Home » Radio » Guide: Sådan lytter du til digital radio
Guide: Sådan lytter du til digital radio

Guide: Sådan lytter du til digital radio

Share

Det analoge radiosignal lever på lånt tid, så det er på tide at bringe dine radiovaner ind i den moderne tid. Læs her, hvordan du hører digital radio på smartphone, tablet, tv eller DAB-radio 

Det kabelbårne radiosignal er allerede lukket ned, og det samme bliver sandsynligvis skæbnen for det luftbårne i en ikke særlig fjern fremtid. 

På tablet/smartphone

• Via apps

Vil du lytte til digital radio på din smartphone eller tablet, kan du downloade såkaldte netradio-apps, som du hurtigt og nemt kan tilgå. Du kan finde apps, der kan modtage bestemte radiokanaler, ligesom flere musikstreaming-tjenester tilbyder radiokanaler ud fra din musiksmag. Disse apps er tilgængelige i såvel App Store (Apple) som Google Play (Android) og gør digital radiolytning nemmere end nogensinde før.

Se også:  JBL Tuner XL [TEST]: Tag DAB- radioen med dig

• Via webbrowser

Fra de fleste radiokanalers hjemmesider kan du streame radio via en netradio-player. På den måde kan du høre det program, der bliver sendt i radioen lige nu. Men mange større radiokanaler arkiverer også tidligere sendte udsendelser, som du kan lytte til, når du har lyst.

På mereradio.dk finder du en oversigt med links til digitale radiokanaler i Danmark.

På computer

• Via webbrowser

Fra de fleste radiokanalers hjemmesider kan du streame radio via en netradio-player. På den måde kan du høre det program, der bliver sendt i radioen lige nu. Men mange større radiokanaler arkiverer også tidligere sendte udsendelser, som du kan lytte til, når du har lyst.

På mereradio.dk finder du en oversigt med links til digitale radiokanaler i Danmark.

På DAB-radio

• Lyt til digital radio

Med en DAB+-radio kan du nemt lytte til de forskellige digitale kanaler. En DAB-radio er ikke sværere at betjene end en FM-radio. Tværtimod finder den selv de forskellige stationer, og så er det bare at vælge den kanal, du gerne vil høre.

En DAB+-radio kan fås i mange forskellige udgaver og prisklasser. En DAB+-radio kan købes fra ca. 300-400 kr. og opefter.

Se også:  Nu er der tændt for Sonos Radio i Danmark
På tv

• På smart tv

Hvis du har et smart tv, der er koblet til internettet, kan du let bruge det til at høre digital radio. På et smart tv kan du downloade forskellige radio-apps, som du hurtigt og nemt kan tilgå. Du kan finde apps, der kan modtage bestemte kanaler, ligesom flere musikstreaming-tjenester tilbyder radiokanaler baseret på din musiksmag.

Du finder alle tilgængelige apps i tv’ets app-sektion. Vær dog opmærksom på, at udbuddet af apps varierer fra model til model. Skulle en app ikke være tilgængelig i tv’ets app-sektion, kan du via en ekstern enhed (fx Google Chromecast eller Apple TV) sende det digitale signal fra din smartphone eller tablet til dit smart tv og lytte til radio på den måde.

• På kabel-tv

Du kan lytte til DAB-radio på dit fjernsyn, hvis du får dit tv-signal fra en kabel-tv-udbyder. Her har radiokanalerne plads på samme måde som en tv-kanal. Skærmen er bare sort, når du hører radio på tv’et. Kontakt din TV-udbyder for mere information om denne mulighed.

Se også:  Disse podcasts hittede hos danskerne i år: Én genre dominerer stort
I bilen

• Via digital bilradio

De fleste biler i Danmark er udstyret med en FM-radio. Men der findes i dag et stort udvalg af digitale bilradioer, som man kan få installeret i sin bil, også selvom bilen er af ældre dato. Mange forhandlere og værksteder har løsningerne klar, så de kan hjælpe dig til at finde en digital bilradio, der passer til netop din bil – uanset hvor gammel den måtte være. Bilmærker som Toyota, Ford, Hyundai m.fl. tilbyder skræddersyede digitale radioer til alle deres modeller. Flere bilmærker på markedet har allerede digital radio i deres nye modeller som standard eller tilbyder eftermontering.

