Home » Stationær computer » Sådan sparer du energi på computeren
Sådan sparer du energi på computeren

Sådan sparer du energi på computeren

Share

Ved hjælp af Windows’ strømbesparende funktioner kan man få det bedste ud af S3-besparelse

CO2-fodaftryk har været i offentlighedens søgelys i nogen tid, og vi får at vide, at vi skal spare energi, hvor vi kan, for at afværge en miljøkatastrofe. Det er naturligvis bekymrende, men den mest umiddelbare virkning af at spare energi er en mindre elektricitetsregning.

Computere, og især dem, der kører døgnet rundt, står for en stigende andel af vores elektricitetsregninger. Derfor er det en god idé at spare på strømmen, uanset om man vil redde planeten eller tegnebogen. Hvis man holder sig til computerens standardindstillinger, kan man gå glip af betydelige besparelser.

ACPI-standarden

Der findes en standard for strømbesparelse, der gælder for pc’er og operativsystemer, og som beskriver, hvordan man får en computer til at gå i strømbesparende tilstand.

Advanced Configuration and Power Interface (ACPI) blev udviklet i slutningen af 1996 af firmaer som HP, Intel, Phoenix, Microsoft og Toshiba. Den lagde magten over strømstyringen i hænderne på operativsystemet og gjorde det nemmere for brugerne at arrangere strømbesparelser, end det var tidligere, hvor man skulle grave rundt i bios. Det er normalt for meget forlangt af en almindelig bruger.

[pt id=’2009159′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Før man kan bruge et Wake on LAN-program skal man først give sit netkort lov til at vække computeren”‘]

Før man kan bruge et Wake on LAN-program, skal man først give sit netkort lov til at vække computeren

En computer, der lever op til ACPI, kan eksistere i en af flere strømtilstande, der går fra »G0« til »G3«. »G0« står for computeren i fuldt sving: Windows og dets applikationer arbejder, processoren er aktiv, og andet udstyr kan sættes i gang.

I denne tilstand kan nogle enheder sættes i lav strømtilstand, hvis de ikke er i aktiv brug. Det er bærbare tilbøjelige til at gøre, når de kører på batteri. Der er imidlertid også visse desktopmodeller, der bruger teknikken, især i forbindelse med støjreduktion. Men den sparer også på strømmen.

Tilstanden »G1« er også kendt som »sleep«. Det er en strømbesparende tilstand, der indtræder, når computeren ikke arbejder. Det er her, man kan få den største indflydelse i Windows, når det gælder om at spare på energien.

»G1« er delt op i fire søvnniveauer fra »S1« til »S4«. De går fra mindste strømbesparelse, men hurtigste opvågningstid, til langsommere opvågningstid. Vi kommer om et øjeblik til disse tilstande og deres brug.

»G2« er pc’ens tilstand, når den ikke bruger operativsystemet, men der er ikke slukket for den. Det vil måske overraske nogle, at computere i denne tilstand stadig bruger netstrøm. Tastaturet, usb-porte, strømforsyningen, bundkortet og alle udvidelseskort får stadig strøm i denne tilstand.

En gennemsnitlig computer bruger faktisk omkring 22W energi, når den formodes at være slukket. Det er grunden til, at det ikke er nogen god idé at foretage fysisk vedligeholdelse på en computer, mens den er tændt, og strømforsyningen er i gang.

Den endelige totale »G3«-tilstand er mekanisk slukket, og strømmen er helt fjernet fra computeren. Hvis man trækket stikket ud og venter 20 sekunder, er pc’en i denne tilstand. Hvis man ikke bruger pc’en i en længere periode, er det en god idé at trække stikket ud, så den går i »G3«-tilstand og ikke bruger strøm.

Se også:  Gisper du over elprisen? Det ser stadig slemt ud

Flere søvnniveauer

Det er i »G1« eller »sleep«, at der er de bedste muligheder for at spare energi. Det er nemlig her, man kan ændre indstillinger i operativsystemet. Der er forskellige søvnniveauer, som skruer ned for forskellige enheder og således sparer varierende mængder af energi. »S1« forhindrer processoren i at foretage sig noget.

Der kommer stadig strøm til ram og cpu’en, så den sparer ikke megen energi. Til gengæld vågner den meget hurtigt. De færreste moderne computere understøtter »S1«, da den er ret uøkonomisk, men man kan finde den i ældre computere. »S2« er en lidt dybere søvn end »S1«, idet der er skruet ned for processoren. Men den er ikke ret udbredt.

»S3« bevarer strøm til ram’en, så pc’en kan bevare sin nuværende status og vågne hurtigt. Der er skruet ned for processoren og for skærmen, harddiske og andre unødvendige komponenter. »S3« kaldes »standby« i Windows, og det er den mest anvendelige søvntilstand til strømbesparelse, hvis man forlader sin computer i kortere perioder.

[pt id=’2009156′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Operativsystemet Vista giver mulighed for at vælge mellem tre prækonfigurerede strømordninger: »Balanced« »Power Saver« og »High Performance«.”‘]

Operativsystemet Vista giver mulighed for at vælge mellem tre prækonfigurerede strømordninger: »Balanced«, »Power Saver« og »High Performance«.

Windows har også en tilstand, der bruger »S4«-søvn. Den overfører ram til harddisken, således at der kan skrues ned for hukommelsen. Det tager længere tid at komme i gang igen, men hvis man mister strømmen i denne tilstand, bliver indholdet af åbne filer også gemt. I »S3« mister man alt, der ikke er gemt.

