Home » Hovedtelefoner og højttalere » Sådan får du sublim lyd fra din computer
Sådan får du sublim lyd fra din computer

Sådan får du sublim lyd fra din computer

Share

Lyden er ofte overset, når vi taler pc – men det kan give en ny dimension til oplevelserne. Især når du spiller eller bruger den til anden underholdning. Det kræver både et godt lydkort og et sæt gode højttalere.

Når du ser film på den store fladskærm, har du indbyggede højttalere i tv’et, som giver en nogenlunde lyd. Sætter du bare et par stereohøjttalere til, bliver oplevelsen løftet adskillige grader – og går du ”Full Monty” og sætter et komplet surround anlæg på, bliver oplevelsen fra en film, som var du i en mindre biograf.

Men når talen går på en pc, er vi ofte tilbøjelige til at nøjes. Du har et indbygget lydkort i computeren og bruger de højttalere, der er indbygget i skærmen, eller højst et par små plastikhøjttalere du har haft liggende i årevis.

Du bliver hurtigt opslugt af det, der foregår på skærmen. Du er optaget – det er vi også her på redaktionen – af at have en stor skærm med høj opløsning. Og det er fint nok – det er jo her du skal navigere og opleve alt på computeren.

Men i en tid hvor netop computeren ikke bare er en glorificeret regnemaskine, men en komplet multimediecentral, ja, så er der al mulig grund til også at rette fokus, skyts og penge på lyddelen.

Pc’en er en multimedie-central

For som sagt er computeren for mange af os jo en del af vores audio/video-oplevelser i hjemmet.

Der hentes musik via nettet, ses film på pc’en – hvilket understreges af, at mange skærme i dag er i 16:9 filmformat i stedet for det traditionelle 16:10 widescreenformat. Men lyden har for mange af os fået lov til at stå på Stand-by.

Nu er det ikke fordi, du ikke kan bruge det lydkort, du har i computeren. Har du en stationær, vil du som oftest have et, som er udmærket, men ofrer du nogle få hundrede kroner, kan du løfte lydkvaliteten adskillige grader.

Ofrer du mere, får du et, som giver endnu bedre lyd – men også flere muligheder. Herunder at kunne tilslutte surround højttalere. Og inden du opgiver den mulighed, skal du vide, at du kan sætte baghøjttalerne foran dig sammen med sidehøjttalerne.

Mange giver mulighed for denne opsætning, så du ikke skal trække kabler til baghøjttalere. Gør du det, kan du få en storslået oplevelse. Men mindre kan gøre det.

Er du villig til at betale endnu mere, kan du få lydkort, som du kan bruge til at lave lyd – så har du en musikproducer i maven, kan du lave storslået lyd fra din pc.

Se også:  Verdens måske mindste og letteste 13,3"-laptop

Disse lydkort er dyre, men indeholder også nogle meget avancerede lydchips samt ikke mindst god skærmning. En pc er nemlig et af de mest støjfyldte steder, du kan sætte et lydkort – og det kræver en del af komponenterne og opbygningen.

At lave lyd på pc er i øvrigt ikke kun for amatører – langt største-delen af verdens musikproduktion bliver lavet på computere.

Eksterne lydkort til den bærbare

Nu er det let nok at skifte lydkort på pc’en – det kan du selv klare eller få din lokale pc-pusher til – det tager en ekspert få minutter. Men i en bærbar er lydkortet næsten altid en integreret del af bundkortet og derfor ikke til at skifte.

Det er ikke nogen hindring, da du kan få masser af eksterne lydkort. De tilsluttes for eksempel din USB-port og har lyd ind- og udgange, og alle kredsløb er gemt i den eksterne enhed.

Disse fås i mange former og priser, men fællesnævneren er, at de fungerer, og at de ofte ikke fylder mere, end du gider bruge dem med din computer.

Det er værd at prøve, hvis du – som mange andre – bruger den bærbare til at spille på. Også når du bruger hovedtelefoner, vil du få en større og bedre lydoplevelse med et godt lydkort.