• Via DAB+-adapter

Med en adapter kan du beholde bilens nuværende radio. En adapter opgraderer din FM-radio til DAB+, og du vælger selv, om løsningen skal være synlig eller skjult.

En DAB-adapter får strøm via cigarettænderen, og en selvklæbende antenne kan diskret klistres på indersiden af forruden langs stolpen i højre side. Adapteren modtager så DAB-radiokanaler og konverterer signalet til FM, som bilradioen kan tolke. En DAB+-adapter kan købes fra ca. 450 kr. og opefter.

Se også:  JBL Tuner XL [TEST]: Tag DAB- radioen med dig
Vigtigt

Du skal være forsigtig med antennemonteringen, da en ringe monteret antenne går stærkt ud over signalet.

Tag kontakt til din bilforhandler eller dit lokale værksted for yderligere information om muligheder og montering.

• Via telefon

o AUX/jackstik

Du kan sagtens få digital radio i din bil, selvom du hverken har en digital radio installeret eller en DAB-adapter. Hvis bilen har en moderne cd-afspiller, er der god chance for, at der også er en AUX-lydindgang, hvor du kan koble en smartphone til og lytte til digital radio via telefonen. I moderne biler med integreret cd-afspiller i instrumentbrættet kan AUX-porten i visse tilfælde sidde mellem forsæderne eller ved handskerummet. Tilslutter du din smartphone til AUX-stikket, kan det være værd at bruge lidt ekstra penge på et lidt dyrere lydkabel – 3,5 mm ”han-han” – af høj kvalitet, hvilket reducerer forstyrrende støj.

Se også:  Nu er der tændt for Sonos Radio i Danmark
USB

Hvis du vil streame digital radio i bilen fra din smartphone via USB-tilslutning, kræver det, at bilen er udstyret med et digitalt infotainment-system og desuden understøtter Android Auto og/eller Apple CarPlay – afhængigt af styresystemet på din telefon.

Android Auto og Apple CarPlay tillader dig at styre din smartphone fra instrumentbrættet i din bil enten via touch-screen, stemmestyring eller kontrolknapper på rattet.

Mange nye bilmodeller understøtter Apple CarPlay og/eller Android Auto. På Androids hjemmeside [link: https://www.android.com/auto/] kan du læse mere om Auto og hvilke bilmodeller, der understøtter teknologien. På Apples hjemmeside [link: https://www.apple.com/ios/carplay/] kan du læse mere om CarPlay og hvilke bilmodeller, der understøtter teknologien.

Tag evt. kontakt til din bilforhandler eller dit lokale værksted for yderligere information.

Bluetooth

Bluetooth er en trådløs teknologi, der gør det muligt at dele data over korte afstande, fx mellem din smartphone og det digitale infotainment-system i din bil. Således kan du også streame radio fra fx din smartphone og til bilens lydsystem. For at kunne koble din smartphone til din bilstereo skal begge enheder være bluetooth-kompatible. Enheder, der har indbygget Bluetooth, kan kommunikere indbyrdes og er derfor ikke afhængige af andre datanetværk som wi-fi eller mobildata.

Bluetooth bruger strøm på din smartphone og er derfor ikke altid aktiveret som standard. Du skal derfor sikre dig, at Bluetooth-funktionen er aktiveret på din telefon. Når du har aktiveret Bluetooth, vil telefonen automatisk begynde at søge efter bilstereoens Bluetooth – hvis altså denne også er aktiveret. Telefonen fortæller dig, når den er klar til at blive forbundet med radioen. I nogle tilfælde skal der indtastes en pinkode for at skabe forbindelse. Denne pinkode er angivet i bilradioens vejledning.

Tag evt. kontakt til din bilforhandler eller dit lokale værksted for yderligere information. Der er som oftest også grundig information at hente på bilproducentens egen hjemmeside.


TAGS
DAB
Radio

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2021
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S