Strømfunktioner

Man kan selv undersøge og ændre de strømbesparende muligheder i Windows. Boksen viser, hvordan man arrangerer en »S3«-strømbesparelse i Windows Vista, men man kan også modificere strømfunktionerne i Windows XP. Gå ind i Kontrolpanel, og gå til »Windows klassisk«. Dobbeltklik på »Strømstyring«.

Du kan vælge mellem en række strømbesparende arrangementer eller lave dit eget og gemme det. De individuelle indstillinger giver mulighed for at slukke for skærm og harddiske og bestemme, hvornår maskinen skal gå i standby eller i dvale.

[pt id=’2009160′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Man kan redigere en strømordnings grundlæggende indstillinger så man ændrer den tid det tager for computeren at slukke for skærmen og gå til standby.”‘]

Man kan redigere en strømordnings grundlæggende indstillinger, så man ændrer den tid, det tager for computeren at slukke for skærmen og gå til standby.

Når du har ordnet dit strømbesparende arrangement, vælger du »Gem som« og vælger et navn til det nye arrangement. På knappen »Dvale« kan du tænde for dvale, og på knappen »Avanceret« kan du vælge, hvad der skal ske, når du trykker på computerens tænd-knap og sleep-knap (hvis der er en).

Bios-funktioner

Nogle strømfunktioner kan styres fra bios, og funktioner såsom »Wake on LAN« skal måske slås til, før de virker. Man kan også gå uden om nogle af de strømbesparende muligheder i Windows ved hjælp af bios. Hvis du har opsat et arrangement i Windows, og det ikke virker ordentligt, er det en god idé at kigge i bios for at finde ud af, om der er tale om en konflikt.

Se også:  Gisper du over elprisen? Det ser stadig slemt ud

Gå ind i bios ved at genstarte computeren, og tryk [Del] flere gange, mens den starter. Hvis det ikke lykkes, genstarter du igen og ser på bootskærmen, hvilken tastaturkombination der skal til for at starte »Setup« eller cmos-funktionen.

Mange strømbesparende funktioner hæmmer ydelsen, men sparer energi. De fleste slukker for dele af systemet efter en bestemt periode uden aktivitet. En pc kan gå i flere strømbesparende tilstande: »Dozing« skruer processoren ned til cirka halv hastighed, »standby« slukker harddiskene og skærmoutput, »suspend« slukker alle enheder undtagen cpu’en, »inactive« slukker for processoren og skruer ned for L2-cachen, og den »HDD power down« slukker for harddisken.

Lav om på »PM Timers« for at ændre den periode, der skal gå, før pc’en skruer ned for harddiskene og går i suspend- eller dozetilstand. Vælg »Power Management« i bios’ set­upmenu. Hvis du har indstillingen »Global Power Management«, skal du stille den til »Enabled«.

Med andre indstillinger kan man specificere, hvilke komponenter der skal skrues ned for, når systemet er inaktivt. Vælg funktionen »Power On« til at angive, hvilken handling der igen tænder for strømmen. Man kan vælge en hotkey eller et kodeord, eller man kan vælge at tænde for strømmen, når der bliver trykket på en vilkårlig tast.

Man kan også sætte pc’en til at vågne op, når den får et signal fra en tilsluttet enhed eller et lokalnet. Dette signal kaldes ofte en »Magic Packet« og kan genereres af forskellige programmer.

Det er muligvis nødvendigt at slå »Wake on LAN« til i bios for at få det at virke. Husk, at du også skal tænde for »Wake on LAN«-funktionerne fra Windows. Der er flere detaljer på næste side.

Det skal du bruge…

En pc, der kører Windows
– for at du kan få adgang til strømstyringen

WOL 1.0.3
Et Wake on LAN-program. Det kunne eksempelvis være WOL, som du finder her.

[pt id=’2009158′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Brug et Wake on LAN-program som WOL til på afstand at vække en pc der er faldet i S3-søvn.”‘]

Brug et Wake on LAN-program som WOL til på afstand at vække en pc, der er faldet i S3-søvn.

Det skal du gøre…

Wake on LAN med WOL
Et af problemerne ved at bruge en ordning, der omfatter »S3«-søvn, er, at man skal vække computeren, før man kan arbejde med den, når den først er faldet i søvn.

Det kan man gøre ved at trykke på en museknap, men man kan ikke gøre det, hvis man vil have fjernadgang til computeren. Alt, hvad nettet ved, er, at pc’en er slukket.

Hvis ens bundkort og netkort understøtter »Wake on LAN«, kan man imidlertid vække sin computer på afstand. Vælg netkortets egenskaber i »Device Manager«, og gå til »Power Management«. Klik ud for »Allow this device to bring the computer out of standby«, og klik »OK« to gange.

[pt id=’2009161′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Hvis man vil indføre detaljerede ændringer af en strømordning skal man vælge de avancerede indstillinger.”‘]

Hvis man vil indføre detaljerede ændringer af en strømordning, skal man vælge de avancerede indstillinger.

Nu kan du bruge et Wake on LAN-program, som eksempelvis WOL, til at sende et vækkesignal eller en magic packet, der vækker pc’en af dens søvn. Kør programmet, og skriv computerens IP-adresse eller sharename, og klik »OK«.

[themepacific_accordion] [themepacific_accordion_section title=”Fakta”]

Guldklump

[/themepacific_accordion_section] [/themepacific_accordion]


TAGS
Guide
strømforbrug
Strømforsyning
strømstyring
Tips og trick

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2022
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S