Home » Sikkerhed » Sådan generobrer du en hacket browser
Sådan generobrer du en hacket browser

Sådan generobrer du en hacket browser

Share

Får du mystiske beskeder om downloads, eller er søgemaskinen pludselig skiftet? Så er din browser kapret. Heldigvis kan du få den tilbage igen

Browserkapring er hurtigt ved at blive et alt for almindeligt scenarie, men hvordan kan du vide, om du er ramt?
Et af tegnene er, hvis browseren ikke opfører sig, som den skal. Måske din hjemmeside er forandret (og på en måde, du ikke har set før). Det kan også være, at Windows generelt er blevet langsom, eller du får fejlmeddelelser med opfordring til at downloade software, du aldrig har bedt om. Måske er din søgemaskine blevet ændret, og du omdirigeres til fremmede hjemmesider. Du vil måske bemærke, at hjemmesider indlæses langsomt, og du får værktøjslinjer i browseren, som du ikke genkender, eller reklamer dukker op flere gange.

Oplever du noget af ovenstående, er du sandsynligvis udsat for det, som kaldes et browser hijack, en browserkapring. Det betyder, at der er sket ændringer i browseren uden din tilladelse. Ofte sker det via installationsprocessen for et program, du har hentet, fordi du troede, det var legitimt (på engelsk kaldes det piggybacking, snylteri). Det kan være, du har skullet sige ja til ekstra downloads som en del af vilkårene og betingelserne. Andre gange kan det være et browserplugin eller add-ons, som forårsager problemerne.

Det er altid en god idé at have sikkerhedsniveauet i sin browser sat til høj eller middel.

Det er altid en god idé at have sikkerhedsniveauet i sin browser sat til høj eller middel.

 
Hvordan sker det?
Softwaren var sandsynligvis spyware designet til at spore personoplysninger, eller adware, som jævnligt får tvivlsomme reklamer til at dukke op på skærmen. Har du installeret noget, er du måske blevet tilbudt en mulighed for at afvise installationen, men det kan være blevet vist på en bevidst forvirrende måde (de ønsker jo, at du downloader softwaren).

En anden mulighed er, at du uforvarende har besøgt en usikker hjemmeside. Normalt vil din browsers adresselinje advare dig, hvis det er tilfældet. Det samme vil din sædvanlige søgemaskine (såsom Google eller Bing) sandsynligvis også, men det kan altså ske.

Se også:  Her er de mest håbløse passwords fra 2019 - er dit på listen?

Er din browser kapret, hvad gør du så? Vigtigst af alt: Gå ej i panik.

Vi ved, det kan virke, som om alle dine data er i fare, hvilket de næppe ikke er. Og går du i panik over dine data, skyldes det nok, at du ikke har fået dem sikkerhedskopieret. Er det ikke sket endnu, er du selv med til at gøre tingene sværere. Det siger sig selv: Sørg for, at få sikkerheds-kopieret dine dyrebare filer, musik, fotos og videoer.

Har du en kontinuerlig strøm af pop op- vinduer, så tryk på tasterne Ctrl+Alt+Del. Klik på Jobliste, derefter på fanen ”Processer”. Klik på Internet Explorer/Firefox/Chrome/Microsoft Edge (alt efter, hvilken browser du bruger), og klik på knappen ”Afslut job”.

I ældre versioner af Windows (for eksempel Windows 7) hedder det IEXPLORE.EXE. Har du flere forekomster af din browser kørende, skal du sørge for at trykke ”Afslut job” for dem alle.

En typisk falsk søgemaskine viser en reklame, som beder dig downloade skadelig software.

En typisk falsk søgemaskine viser en reklame, som beder dig downloade skadelig software.

Sådan ordnes problemet
Prøv som det første en Systemgendannelse, hvor Windows ”rulles tilbage”. Metoden er god, da en softwareinstallation bør give dig et gendannelsespunkt, du kan rulle tilbage til. Men måske er et gendannelsespunkt ikke oprettet, eller du ved ikke, hvornår kapringen skete. Brug ikke et punkt for langt tilbage, da du risikerer at miste andre programmer (du vil aldrig miste filer).

