Home » Energi » Sådan gør vi vedvarende energi mere vedvarende – 3 opfindsomme løsninger
Sådan gør vi vedvarende energi mere vedvarende – 3 opfindsomme løsninger

Sådan gør vi vedvarende energi mere vedvarende – 3 opfindsomme løsninger

Share

Vindmøllerne snurrer effektivt i Danmark, og vi får også energi fra sollys og vandkraft. Men en masse af denne energi går til spilde, fordi vi ikke er særlig gode til at lagre den. Heldigvis er opfindsomheden stor, så der er løsninger på vej

Vindmøller, vandkraft og solceller pumper masser af elektricitet ud i elnettet, når vinden suser, vandet bruser og solen skinner. Men denne såkaldte vedvarende energi går også let til spilde, hvis vi ikke bruger den med det samme.

Som oftest falder overskudsproduk-tionen sjældent sammen med, hvornår du tænder din computer og andre hjemlige strømslugere. Derfor ville det være ideelt at kunne gemme al overskudsenergi til dårlige tider. Ellers er den vedvarende energi ikke særlig vedvarende.

I dag arbejder forskere og virksomheder for at finde velegnede metoder til lagring af grøn overskudsenergi. De følger fire hovedveje: Den første er beliggenhedsenergi, som leveres af tyngdekraften, når du løfter et tungt legeme og lader det falde igen. Den anden er bevægelsesenergi, som du får, når du sætter en tung masse i bevægelse og henter energi fra fremdriften.

Se også:  Gigantisk batteri hiver strøm direkte fra dansk vindmølle ned i elbiler
Stor opfindsomhed

Den tredje er varmeenergi, der stråler ned fra Solen eller fra Jordens indre, og endelig er der kemisk energi fra eksempelvis brændselsceller. Men kan nogle af disse lagringsmetoder overhovedet lade sig gøre? Det ser vi på her. Og det er ikke noget ligegyldigt spørgsmål.

Måske er svaret afgørende for, om vi overhovedet får reduceret vores udledning af CO2 – kultveilte – til atmosfæren tilstrækkelig meget til at kunne afbøde de klimaforandringer, som allerede er begyndt, og at vi i Danmark når målet om at reducere udledningen fra fossile brændstoffer med 70 procent i 2030. Heldigvis er opfindsomheden stor.

Første løsning: Beliggenhedsenergi

Højtliggende vand rummer enorm energi

Beliggenhedsenergi udnyttes af hydroelektriske kraftværker – vandkraftværker – der producerer strøm med vanddrevne elturbiner og ved overskud af strøm pumper vand op i store højtliggende bassiner med elpumper. Når det højtbeliggende vand løber ned gennem elturbiner-ne igen, produceres endnu mere strøm.

Vandkraftværker kan ved egen kraft pumpe vand tilbage til reservoiret og på den måde gemme energien.

ådanne anlæg har været bygget og i brug siden det 19. århundrede, og i dag producerer hydroelektriske kraftværker over 100.000 MW verden over og står for omkring 96 % af verdens energilagringskapacitet.

Se også:  Debat: It-branchen skal give forsyningskæden et eftersyn for at reducere klimaaftrykket

Plus: Enorm energikapacitet.

Minus: Dyrt og massivt med dæmninger, reservoirer og andre påvirkninger af miljøet.

Tårnhøj energilagring

Den schweiziske opstartsvirksomhed Energy Vault udnytter beliggenhedsenergi til at udligne pukler i elnettet. Overskydende strøm fra for eksempel vindmøller drives her af en 120 m høj, seksarmet elektrisk kran, der stabler 35 ton tunge betonblokke i en høj ring rundt om sig.

Højere og højere op. Efterhånden som overskudsstrømmen løber ind, vokser tårnet af betonblokke omkring kranen.

Når elnettet mangler energi, lader kranen betonblokkene falde, hvorved de trækker kranens elektromotorer rundt på vej ned, så de producerer strøm i stedet for at bruge strøm. Det hele er computerstyret, så betonblokkene placeres præcist rundt om kranen. Hele anlægget vil kunne lagre op til 80 MWh og kunne yde 4-8 MW strøm i op til 8-16 timer, hvilket rækker til at levere én dags strøm til 2000 schweiziske hjem.

Andre tiltag går ud på at hæve og sænke tunge legemer op og ned i for eksempel forladte mineskakter, men princippet er nøjagtigt det samme.

Plus: Effektivt og miljøvenligt.

Minus: Pladskrævende og uskøn.

1 2 3 4Næste

TAGS
bæredygtighed
Grøn Energi
klima
vedvarende energi

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2020
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S