Home » Byg selv » Sådan reparerer man en laptop
Sådan reparerer man en laptop

Sådan reparerer man en laptop

Share

Alt om DATA viser, hvordan man kan reparere og opgradere en laptop

Her på Alt om DATA er vi ikke bange for at vise vores pc’er frem for en-hver. Vi er faktisk stolte over at lægge det hele frem. Heldigvis har vi 1.000 W-strømforsyninger med atx-kabler, der flyder over hinanden som tarmene fra en nedlagt Terminator. Vi flår uden vaklen et gammelt pci-e-kort ud og installerer et nyt. Men der findes en mørk, mystisk dimension, som vi nærmer os med lidt større forsigtighed – laptopverdenens aldrig kortlagte indre.

Alt for længe har vores hex-skruetrækkere afstået fra at åbne disse enheder i deres mange forskellige former, størrelser og ty-per. Vi har besluttet, at tiden er inde til at plyndre dette uberørte rige. Tiden er inde til, at Alt om DATA splitter laptops ad.

[pt id=’2026153′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Sådan ser der ud inde i din laptop. Klik på billedet for at forstørre.”‘]

Sådan ser der ud inde i din laptop. Klik på billedet for at forstørre.

Vi vil bryde ind i tre alminde-lige laptops: en netbook, en ældre spil-laptop og en moderne Intel-model. Undervejs ser vi på, hvordan vi kom ind, hvor nemt det er at fjerne kabinet og komponenter, og hvad man kan gøre, når man først er kommet indenfor – fra at reparere svigtende lydstik til at udskifte beskadigede dele. Når du har læst denne del og næste del i næste nummer, vil du ikke længere være bange for at åbne din laptop, og du bliver atter herre i dit digitale rige.

Ligesom ved enhver anden episk bedrift får du brug for hjælp fra troværdige makkere. Det vigtigste er et sæt af gode præcisionsskruetrækkere. Vi har fundet et billigt sæt på 11 dele hos en stor gør det selv-forretning.

Når man skal løsne stædige skruer, er en tang god til at give skruetrækkeren lidt ekstra styrke. Til loddeopgaver kræves der også et loddesæt med loddekolbeholder og en holder med lup.

Et oplyst, ryddet arbejdsbord er også en fordel. Et sted, hvor du kan gemme de dele, du fjerner, og beholdere til de mange, mange bittesmå skruer, der hører til laptops, og som nemt bliver væk. Når alt dette er i orden, kan vi gå i gang med nedrivningen.

Ud med indvoldene

Vi vil begynde i det små, og vores første offer er derfor en solid netbook. Det er et ideelt sted at begynde, for konstruktionen og de indre komponenter er minimale. Det reducerer rod og forvirring, og det er den ideelle måde at stifte bekendtskab med en laptops indre, før vi går til mere komplekse modeller. Det første, man skal gøre, er at trække net-stikket ud og fjerne batteriet. Det sikrer, at maskinen ikke pludselig vågner til live, mens vi roder rundt i den. Desuden gemmer mange modeller hemmelige sikringsskruer bag batteriet, så vi skal under alle omstændigheder rode rundt derinde.

Før vi går i gang med ned-rivningen, er det en god ide at træde et skridt tilbage og se, hvordan landet ligger. For os vil det sige at se, hvilke skruer der er klart synlige. Vi pirker også til bestemte områder for at se, om de falder af, og vi prøver at finde skruer, der er skjult bag gummi-fødder eller mærkater. Den første opgave består i at fjerne alle de synlige skruer.

Hold styr på sagerne

Vi foreslår, at du har et system til opbevaring af skruerne, når du har fjernet dem. Vi plejer at lægge dem som et spejlbillede af deres oprindelige placering. Du kan tage et stykke A4-papir og tegne laptoppens kontur og derefter anbringe skruerne på de tilsvarende steder på papiret. Det gør vi, fordi der er så mange forskellige størrel-ser, og det er svært at huske eller gætte, hvor de skal sidde. En anden mulig-hed er at smide dem i forskellige plasticskåle – vi håber blot, at du kan huske, hvor de alle hører hjemme!

Hvis der er nogen overskyden-de felter, skal de også fjernes, men det knytter sig navnlig til laptopmodeller. På netbooks ser man det som regel ikke; de er ikke beregnet til at blive opgraderet på denne måde, og det er endnu en god grund til at gennemføre en nedrivning. Nu ved du, hvordan du skal genanbringe de skjulte indre dele.