Brug tid på opstilling/indstilling

De fleste af os vil foretrække højttalere, når vi skal spille eller se film. Den fysiske fornemmelse af bassen, der dunker i mellemgulvet, når du crasher i bilen, eller der falder en bombe i World Of Warcraft, er næsten vanedannende.

Taler man højttalere, så er der fysik involveret. Den dikterer, at vil du have kraftig lyd og en god, dyb bas, så kræver det også store højttalerenheder og tilsvarende kabinetter.

Det er den bedste og akustisk mest korrekte måde at lave det på. Men kan der jo ikke være store højttalere på skrivebordet, så heldigvis kan der manipuleres en del elektronisk, for eksempel ved at booste bassen i nogle frekvenser så det lyder som om, bassen er kælderdyb.

Desuden kan man i dag lave højttalerenheder, som kan afgive højt lydtryk og ren, klar lyd uden at være kæmpe store. Det kræver, at kabinettet er rimeligt dødt, så det ikke spiller med.

Og her er de plastiktyper, de fleste bruger faktisk ikke nogen dårlig løsning, da de sagtens kan laves stive og resonansdøde. At gennemskue om en pc-højttaler er god uden at lytte på den, kan være meget svært.

De grundliggende punkter du kan bruge, når du køber en almindelig hifi-højttaler kan ikke overføres direkte til en lille pc-højttaler.

Se også:  Stemmestyrede højttalere [STORTEST]: Stemmestyring her, der og alle vegne

Regn med at for at kunne få nogenlunde stor lyd, kræver det også lidt store højttalere. Den dybe bas får du aldrig uden en subwoofer – så kombinationen af en subwoofer på gulvet og et par højttalere på skrivebordet er ofte et godt kompromis.

Her kan det svare sig at bruge noget tid på at indstille lydniveauet på bassen i forhold til højttalerne på skrivebordet – også kendt som satellithøjttalerne. Man kan nemlig let have tendens til at skrue for meget op for bassen.

Er den indstillet korrekt, skal du helt fornemme, at baslyden kommer fra højttalerne på skrivebordet og ikke fra en kasse på gulvet.

Højttalerenhederne skal tilspilles

Du skal også være opmærksom på, at højttalerne skal spilles til. Membranerne er stive, når de er nye, og de skal køre 50-100 timer, før de er løsnet op. Indtil da kan de godt lyde lidt hårde og unuancerede.

Så giv dem lige lidt ”gymnastik”, før du indstiller bas og diskant helt præcist.
Når højttaler og lyden via software på pc’en – eller bas/diskant-reguleringen først er finjusteret, kan du til gengæld glæde dig over en stor vellyd fra din pc.

En lyd du først opdager, du ikke kan undvære, den dag du sidder ved en pc, hvor der ikke er kælet for lyddelen. God fornøjelse!

Når man reproducerer lyd, gør man det som hovedregel fra 20 Hz til 20.000 Hz. Fra en meget dyb bas til en diskant, der ligger højere, end mange af os er i stand til at høre.

Men de frekvenser, der ligger uden for ørets grænse – typisk over 14.000-15.000 Hz – giver ”luft” og bedre lyd i det hørbare område. Frekvenser i mellemtoneområdet er vi meget følsomme for, da det er her, den menneskelige stemme ligger.

Derfor er det vigtigt at disse lyde kommer fra højttalere, der peger mod os. Altså fra de højttalere der står på skrivebordet.

Den dybe bas er til gengæld ikke så retningsbestemt og kan derfor uden de store problemer komme fra en højttaler på gulvet – og alligevel lyder det som om, meget af bassen kommer fra de små pc-højttalere på skrivebordet.

Det kan dog godt svare sig at prøve at flytte lidt rundt på enheden (subwooferen), da det kan give en forskel. Vær også opmærksom på, at jo tættere du sætter den på en væg eller i et hjørne, jo mere forstærkes baslyden, og jo mere upræcis bliver den ofte.


TAGS
Bærbar
Højttaler
lyd
lydkort

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her
Annoncelinks


AOD/AOD.dk   © 2022
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S