Home » Styresystem » Sådan redder du en Windows-computer, der nægter at starte
Sådan redder du en Windows-computer, der nægter at starte

Sådan redder du en Windows-computer, der nægter at starte

Share
Løs kendte Windows-problemer

De fleste problemer med Windows er mindre alvorlige, og derfor ser vi på nogle kendte irritationsmomenter, før vi går til de mere generiske redskaber og teknikker til fejlfinding.

Hvad sker der, hvis Windows afviser ens kodeord eller pinkode, når man prøver at logge ind? Nu om dage logger stort set alle på med deres Microsoft-konto, men hvis man stadig bruger en lokal konto, er det muligt at bruge Lazesoft Recoverys Recover My Password-funktion til at slette kodeordet og begynde forfra med et nyt.

Hvis du logger ind med en Microsoft-konto, skal du gå til https://account.live.com/password/reset og følge anvisningerne på at ændre kodeordet. Når det er sket, er du forhåbentlig i stand til at logge ind på din Windows-konto igen.

Hvis du prøver at løse et problem i fejlsikret tilstand, og Windows bliver ved med at afvise dit kodeord, kan det skyldes, at du har ændret dit kodeord efter installation af Windows på din pc. Derfor skal du prøve at huske det oprindelige kodeord og i stedet bruge det til at logge ind.

Søvnløs pc

Døjer din pc med at sove? Åbn en administrativ kommandoprompt ved at højreklikke på Start-knappen. Vælg Windows Terminal (Admin) i Windows 11. Skriv ”powercfg /lastwake”, og tryk Enter.

Se også:  4 fantastiske gratis-programmer

Nu får du oplyst den sidste ting, der vækker din pc, og det kan udgøre grundlaget for din fejlsøgning, idet du følger vores råd i slutningen af denne artikel. Hvis du vil se, hvilke tjenester, apps eller drivere, der kan vække din pc, kan du prøve powercfg /waketimers efterfulgt af powerfg /requests.

Man kan også bruge powercfg til at skaffe en detaljeret redegørelse for ens strømforbrug, herunder problemer med at bruge kommandoen “powercfg /energy”.

Efter 60 sekunder åbner man C-drevet og leder efter en fil ved navn “energy-report.html”, som også kan give hjæp til at diagnosticere et vågne-relateret problem.

Reparer eller geninstaller?

Man kan installere en ny Windows-version over en eksisterende udgave uden at slette filer eller apps.

Hvis man slet ikke kan løse sit Windows-problem, er det fristende at trække i nødbremsen og geninstallere Windows fra grunden, men nogle gange kan man slippe af sted med at “opgradere” sin Windows-installation ved at installere en frisk version oven på den aktuelle udgave uden at slette data, indstillinger eller applikationer.

Det kræver, at man opretter Windows-installationsmedier – man kan downloade værktøjet til at brænde en dvd eller skrive til et ledigt og ubrugt flashdrev på 8 GB fra www.microsoft.com/da-dk/software-download/windows11 eller www.microsoft.com/da-dk/software-download/windows10 – valget afhænger af ens Windows-version.

Se også:  5 stærke tips før du køber hovedtelefon

Windows 11-brugere kan i stedet downloade ISO-filen direkte og derefter dobbeltklikke på den og dermed starte filen som en virtuel dvd i Stifinder. Herfra åbner man drevet og dobbeltklikker på setup.exe, hvorefter man følger anvisningerne på at starte installationsprocessen, herunder download af eventuelle opdateringer.

Når alt er parat, bliver man spurgt om, hvad det er for en type installation, man vil udføre. Sørg for, at “Bevar personlige filer og apps” er valgt, før du klikker “Installér” (Klik om nødvendigt “Angiv, hvad du vil beholde”). Herfra geninstallerer Windows sig selv og genstarter, når det er nødvendigt.

Til sidst vender systemet tilbage til skrivebordet – forhåbentlig efter at have ordnet problemet. Hvis man ønsker sig en mere drastisk løsning, men samtidig ikke vil miste nogen personlige filer på systemdrevet, kan man også geninstallere Windows via Indstillinger.

Gå til Genoprettelse > Nulstil denne pc. Som du kan se, er der ingen mulighed for at bevare indstillinger og apps, og det er derfor noget, man kun bør overveje, hvis Windows er ved at falde fra hinanden, og man ikke kan tage endelig backup ved hjælp af for eksempel Macrium Reflect.

Opdater i stedet dine backupper en sidste gang, og overvej at rydde drevet og begynde helt forfra med dine nyligt oprettede installationsmedier.

TAGS
Tips og tricks
Windows
Windows fejlmeddelelser

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her
Annoncelinks


AOD/AOD.dk   © 2022
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S