Når alle de synlige skruer er af vejen, er tiden kommet til at lirke bunde af netbookens kabinet. Man kan få specialværktøj til dette formål, og de er som regel lavet af plastic, men små præcisionsskrue-trækkere virker lige så godt. Vær så forsigtig som muligt på dette trin – det vigtigste er at se efter skjulte skruer, der ofte kan gemme sig i kabinettet.

Af to halvdele

Når underdelen er blevet fjernet, består netbooken som de fleste andre laptopmodeller af to hoveddele: basen og skærmen. Normalt vil man ikke adskille dem, medmindre man vil udskifte skærmen, men de deler sig altid i to:

Den første er de elektriske forbindelser, og den anden er det fysiske hængsel. Når man dykker dybere ned i en netbook, fortsætter man med at fjerne de synlige skærm- og kabelforbindelser. Den næste hoveddel er bundkortet, og når det er af vejen, er man færdig.

Når det gælder 17”-skærme, er grundkonstruktionen gerne anderledes på grund af skærmens vægt og de ekstra komponenter, som kabinettet indeholder. Disse modellers størrelse og vægt betyder, at de mere udsatte for at blive tabt og beskadiget, og der er også større risiko for skærm-skader.

[pt id=’2026154′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Her er laptoppens dele. Klik på billedet for at forstørre.”‘]

Her er laptoppens dele. Klik på billedet for at forstørre.

Den gode nyhed er, at vi gennemgående har konstateret, at disse større modeller er nemmere at lukke op og skille ad. Som du vil se i den nedenstående gennemgang, giver en fjernelse af overdelen af kabinettet ofte adgang til meget af det indvortes, og skærmen kan man nemt fjerne, hvis den skal udskiftes.

Køling er et vigtigt begreb i forbindelse med laptops til spil, og vi forventer typisk i det mindste to ventilatorer, hvis ikke tre eller fire. Hver af dem sidder ved siden af en køler med varmerør, der fører til køleblokken, som igen er koblet på gpu’en eller cpu’en.

Mobile gpu’er og cpu’er stræber typisk efter at holde varmeudledningen (målt i watt) på 35 W eller derunder, men ved ekstreme versioner kan varmeprofilen komme op på 55 W for Intel Extreme-cpu’er og 75 W på gpu-siden af sagerne. Det er grunden til, at det er nødvendigt at holde ventilationsåbnin-gerne fri og se efter støv i de små køleribber.

Se også:  Sådan bliver den næste generation computere

Overophedning viser sig som regel ved nedbrud midt i en tung belastning, parret med høj temperatur i kabinettet. Situationen bliver fremskyndet af vilkår i omgivelserne såsom en dyne, der blokerer ventilationsåbningerne, direkte sollys på maskinen eller tilstoppede ventilationsåbninger. Hvis man støver åbningerne af udefra, skubber man blot støvet ind i maskinen, og det er derfor som regel nødvendigt at fjerne tastaturet.

Det giver ingen mening at opgradere en ny laptops processor, men ved ældre modeller – især i den lavere ende af skalaen – kan et billigt boost i processorhastig-hed være nyttigt.

Det vil ofte vise sig, at processoren sidder på en sokkel, og det gør opgraderingen nem. Forudsat, naturligvis, at laptoppen understøtter en hurtigere processor. Intel Core i3/5/7-mobilprocessorer bruger Socket 988/G1, den forrige Soc-ket 478/P var til Core 2-mobilserien, og før den var der Socket 478/M, der var udviklet til den oprindelige Core-mobilprocessor – men for yderligere at øge forvirringen brugte visse ældre Core 2-chips også denne sokkel.

AMD-laptops bruger producentens forvirrende Socket S1Gx. Hvis man vil være på den sikre side, skal man kun overveje processorer, der er beregnet til den samme sokkel. Soklerne ser ens ud, men f.eks. er S1G4 ddr3, mens S1G3 er ddr2. Ligesom med Intel-chips skal man i forbindelse med opgradering holde sig til et GHz-spring inden for den samme serie.

Laptoppens hvide snit

Den sidste laptopmodel er en kompleks businessclass-maskine. En almindelig Intel Core-laptop på 15” er gerne meget enkel indeni, og hvis du nogensinde åbner den, skal du være heldig, hvis du finder meget mere end bundkortet og kølemodulet. Alt andet er direkte loddet på kortet, for det reducerer udgifterne til alt fra udvikling og produktion til ved-ligeholdelse og support. Det hele er meget enkelt.