En anden mulighed er at lede efter softwaren på listen under Programmer i Windows’ Kontrolpanel. Hvis det er der, så prøv at af-installere det.
Lykkedes ingen af delene, skal du downloade en lovlig software til at scanne og fjerne med. Vi anbefaler Microsofts Malicious Software Removal Tool (microsoft.com/da-dk/download/virus-malware.aspx), Norton Power Eraser (https://security.symantec.com/nbrt/npe.aspx) eller Kaspersky Virus Removal Tool (http://free.kaspersky.com/). Når du har kørt en af disse pakker, er dit problem forhåbentlig afdækket.

Se også:  Sådan bliver afløseren til NemID - fire måder at logge ind

Du skal også nulstille indstillingerne i din browser. Så er eventuelle udvidelser eller søgemaskiner, som snylter på dit system, blevet fjernet, og din standardsøgemaskine er restaureret.
I Internet Explorer skal du under “Funktioner” klikke på ”Administrer tilføjelsesprogrammer”. Finder du mystiske sager under ”Værktøjslinjer og udvidelser”, så marker dem og klik på knappen ”Deaktiver”.

Er din søgemaskine blevet ændret, så klik på ”Søgemaskiner” til venstre. Vælg en søgemaskine, og klik på knappen ”Benyt som standard”. Vælg den ukendte søgemaskine, og klik på knapperne ”Fjern” og derefter ”Luk”.

Gå til Internetindstillinger > Generelt. Under Startside indtaster du adressen på din foretrukne side.

Har du Google Chrome, skal du klikke på ikonet med de tre streger i øverste højre hjørne.

Klik derefter på Indstillinger > Udvidelser. Vælg de uønskede udvidelser, klik på papirkurvikonet. Vælg ”Ved opstart” i vinduet ”Indstillinger”. Klik på ”Angiv sider”, og fjern eventuelle mystiske indstillinger. Er din startskærm ændret, går du til Udseende > Vis knappen Startside. Klik på ”Skift”. Er din søge-maskine ændret, klikker du på ”Administrer søgemaskiner…” under Søg. Fjern dem, du ikke genkender.

Vi anbefaler, at du installerer anerkendt anti-virussoftware. Pakkerne med sikkerhedssoftware er ikke som før, for de sløver ikke længere din pc, og de er slanket og designet til minimalt at trække på systemets ressourcer. Har du ikke en pakke installeret, så er det på tide.

DT06_hacket

5 ting du altid bør gøre på nettet

1  Tjek altid din browsers adresselinje for mulige advarsler mod uhæderlige hjemmesider.    
2 Hav altid troværdig antivirus-software installeret.
3 Fjern altid markeringen, hvis du bliver tilbudt ekstra software under en installation.
4 Hold din browser opdateret og slå den automatiske Windows-opdatering til.
5 Sæt din internetbrowser til et højt sikkerhedsniveau.

 

4 ting du aldrig bør gøre på nettet

1 Klik aldrig nogen sinde på en vedhæftning i en mail med ukendt afsender.
2 Lad dig ikke presse til at hente noget uønsket, men følg de skridt, vi her har beskrevet.
3 Hent aldrig freeware eller anden software fra andet end troværdige hjemmesider med positive brugeranmeldelser.
4 Afgiv aldrig personlige oplysninger til ukendte personer, heller ikke ved forespørgsel fra en bank.

 


TAGS
hacket browser
Internet
sikkerhed

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

Alt om DATA

Lautrupsgade 7,
DK-2100 København Ø
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@altomdata.dk

Datatid TechLife

Lautrupsgade 7,
DK-2100 København Ø
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@datatid.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Lautrupsgade 7,
DK-2100 København Ø
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg / Prislister:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Medieinformation


Alt om DATA, Datatid TechLife  © 2020
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S