Sådan finder du en kvalitetshøjttaler

Sådan finder du en kvalitetshøjttaler

Share

Uanset om højttalere er store eller små, trådløse eller kablede, så er der nogle grundregler, som du kan bruge til at finde den bedst mulige kvalitet for pengene. Her er en miniguide til højttalere med lyd i High Fidelity-klassen

Vægten betyder noget
En let højttaler er nem at flytte. Men så kan man heller ikke sige meget mere pænt om den. Når det handler om højttalere, så er tyngde alt andet lige et plus. Tunge højttalere har kraftige højttalerenheder, et solidt og velafstivet kabinet, og der er brugt kvalitetskomponenter i elektronikken. Så løft og mærk kvaliteten.

Tjek kabinettets kvalitet
Gode højttalere har et kraftigt, stift og lyddødt kabinet. Uden at være ingeniør kan du basis-teste kabinettet ved at banke på det med knoerne. Lyden fra kabinettet skal være dump – jo mindre det siger des bedre – og det skal føles næsten, som om kabinettet slår tilbage.

Runde former
De fleste højttalere er firkantede. Men du skal ikke negligere højttalere med mere runde former, for de kan være fremmende for god lyd. Derved elimineres nemlig de skadelige, såkaldt stående lydbølger inde i kabinettet. Det bløde design kan også medvirke til en stærkere, mere holdbar konstruktion.

Se også:  Onkyo E700M [TEST]: Oser af luksus

Hør højttaleren spille
Hvis du er på udkig efter dyre kvalitetshøjttalere, skal du købe dem i en forretning, hvor du har mulighed for at lytte til dem, ikke kun i to minutter, men gerne en halv eller hel time. Billigere højttalere, som man ikke har mulighed for at lytte til, har mindre individuel karakter, så her vil prisen ofte være en indikator for, hvor godt de lyder.

Lyt akustisk
Hvis du får mulighed for at lytte til dit næste stereohøjttalersæt, vil vi anbefale, at du hører gode cd’er eller lp’er, som du kender. Lyt især til musik med akustiske instrumenter, som du kender klangen af fra koncerter. Musik, der er rent elektronisk, kan være sværere at bedømme. Begrebet High Fidelity betyder ”høj troværdighed”, dvs. at musikgengivelsen fra højttalere skal ligge tættest muligt på lyden fra optagelsen.

Se også:  Test: Razer Leviathan Mini

Størrelsen betyder noget
Små højttalere med en god mellemtonegengivelse kan være fantastiske formidlere af musik. Men er din foretrukne genre opera, storladen rock eller anden musik, der fylder meget på en scene eller rummer mange instrumenter og stemmer, vil du opleve, at gengivelsen bliver mudret fra små højttalere. Det kan også ske med store højttalere, men højttalere med stort volumen og kvalitetskomponenter kan generelt bedre udskille de enkelte elementer i musikken.

Find perspektivet
Ud over at tjekke, hvorvidt en guitar lyder som en guitar og en tromme som en tromme, kan du lytte efter stemmers og instrumenters placering. Med en god optagelse på et godt stereosæt kan du placere de enkelte musikere og sangere i lydbilledet, både i bredden og i dybden.

Del denne