Bortset fra regelmæssige opgraderinger knytter de hyppigste problemer sig til porte – navnlig strømstikket, men det berører også hovedtelefonstik og usb-porte. Hvis man er heldig, kan de fjernes, men det er usædvanligt. De er snarere loddet direkte på bundkortet. Det gør dem sværere at udskifte, men det er ikke umuligt.

Vi viser nedenfor, hvordan man kan udskifte både en loddet komponent og et plugin-modul. I teorien virker det med enhver komponent, men de, der er nemmest at udskifte, er strømstik og jackstik. Vi vil undgå usb-porte, for de har gerne langt mere fysisk support på grund af deres størrelse.

Som vi var inde på i forbindelse med netbooks, er det ikke udelukket at udskifte et helt bundkort. De er nemme nok at fjerne, og det er også ligetil at overføre cpu’en.

Gpu’en kan også overføres. Det største pro-blem bliver overhovedet at finde et bundkort, der kan erstatte det gamle. Sandsynligvis er eBay det bedste bud, men det kan ikke skade at se, om producenten vil levere et kort, selvom det bliver dyrt.

Hvis din laptops kabinet er blevet beskadiget, kan du reparere det. De fleste gør det selv-butikker sælger epoxyvoks, der er en fast form for epoxy, som man kan forme i hånden, så den udgør en del af kabinettet, eller man kan putte den ind i revner eller mellemrum. Den bliver stenhård og stabiliserer kabinettet og gør det vandtæt.

Man kan også slibe den størknede epoxy og male den, så resultatet ser professionelt ud.

Et andet almindeligt forekommende problem for laptopejere er vrøvl med den eksterne strømforsyning. Igen er eBay det enkle svar, for her kan man få strømforsyninger til ingen penge. Slidte strømkabler er en anden svaghed ved strømforsyninger. Man kan nemt finde en erstatning på eBay, og de er nemme at montere.

Når det gælder stærke maskiner, skal man angribe fra oven

1. Fra toppen

Ved større 17”-modeller – navnlig de spilorienterede maskiner – skal man ofte begynde ovenfra. Hos denne ældre Dell XPS og mange andre Dell-modeller kan man fjerne overdelen, der dækker skærmens hængsler, ved at folde skærmen helt bagover. Sommetider sidder der et par fikseringsskruer langs den bageste kant.

[pt id=’2026135′ size=’large’ link=’file’]

 

2. Afmonter tastaturet

Tastaturet er som regel clipset på plads, men ved større modeller kan der også være et par skruer, der skal fjernes. De sidder ved siden af det uundgåelige ledningsbånd. Da tastaturet blev fjernet, var den øverste del af dette kabinet kun holdt fast med nogle få skruer. Det samme gælder for skærmen – når hængslernes skruer er fjernet, kan man løfte den af.

[pt id=’2026136′ size=’large’ link=’file’]

 

3. Kraft til spil

Når tastaturet og skærmen er fjernet, fremstår resten som regel som en selvstændig enhed. De dele, der interesserer os, er kølerne. Den mindste er den samme, som man finder i alle mellem- og topklassemodeller. Den er til processoren. Den store afkøler gpu’en. Når du har fjernet deres skruer, bør du kunne løfte hele historien op.

[pt id=’2026137′ size=’large’ link=’file’]

 

4. Tag processoren op

Hvis laptop-processoren sidder i en sokkel, kan man udskifte den, hvis den har taget skade, eller opgradere den. Man kan ofte gå et par trin op ad GHz-skalaen med mobile processorer. Hvis processoren sidder i en sokkel, bør du kunne se en fikse-ringsskrue stikke ud på siden af kølemo-dulet. Denne skrue skal du løsne og fjerne.

[pt id=’2026138′ size=’large’ link=’file’]

 

5. Hjernetransplantation

Nu har du adgang til laptoppens hjerne. Skru skruen løs. Nu kan du løfte processoren ud af dens zif-sokkel på almindelig vis. Brug noget tid på at finde frem til laptoppens oprindelige specifikation og se, hvilke processorer der er kompatible og til rådighed for maskinen. De vil være understøttede af bios i din model.

[pt id=’2026139′ size=’large’ link=’file’]

 

6. Den sidste montage

Sæt forsigtigt processoren tilbage i zif-soklen. I stedet for at bruge en løfte-stang strammer du blot skruen. Glem ikke at placere en smule varmepasta på processoren, før du geninstallerer kølemodulet. Det er nødvendigt for effektivt at overføre varme fra processoren til køleren.

