Home » Styresystem » Sådan redder du en Windows-computer, der nægter at starte
Sådan redder du en Windows-computer, der nægter at starte

Sådan redder du en Windows-computer, der nægter at starte

Share

Windows-problemer kan antage alle former og størrelser, og vi begynder med at se på det største problem, du risikerer at komme ud for: bootfejl. Hvis du endnu ikke har oprettet nogen redningsmedier, er du henvist til at bruge Windows’ egne fejlfindingsredskaber. Lad os se, hvad der er til rådighed.

Vi begynder med at antage, at din pc har bestået alle basale hardwareprøver, og din UEFI eller BIOS har kunnet finde dit Windows-bootdrev og sat det til at indlæse Windows.

Hvis der ikke bliver fundet noget bootbart operativsystem, er det muligt, at drevet er i uorden. Så er du nødt til at boote til et gendannelsesmiljø – Lazesoft Recovery Suite er veleget til opgaven, og vi viser senere, hvordan du bruger den.

Hvis vi formoder, at drevet er fundet, og du kan se tegn på, at Windows har begyndt indlæsningen, før problemerne begyndte, bør du se, at Windows’ eget automatiske reparations-redskab har grebet til handling efter en fejlslagen boothandling.

Windows har et udvalg af gendannelsesværktøjer. Det er her, du bør begynde.

Det kan køre adskillige gange og reboote mellem hvert forsøg. Derfor bør du være tålmodig. Hvis du er heldig, bliver Windows nu indlæst; hvis du ikke er det, bør det ende med, at det avancerede startværktøj kommer frem med den altafgørende Fejlfindingsknap under “Vælg en indstilling”.

Det næste skridt afhænger af dine omstændigheder. Hvis du for eksempel ikke kan starte Windows efter installation af en nyere funktion eller kvalitetsopdatering – når det gælder Windows 10, er den nyeste større opdatering 21H2-update (men det kan også være Windows 11 nu) – skal du prøve “Fjern opdateringer”. Vælg først den form for opdatering, du vil fjerne, vælg Windows, og klik på fjern-knappen.

Se også:  Stor guide: Sådan får du et sikkert hjemmenetværk

Hvis det ikke hjælper, og hvis Systemgendannelse ikke er slået fra, kan du måske rulle systemet tilbage til en fungerende tilstand, hvis du har mistanke om, at en nyere driver eller programopdatering har skylden. Vælg den fra menuen, og klik så Windows 10 eller 11.

Vent på, at systemet bliver indlæst. Nu får du en liste over alle tilgængelige gendannelsespunkter. Vælg den seneste, og klik “Søg efter påvirkede programmer” for at se, hvilke drivere og applikationer der bliver påvirket. Skriv dem ned, og klik “Næste” efterfulgt af “Udfør” for at rulle systemet tilbage.

Med Windows’ reparationsredskaber kan man rulle systemet tilbage til en fungerende tilstand.

Den sidste “nemme” mulighed fra Windows’ egne redskaber afhænger af, om du stadig bruger “Backup og gendannelse” (Windows 7) til at tage backup af harddrevet via en systemafbildning.

Hvis det er tilfældet, kan du gendanne den seneste backup ved hjælp af “Genoprettelse af systemafbildning”. Funktionen bør finde din seneste afbildning og rulle pc’en tilbage til en fungerende tilstand.

Se også:  Så er det slut med opdateringen af tre Windows-styresystemer

Hvis du har taget backup med Macrium Reflect, skal du bruge dets gendannelsesmedier til at føre Windows tilbage til tidspunktet, da den seneste backup blev taget.

Hvis ingen af disse løsninger virker, skal du dykke ned i en kommandoprompt og fortsætte din fejlsøgning. Vælg “Kommandoprompt”, og så sender den dig ind på det midlertidige ram-drev (X:\), der er oprettet af Windows Genoprettelsesmiljø.

Begynd med at se, om det er lykkedes Startreparation at registrere problemet i SrtTrail.txt-file, for det vil hjælpe dig med at finde en løsning. Filen er gemt på dit Windows-bootdrev under Windows > System32 > logfiles > srt, men forvent ikke, at bootdrevet er blevet tildelt bogstavet C af genoprettelsesmiljøet.

Lazesofts Recovery Suite er vores valg til afsløring af almindelige boot-problemer.

Når du vil se, hvilket bogstav det har fået tildelt, skriver du “diskpart” og trykker Enter. Skriv nu “list volume”, og tryk Enter. Når det er blevet verificeret. skriver du det følgende, idet du erstatter C:\ med det pågældende drevbogstav:

cd C:\Windows\System32\logfiles\srt\SrtTrail.txt

Filens indhold bliver vist, således at du kan se resultaterne og udpege problemer, som Startreparation kan have afsløret. Du kan derimod ikke ordne beskadigede bootfiler.

Når det gælder om at foretage manuelle reparationer, er bootrec-redskabet blot et af flere, som man kan finde med Kommandoprompten. Hertil kommer blandt andre diskpart, chkdsk og DISM.

Når man skriver redskabets navn og trykker Enter, får man en liste over understøttede kommandoer til dette redskab, men hvis det virker lidt overvældende, kan du i tekstboksen læse, hvordan du opretter en bootbar Lazesoft Recovery-disk eller et drev og fortsætte derfra.

TAGS
Tips og tricks
Windows
Windows fejlmeddelelser

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her
Annoncelinks


AOD/AOD.dk   © 2022
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S