Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Sådan får du hurtigere trådløst netværk

Vil du gerne have mere fart på den trådløse Wi-Fi-forbindelse derhjemme, så følg disse syv tips, som er udarbejdet sammen med D-link.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

1. Placér din router klogt

Trådløse routere har en begrænset rækkevidde. Derfor er det vigtigt at stille routeren et centralt sted i hjemmet. Gerne omkring en meter oppe på en væg med frit sigte. Stil aldrig routeren i et skab, i et rum med lukket dør eller nær enheder, som bruger radiosignaler, fx mikrobølgeovne. Jo mere uforstyrret signalet kan sprede sig gennem hjemmet – jo bedre trådløst netværk får du.

Læs også: Sådan får du hurtigere WiFi i din bærbare

Nogle routermodeller har bedre antenner end andre. Et eksempel er D-Links routere med SmartBeam. SmartBeam gør det muligt for routeren at kortlægge signalstyrken på hjemmets trådløse enheder, og dirigere signalet direkte til disse enheder. På denne måde sikrer SmartBeam dit trådløse netværk maksimal styrke og stabilitet, uanset om enhederne er placeret i kælderen eller på loftet. SmartBeam er en genvej til et smartere wifi-netværk.

2. Vælg den relevante trådløse standard

Kontrollér hvilken trådløs standard din router har, opstil dine behov, og overvej om du har den rette model. Der er tre forskellige standarder:

• 11g er en ældre standard, som fungerer fint for dem, der bare læser nyheder og betaler regninger online. Men den fungerer ikke optimalt, hvis du ønsker at streame film og tv.

Læs også: Få mest ud af din båndbredde

• 11n er den nuværende standard med tre hastigheder: "Op til 150Mbit/s", "op til 300Mbit/s" og "op til 450Mbit/s". Nogle få routermodeller kan have hastigheder på op til 600Mbit pr sekund. Nogle vil opleve at forbindelsen hakker, hvis der er mange på det samme netværk samtidig. Routerne understøtter ikke 11ac, som mange nye produkter bliver lavet til.

• 11ac er morgendagens standard. Den er bagudkompatibel og fungerer derfor sammen med dine ældre Wi-Fi-enheder. 11ac klarer hastigheder på op til 1300 Mbit/s. De første 11ac routere kom på markedet i 2012, men det er først nu, at vi ser mobiltelefoner og computere med indbygget 11ac. Ønsker du den absolut hurtigste netværksforbindelse, skal du vælge 11ac standarden.

Men for at udnytte den høje hastighed kræver det, at enheden, som routeren skal kommunikere med, også opfylder den nye standard. Samsung og HTC telefoner samt Apples nye Macbook Air fås med 11ac. Men med hjælp fra en USB-dongle med 11ac, kan du også drage fordel af den nyeste teknologi på din gamle bærebare computer.

Et tip! Kontroller om du har nogle gamle 11g-enheder på netværket. Hvis ikke, så indstil routeren til kun at bruge 11n eller 11ac. Det giver bedre performance og højere hastighed.

3. Undgå flaskehalse

Hvis du har en fiberforbindelse, skal du sikre dig, at du undgår flaskehalse. Sørg for, at du har en router, der kan håndtere minimum 11n. Det er nødvendigt for at håndtere den høje fiber hastighed. Hvis du vælger 11ac, både øger og fremtidssikrer du hastigheden. Desuden skal du sørge for, at alle enheder har gigabit hastigheder. Netværkskabler skal være af modellen kategori 6 (forkortet CAT6).

Læs også: Sådan beskytter du dit trådløse netværk derhjemme

Hvis du har ADSL eller kabel-tv-net på op til 24Mbit pr sekund, sidder flaskehalsene i selve bredbåndet. Men det kan stadig være en god idé med en hurtigere router for at maksimere kapaciteten af dit interne netværk. En ny router vil oftest være bedre til at prioritere datatrafikken. Det sikrer, at film, musik og Skype-opkald ikke ”hakker”. Mange af de nye routere kan også håndtere smartphone-funktioner som ekstern adgang til routeren og hjemmets wifi-enheder via en mobil app.

4. Udvid rækkevidden

Har du problemer med rækkevidden på dit trådløse netværk? Er der svagt signal og døde zoner i dit hjem fx i kælder og på loft? I sådanne tilfælde kan det være hensigtsmæssigt med en ny og mere kraftfuld router eller et powerline-system. Med et powerline-system får du hurtig og nem bredbåndsadgang i rum med intet eller dårligt signal. Powerline har en sender og en modtager. Sender-boksen forbindes til din router og sættes i nærmeste stikkontakt. Modtageren sættes i en stikkontakt et andet valgfrit sted i huset, og du kan nu tilslutte dine enheder på nettet via kabel.

Du kan også bruge en såkaldt Wireless Range Extender, der udvider det trådløse netværk. En range extender leverer dog normalt kun den halve hastighed, som den forlænger.

5. Skift frekvens

Hvis du bor i et hjem, hvor der er mange trådløse netværk og støjkilder i nærheden, kan det være smart at skifte til en "Dual Band Router." Den er i stand til at sende på 5 GHz-båndet. Her er mindre trafik og dermed mindre støj. Alle trådløse enheder som smartphones, tavlecomputere og bærbare computere kører normalt på 2,4 GHz båndet, men de nyeste modeller understøtter også 5 GHz-båndet.

6. Beskyt mod Wi-Fi-snyltere

Din hastighed bliver sat ned, hvis naboer og forbipasserende surfer på dit net. Derfor er det en god ide at beskytte dit netværk med kryptering. WPA2-kryptering er den sikreste. Det er oftest meget hurtigt at gøre. Find vejledning til, hvordan du gør i din routeres brugervejledning.

7. Trim netværket med et analyseprogram

Ved hjælp af programmet inSSIDer til PC og Android eller iStumbler til Mac kan du trimme dit trådløse netværk. Programmerne holder udkig efter kilder til støj og ser, hvilke netværk og kanaler naboerne bruger. På den måde kan du tilpasse dit valg af kanal, så det ikke kolliderer med omgivelserne.