[pt id=’2026140′ size=’large’ link=’file’]

 

Gå i krig bevæbnet med blot en skruetrækker og din snedighed

1. Begynd med skruerne

Vi begynder med at fjerne alle skruerne. Brug fingrene til at finde ud af, hvor villig kabinettets bund er til at blive fjernet. I dette tilfælde faldt bunden nærmest af. Normalt skal man bruge en lille skruetrækker til forsigtigt at løsne kabinettet og gå videre derfra. Hold øje med skruer, der er skjult under mærkater eller gummifødder.

[pt id=’2026141′ size=’large’ link=’file’]

 

2. Hold en pause

Ofte skal man ikke længere, for nu har vi adgang til alle de vigtigste komponenter, herunder harddisk, hukommelsesudvidelse, trådløst mini-
pci-e-modul, kølemodul og backupbatteri. Ved reparation af tastatur og touchpad, skærmudskiftning og reparation af bundkort skal man gå videre, men tag først et fotografi til senere brug.

[pt id=’2026142′ size=’large’ link=’file’]

 

3. Spol båndet tilbage

Se også:  CES: Lenovo lancerer bærbar med 8 tommer touchskærm i tastaturet

Der vil være meget tape, som holder ledninger og komponenter på plads. Det skal du fjerne, og det er her, et referencefoto er nyttigt, når du skal samle hele historien igen. Nogle komponenter såsom harddisk og trådløst modul skal skrues fast. De skal sandsynligvis fjernes, hvis du har tænkt dig at tage bundkortet ud.

[pt id=’2026143′ size=’large’ link=’file’]

 

4. Så er det skærmens tur

Den sidste større komponent, der skal ud, er skærmen. På de fleste modeller sidder skærmen fast ved hjælp af en skrue ved hvert hængsel. Her sidder der en række kabler, som fører ind i skærmen med strøm, videodata, trådløse antenner og datakabler til webcam og mikrofon. Tag kablerne ud, så bør du kunne tage skærmen af.

[pt id=’2026144′ size=’large’ link=’file’]

 

5.Find bundkortet

Tastatur, touchpad, højttalere, kabinet, led’er og andre sensorer såsom bluetooth-adaptere sender kabler til øverste og nederste side af bundkortet. Stikkene ryger som regel op; ældre typer skal trækkes op. Man vil ofte se, at tastaturkablets stik er akavet forbundet på undersiden, og det kan være nødvendigt at hive bundkortet væk.

[pt id=’2026145′ size=’large’ link=’file’]

 

6. Ud med tastaturet

Tastaturer er som regel stærkere, end de ser ud, for de er beregnet til at være meget fleksible. Det største problem består i at regne ud, om de skal fjernes fra ydersiden eller fra indersiden. Hvis du ser langs den øverste række taster, kan du ofte se, hvor man kan stikke en skruetrækker ind og vippe det ud. På denne model skulle det vippes ud bagfra.

[pt id=’2026146′ size=’large’ link=’file’]

 

Udskift strømforbindelsen og pust nyt liv i en død laptop

1. Strømproblemer

En laptopkomponent, der ofte lider under flittig brug, er maskinens strømforbindelse. Nogle tilskriver det dunkle konspirationsteorier, men det er snarere et udtryk for, at nogle dele er vældig nemme at reparere. Man kan se, at mange mennesker bruger hurtige erstatninger som den på billedet. Den kan man få på eBay.

[pt id=’2026147′ size=’large’ link=’file’]

 

2. Grave, grave

Strømforbindelsen sidder ofte under mange lag i en laptop. Hvis det er en separat komponent som i dette tilfælde, kan man blot bestille den korrekte del hos producenten eller på eBay. På billigere modeller er den gerne loddet direkte på bundkortet, og i så fald skal man følge guiden på næste side.

[pt id=’2026148′ size=’large’ link=’file’]

 

3. Udskift den defekte del

Denne laptops producent, Lenovo, har ikke blot tilføjet millioner af skruer mellem os og forbindelsen, men også en stak kort, man kan fjerne. Når man er nået frem, skal man tilslutte et enkelt stik og en jordforbindelse. Resten drejer sig om at trække kabler under netværkskortet.

[pt id=’2026149′ size=’large’ link=’file’]

 

Defekte stik på kortet er et kendt fænomen

1. Vurder skadens omfang

Kliklyde og tilbagevendende udfald kan skyldes flere ting, men en af de største syndere (bortset fra defekte kabler) er selve stikket. Med tiden kan fysisk påvirkning plus udvidelse på grund af varme bryde et loddepunkt og begynde at udløse lydproblemer eller få hele forbindelsen til at slå fejl.

