Home » Guide » Sådan rooter du din smartphone
Sådan rooter du din smartphone

Sådan rooter du din smartphone

Share

Visse operationer på din Android-telefon kan ikke klares, medmindre den bliver ”rootet”. Vi viser dig en metode, der kan bruges til det. Husk dog, at det er på eget ansvar. Alt om DATA kan ikke stilles til ansvar for eventuelle fejl som følge af, at du rooter din telefon med vores opskrift

Til udvikling og test af Android-apps kan du i princippet bruge enhver Android-telefon eller -tablet.

Lang de fleste producenter af Android-enheder vælger at præinstallere en række apps og typisk deres egen brugergrænseflade. Det minder lidt om alle de Windows-programmer, der følger med en typisk computer, når du køber den.

Læs også: Guide: Lav en Android-app

Ikke svært at roote

Det er muligt at ”roote” sin telefon og skifte til en alternativ udgave af Android. Jeg ejer en HTC Incredible S, og det er ikke svært at skifte HTC’s udgave af Android ud med den alternative CyanogenMod (http://www.cyanogenmod.com). Inden du går i gang, bør du tage backup af din telefon, da alle data kan forsvinde under processen.

Du kan sikkert finde en minimal udgave af Androids udviklingsværktøjer, men jeg har installeret Eclipse med Android-værktøjer. Det giver mig også en række kommandolinje-værktøjer. Hvordan du installerer Eclipse og Android-værktøjer, er beskrevet i første del i serien om Android-udvikling, som starter i Alt om DATA nummer 11/2012.

ClockworkMod (http://www.clockworkmod.com) udvikler software, som sætter dig i stand til at installere alternative udgaver af Android. På http://download.clockworkmod.com/recoveries/ finder du en lang række images til forskellige telefoner. Til HTC Incredible S skal du bruge recovery-clockwork-5.0.2.0-vivo.img (Vivo er HTC’s interne navn for Incredible S).

Se også:  Under ferien: Beskyt dit udstyr i ferielandet

Du skal også downloade CyanogenMods udgave af Android. Du finder et image til din telefon på http://wiki.cyanogenmod.com/wiki/Latest_Version.

Vælg den rigtige build

Til min HTC Incredible S må jeg erkende, at ’stable’ virker bedst, mens ved ’nightly build’ fik jeg aldrig lyd (og det er svært at modtage telefonopkald, når lyden ikke virker).

Filnavnet er update-cm-7.1.0-IncS-signed.zip. Endvidere skal du downloade de basale applikationer fra Google (primært Play), og her skal du være opmærksom på, at du skal vælge en version, som matcher din Android-version.

Ved den stabile udgave af CyanogenMod skal du vælge Gingerbread-udgave (CyanogenMod 7), og du ender med filen gapps-gb-20110828-signed.zip. I visse situationer kan det være en fordel at opgradere firmware til radiodelen af din HTC-telefon.

Filen PG32IMG.zip indeholdende firmware kan du downloade fra http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=1129014 – igen skal du huske at downloade en Gingerbread-udgave.

Først skal du låse din bootloader op. HTC har en guide på http://htcdev.com/bootloader, hvor du låser den op. Det kræver, at du opretter en udviklerkonto hos HTC. Andre mobilproducenter har andre procedurer, for eksempel er Sony meget åben om deres bootloader (se http://unlockbootloader.sonymobile.com/).

Min telefon udførte en factory reset under oplåsningen – så du får muligvis brug for din backup efter dette punkt.

Reinstaller din smartphone

Når din bootloader først er låst op, skal du sætte din telefon i udvikler-mode. Du finder dette i indstillinger af applikationer. Det er primært usb-debugging, som skal slås til.

Se også:  Guide: Her er de 5 fedeste funktioner i Android 10

Du er nu klar til at reinstallere din telefon. Du skal forbinde telefonen og din computer med et usb-kabel og vælge usb-debugging som tilstand. På din computer skal du udføre følgende kommandoer:

sudo ~/android-sdks/platform-tools/adb reboot bootloader
sudo ~/android-sdks/platform-tools/fastboot flash boot recovery-clockwork-5.0.2.0-vivo.img
sudo ~/android-sdks/platform-tools/fastboot reboot

Den telefon booter nu med et recovery image, og du skal nu på din telefon udføre:

* wipe data
* wipe cache
* Mount/Mount USB.

Din computer bør reagere ved at mounte telefonens hukommelseskort. På din computer skal du udføre følgende kommandoer (AAAA kan være noget andet – det skal du lige tjekke først med for eksempel kommandoen df):

cp PG32IMG.zip /media/AAAA/PG32IMG.zip
mkdir /media/AAAA/z
cp update-cm-7.1.0-IncS-signed.zip /sdcard/update-cm-7.1.0-IncS-signed.zip /media/AAAA/z
cp gapps-gb-20110828-signed.zip /media/AAAA/z

Alt er nu kopieret over på din telefon, og du skal nu finde og vælge følgende menupunkter:

* Unmount
* Install zip / choose from sdcard (to gange – først for update-cm-7.1.0-InS-signed.zip og bagefter for gapps-gb-20110828-signed.zip).

Du skal genstarte telefonen og komme ind i bootloader (tryk på ’Power’ og ’Volume down’ samtidig), og vælg menupunktet ’Fastboot’. Du skal bruge filen boot.img, som du finder i update-cm-7.1.0-IncS-signed.zip. På din computer skal du udføre følgende to kommandoer:

sudo ~/android-sdks/platform-tools/fastboot flash boot boot.img
sudo ~/android-sdks/platform-tools/fastboot reboot

Din telefon vil nu boote og køre CyanogenMods udgave af Android.


TAGS
Android
Desire
Guide
HTC
Rooting

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2020
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S