker den effektivitet og dybde, man finder hos for eksempel Bash, fremfor den af og til klodsede verden hos den DOS-afledte Windows-shell. Og det skete næsten ved et tilfælde. Microsoft arbejdede på en teknologi, der skulle tillade Android-apps at køre på Windows. Linux’ Subsystem – ikke en emulator, men en egentlig oversætter – er, hvad der kom ud af bestræbelserne.

Se også:  Optimer Windows 10 med de nye PowerToys

Når du vil i gang, skal du først gå til “Indstillinger > Opdatering og sikkerhed > Til udviklere” og skifte til Udviklertilstand. Slå nu det relevante subsystem til i sektionen “Programmer og funktioner” i Kontrolpanel. Når du har genstartet din maskine, åbner du en kommandoprompt som administrator og skriver lxrun /install /y for automatisk at installere Ubuntu-udgaven af Bash-shell.

Når det hele er på plads, kan du åbne din Linux-shell ved at skrive bash i søgefeltet. Men hvorfor skulle du bruge en Linux-shell? For det første er der spørgsmålet om enkel navigation. Du kan bruge ls til at opregne en mappe, rm til at fjerne filer eller mapper og mv til at flytte eller omdøbe filer. Når du har vænnet dig til den, kan din shell være en hurtigere og sikrere metode til at flytte filer rundt end selv den velkendte Windows Stifinder.

For det andet er der adgang til vigtige Bash-apps, der ofte rummer flere detaljer og valgmuligheder end deres Windows-pendanter. Og man er ikke begrænset til en basis-shell. Når man bruger Ubuntus apt-get-pakkemanager, der er en del af installationen, kan man tilføje nye applikationer og funktioner med en enkelt kommando.

TAGS
optimering
Windows

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2020
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S