[pt id=’2026150′ size=’large’ link=’file’]

 

2. Ud med det gamle

Når man vil fjerne et loddet stik fra bundkortet, skal man bruge en loddekolbe, loddetin og 2 mm udloddeflet. Læg udloddeflet på loddepunktet, brug loddekolben i et sekund, tilføj en smule loddetin, brug igen loddekolben et sekund, og løft den op. Udloddeflettet opsuger loddetinnet. Bliv ved, til alt er væk.

[pt id=’2026151′ size=’large’ link=’file’]

 

3. Ind med det nye

Vælg det korrekte stik til udskiftningen. Pres det fast mod kortet, og smelt loddetin på loddepunkterne. Brug kun loddekolben et par sekunder ad gangen, så du ikke risikerer at beskadige plastic og komponenter. Afprøv resultatet. Så er du færdig.

[pt id=’2026152′ size=’large’ link=’file’]

 

Varmefinner
Fidusen ved en spil-laptop er, at den har gode 3D-funktioner og en kvik processor. Det genererer en del varme, der skal bortledes. Som du kan se her, er køleområdet ganske lille og forbundet med varmekilden via et alminde-ligt varmerør. Det er derfor, det er så vigtigt at sikre sig, at maskinens ventilationsåbninger er fri og ikke stoppet til af nullermænd og støv.

Optisk drev
Man kan udskikfte eller opgradere gamle optiske drev. Du skal se, om enheden har en pata- eller sata-forbindelse. Det bør være indlysende, for den har det kantede stik, mens den ældre pata-type er et tykt, langt stik. Du er sikkert også nødt til at overføre en forbindelsesbøjle, der er med til at holde drevet på plads.

[pt id=’2026153′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Klik på billedet for at forstørre.”‘]

Klik på billedet for at forstørre.

MXM-grafik
Der var stor forventning til MXM-grafikmoduler i laptops, for de kunne have medført nemmere opgraderinger og udskiftninger. Imidlertid gjorde omkostningerne og producenternes tøven systemet næsten ubrugeligt. Denne Dell bruger et specielt kort, og andre bruger særlige ledninger og bios-låse. Det eliminerer dog ikke alle modeller; Clevo-laptops er som regel gode ligesom maskiner fra Acer og Alienware.
Besøg www.mxm-upgrade.com, og find den bedste opgradering.

Bundkort
Som vi har set, er det muligt at bore sig vej gennem en laptop og befri bundkortet. Det gør man ikke i forbindelse med opgradering, men hvis dit kort svigter, kan du selv foretage en reparation derhjemme uden at skulle tilkalde en kostbar tekniker.

Tastaturer
Vi ved alle, at laptoptastaturer ikke er verdens mest robuste ting, men de er heldigvis nemme at udskifte. Så snart en tast begynder at skabe sig, bør du kunne løfte tastaturet op fra kabinettet, fjerne ledningen nedenunder og installere et nyt.

Touchpad
Touchpads er gerne indbygget i laptoppens kabinet på en eller anden måde. De har desuden deres egen form for forbindelse. Det betyder, at hvis en touchpad bliver beskadiget, er man nødt til at udskifte hele historien, for det er urealistisk kun at udskifte pad’en, både på grund af dens montering og den forbindelse den har til bundkortet.

[pt id=’2026154′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Klik på billedet for at forstørre.”‘]

Klik på billedet for at forstørre.

Moduler
Vi har allerede nævnt WiFi-mini-pci-expressporte, men de er ikke den eneste mulighed, der gemmer sig i laptoppen. De to her (til venstre) er et bluetooth-modul og et 3G-modul. De er begge nemme at skifte ud, og man kan fjerne dem, hvis man ikke bruger dem og vil vinde lidt ekstra ydelse. Den store enhed er det eksterne lan- og modemmodul, og det er nemt at skifte, hvis det bliver beskadiget.

I en snæver vending
Hvis man står med en defekt komponent eller forbindelse, behøver man ikke altid at åbne kabinettet. Ved hjælp af usb, hukommelseskort eller ExpressCard kan man erstatte mange enheder med eksterne udvidelser. Det er måske ikke så kønt eller strømbesparende, men det er en nem mulighed, som man trygt kan udnytte uden de store omkostninger.

[themepacific_accordion] [themepacific_accordion_section title=”Fakta”]

Det skal du bruge:

[/themepacific_accordion_section] [/themepacific_accordion]


TAGS
Bærbar computer
Guide
reparation
Systemoptimering

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2022
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S