Home » Internet » Guide: Sådan graver du efter Bitcoins
Guide: Sådan graver du efter Bitcoins

Guide: Sådan graver du efter Bitcoins

Share

Vi viser, hvordan du omdanner din pc til en sand guldgravermaskine og indleder jagten på den virtuelle valuta Bitcoin

Minedrift – på engelsk: mining – handler ikke kun om kul og guld, men også om processen, hvor man bruger en computer til at udføre komplekse beregninger på de datablokke, som opretholder Bitcoin-netværket. Som “minearbejder” belønnes man for sine anstrengelser med en vis mængde Bitcoins.

Bitcoin (BTC) er blevet tilholdssted for folk, der bruger såkaldt specialiserede ASIC-enheder (applikationsspecifik integreret kredsløb). Men du kan godt med et eller flere stærke grafikkort hive en lille profit hjem ved at bygge din egen gravemaskine. Det kan du lære mere om på de følgende sider.

Din indtjening afhænger af flere faktorer. Den vigtigste er din pc’s forarbejdningskraft. Computere designet til minedrift kaldes ”rigs”, og de kræver store mængder strøm, der jo ikke er gratis.

Bitcoin er en flygtig virtuel valuta, og selv om den i perioder har givet enorme gevinster, kan den også falde i værdi. Hav det i baghovedet, hvis du planlægger at beholde de ”mønter”, du graver op, i stedet for at sælge dem med det samme.

Mens du teknisk set kan udvinde Bitcoins på egen hånd, er det usandsynligt, at dit udstyr kan håndtere de komplekse beregninger, der er nødvendige for at modtage en belønning. Derfor skal du være med i en såkaldt mining-pool. Som navnet antyder, er det en pulje af forbundne maskiner, som sammen udfører udvindingen. Bitcoins, som høstes, deles blandt alle, som stiller forarbejdningskraft til rådighed.

Bemærk dog, at den måde, hvorpå indtjeninger fordeles, kan variere. Lær mere om den fælles minedrift på https://en.bitcoin.it/wiki.

01 Vælg din minearbejder

En let, men ikke billig, måde at komme i gang med at grave efter Bitcoins på er at købe en ASIC-enhed som AntMiner S9. Den er specielt designet til opgaven og giver generelt størst afkast af din investering. 

Se også:  Skat går efter Bitcoin-brugere - 20.000 advarsler på vej

Imidlertid er der lige det med prisen. S9 koster 2300 dollar (cirka 14.000 kroner), og du skal være forberedt på at købe en separat strømforsyningsenhed til yderligere 300 dollar (1800 kroner).

Enhederne er normalt designet specifikt til Bitcoin og fungerer ikke særlig godt til udvinding af andre kryptovalutaer (hvis Bitcoin skulle falde drastisk i værdi).

Alternativt kan du bygge dit eget ”rig”. Selv om det ikke er nær så effektivt med hensyn til styrke og forarbejdningskraft, kræver det en lavere investering, og de kan grave efter andre valutaer end Bitcoin. I bund og grund handler det om computere med flere kraftige grafikkort installeret.

Disse gpu’er er godt nok primært designet til at håndtere kompleks grafik i for eksempel spil, men de arbejder fint med at håndtere de komplekse beregninger, som indgår i Bitcoin-minedrift.

For at komme i gang skal du købe et kabinet. De fleste er bare en metalramme, som er designet til at få varmen til let at sprede sig. Derefter vælger du bundkort og grafikkort, for eksempel AMD Radeon RX 580.

Du skal selv samle maskinen og installere styresystem og relevant software. Derfor skal du kun vælge denne fremgangsmåde, hvis du er teknikkyndig og be-kendt med computere.

Er du ikke varm på de nævnte muligheder, kan du leje maskinkraft i skyen hos minedrift-virksomheder. De har dedikerede datacentre til udvindingen, og da de er centraliserede, kan de købe maskiner i store partier og bruge effektive metoder til at generere elektricitet.

De fleste tilbyder en bestemt mængde af såkaldte Gigahash Seconds (GH/s) mod gebyr. Fordelen er, at du ikke behøver at købe hardware, men gebyrerne varierer, og du skal være opmærksom på svindlere. Se mere på https://en.bitcoin.it for leverandører med et godt ry.

02 Opsæt din Bitcoin-tegnebog

Du skal også oprette en Bitcoin-tegnebog for at gemme din indtjening. Har du ikke planer om i nærmeste fremtid at bruge nogen af dine mønter, så overvej for eksempel https://bitcoinpaperwallet.com til at oprette en ”papir”-tegnebog.

Se også:  Sådan virker virtuelle valutaer

Du kan altid kontrollere balancen ved at besøge Block-chain.info og indtaste din betalingsadresse i søgefeltet øverst til højre. Lad ikke nogen se dine private nøgler.

Vil du regelmæssigt have dine mønter udbetalt, skal du overveje at bruge en software-tegnebog. Electrum-tegne-bogen findes til alle større computer-styresystemer og Android. Når du opretter din tegnebog, vil Electrum generere et dusin tilfældige ord, der skal bruges som privat nøgle.

Bruger du en software-tegnebog, så brug helst en maski-ne, der ikke er tilsluttet internettet, så dine mønter ikke kan hackes. Dette kaldes ”kold opbevaring”. Hjemmesiden for Electrum har instruktioner til oprettelse af en såkaldt watching-tegnebog til dagligt brug. Her vises din saldo, men du kan ikke foretage betalinger. Du kan læse mere på: https://mycrypto.dk/sadan-laver-du-en-cold-wallet-til-bitcoins.

03 Find den rette pulje

Næste trin er at tilmelde sig en pool eller pulje. Du kan godt grave på egen hånd, men det kræver noget seriøs hardware, hvis det skal være umagen værd. Du kan finde en liste over puljer på Bitcoin-wiki’en. Her vil vi gennemgå processen med tilmelding til Slush Pool, men samme procedure kan bruges ved alle andre, store puljer til minedrift.

04 Kom i gang

På Slush Pools hjemmeside klikker du på ”Sign up here” Vælg et brugernavn, og indtast din mailadresse og adgangskode. Du får sendt be-kræftelse. Klik på linket for at validere din mailadresse. Nu ser du, at der er oprettet en ”arbejder” til dig. Du skal helst have en pr. enhed. Du kan til enhver tid besøge Slush Pool-siden for at se dine arbejdere og oprette flere.

TAGS
Bitcoin
virtuel valuta

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

Alt om DATA

Lautrupsgade 7,
DK-2100 København Ø
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@altomdata.dk

Datatid TechLife

Lautrupsgade 7,
DK-2100 København Ø
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@datatid.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Lautrupsgade 7,
DK-2100 København Ø
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg / Prislister:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Medieinformation


Alt om DATA, Datatid TechLife  © 2020
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S