Home » Styresystem » Guide: Sådan strømliner og optimerer du Windows
Guide: Sådan strømliner og optimerer du Windows

Guide: Sådan strømliner og optimerer du Windows

Share

Alt om DATA viser, hvordan man fjerner alt det, man ikke har brug for, og laver en ren Windows-installation til den næste gang

Oppustethed er operativsystemernes forbandelse. Grunden er, at de er nødt til at appellere til masserne i stedet for at betjene enkeltpersoner. Du kan ikke få en Microsoft-ingeniør til at sidde og skræddersy din egen version af Windows (det ved vi, fordi vi har spurgt), og derfor må du selv rydde ud i det overflødige stads.

Her taler vi ikke blot om at fjerne indholdet af et par megabytes på harddisken eller rydde op i Start-menuen. Windows omfatter dynger af software, der kan reducere maskinens ydelse og forlænge boot-tiden. Der er sager, som kan se, hvad du laver, og der er funktioner, som potentielt kan være ualmindelig generende. Derfor vil vi smide dem alle ud, mens vi forklarer, hvad man roligt kan luge væk, og hvad man skal lade være.

Det ville være meget frustrerende at gennemgå alt dette arbejde, hver gang man får en ny pc, og derfor ser vi også på, hvordan man laver en tilpasset Windows-installation, som man kan bruge til at begynde på et langt mere avanceret punkt end normalt.

Undervejs kan man endda integrere apps, som råder bod på nogle af svaghederne i Windows 10. En bedre Windows-installation til morgendagens pc. Og tøv lidt, før du skriver til os for at fortælle, at du kan klare udvælgelse, fravælgelse, rengøring og opbygning med Linux: Vi ved det. Det at opbygge sin egen Linux-installation er en helt anden sag, og det er et emne for en anden artikel.

Se også:  Guide: Få en personlig Proceslinje i Windows 10

Windows synes ikke at opmuntre til, at man selv beskærer systemet, men man kommer langt med lidt viden. Det system, vi her vil ofre, er den seneste officielle ISO af Windows 10 Home, opdateret med Creators Update. Vi regner nemlig med, at det er denne version, som de fleste mennesker bruger. Hvis du vil i gang med et koben på Pro-versionen, får du muligvis brug for lidt flere tjenester, men der er ingen grund til at tro, at ændringerne bliver for ekstreme.

Gennemgå brugerfladen

Windows 10’s brugerflade er en vældig strømlinet omgang i sammenligning med forgængeren, men den kan blive endnu mere fiks. Lad os tage vores nye Windows-installation, gøre den kvikkere, fjerne unødvendige elementer og gøre hele oplevelsen bedre. Og hvad er mere naturligt end at begynde med Start? For os at se findes der ikke noget mere meningsløst end Windows 10’s Start-menufelter.

Windows 10 Pro omfatter værktøjer såsom Group Policy Editor, der kan hjælpe med at fjerne dem hurtigt, men i Home hænger man på den besværlige proces med at højreklikke på hvert enkelt felt og vælge “Frigør fra Start”. Hvis man gør det ofte nok og genstarter menuen, forsvinder det plagsomme panel til højre helt.

windows

Manuel er ofte den bedste indstilling til tjene-ster, men du kan slå dem helt fra, hvis du er tilstrækkelig modig.

Vil man rydde hovedparten af selve menuen (bortset fra et vist udvalg af Windows’ standard-apps), skal man igen højreklikke og afinstallere. De apps, som man simpelthen ikke kan afinstallere – monstrene – kan man som regel fjerne ved hjælp af Powershell. Se i tekstboksen “Ultimativ fjernelse”, hvordan du kan fjerne, og, hvis du er desperat, gendanne dem.

Se også:  Nu kan du køre Android-apps på Windows-computeren

Der findes et væld af personlige justeringer, som du kan knytte til Start-menuen og Proceslinje via menuen “Indstillinger > Personlig tilpasning”. Du kan ændre farven ved først at vælge en markeringsfarve i “Farver” og klikke i boksen for at knytte den til Start-menuen, Handlingscenter og Proceslinje.

windows

Justering af farver er ikke kun et spørgsmål om æstetik; det kan gøre Windows mere strømlinet.

Mens du er på dette skærmbillede, kan du fravælge gennemsigtighedseffekter og dermed opnå et mikroskopisk ydelsesboost, før du går til fanen “Start” under “Personlig tilpasning”. Eftersom vi hører til den gamle skole, foretrækker vi at slå alting her fra for at få en Start-menu med en strengt alfabetiseret liste over apps, men du skal ikke høre nogen bebrejdelser fra os, hvis du kan lide at have nyligt brugte eller installerede apps placeret øverst.

Hvad så med foreslåede apps? Dem kan vi snildt klare os uden. Gå nu til “Vælg, hvilke mapper der skal vises i Start”. Det kan unægtelig undre, at man aktivt skal tilvælge Stifinder.

Nu har vi lagt det grundlæggende bag os. Lad os da gå til mere komplicerede justeringer. Åbn “Kontrolpanel > System og sikkerhed > System > Avancerede systemindstillinger,” og klik på fanen “Avanceret”. Gå ind i ydelsesindstillinger, og fravælg alt det, du ikke kan bære at undvære.

Da vi her fokuserer på effektivitet og ikke på udseendet, anbefaler vi at fravælge animationer, gradvis fremtoning, skygger – strengt taget alt andet end Udjævn kant. Et rundt nul har en tilbøjelighed til at gøre sagerne overdrevent skarpe (læs: umulige at håndtere), men en halvering af værdien kan for alvor få Windows til at virke langt kvikkere.

windows

Hvad skal vi med visuelle effekter? Drop dem, du kan leve uden.

1 2 3 4Næste

TAGS
optimering
Windows

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2020
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S