Home » Stationær computer » Sådan får du den fedeste spil-pc
Sådan får du den fedeste spil-pc

Sådan får du den fedeste spil-pc

Share

Den optimale pc til spil – hvordan ser den ud, hvor køber du den, og hvad koster den? Det fortæller vi dig i detaljer her. Til slut tester vi også to spilmaskiner i hver sin prisklasse

Du kan spille selv ret avancerede computerspil på de fleste standard-pc’er – også på en bærbar. Men hvis du er bare en smule bidt af spil og ikke ønsker en spilkonsol, skal du overveje at udvide din computerpark med en dedikeret pc til spil. Det giver så meget bedre en oplevelse end med en standardmaskine, at det helt sikkert er pengene værd – hvis du altså er bidt af at spille.

Grafikken er bedre, lyden er bedre – i det hele taget er en dedikeret spilcomputer fuldstændig gearet til at levere den optimale gaming-oplevelse. Det er ikke nødvendigvis nogen specielt dyr fornøjelse, hvis dine gaming-ambitioner ikke er i semiprof-klassen.

For hvorfor skulle du bruge 25.000 på en toptunet spilcomputer med Blu-ray-drev, 5.1 surroundlyd og en heftig Intel i7-processor, hvis du alligevel kun skal spille 7-kabale? O.k., det er sat lidt på spidsen, men pointen er, at kan du lide at spille realtime-strategispil, har du ikke behov for det tungeste Nvidia-grafikkort og andet dyrt hardware – du kan måske nøjes med en pc til 6.000 kroner.

Du bør altid købe en stationær spilcomputer frem for en bærbar. En stationær pc har plads til større og bedre komponenter end en bærbar – medmindre du betaler 15.000 kroner for en bærbar Dell Alienware-maskine.

Hvis du vælger at se bort fra standard-pc’er og vælger dedikerede og tilpassede løsninger, betaler du kun for de funktioner, du har brug for. Det betyder, at dit budget rækker længere med hensyn til gode specifikationer. Fokuser derfor på det vigtige i en spilcomputer: processor, bundkort, grafikkort og ram.

Det er også vigtigt, at der er overensstemmelse mellem de enkelte dele i computeren. Et grafikkort med 512 MB ram kan for eksempel ikke udnytte en kraftig processor som Intel i7 og 12 GB ram, og så falder grafikkvaliteten.

[pt id=’2018676′ size=’large’ link=’file’]

 

Stil krav til grafikkortet

Grafikkortet eller skærmkortet er centralt, hvis du vil spille avancerede førstepersons-skydespil eller flotte bilspil, da der skal gengives 3D-grafik (ikke at forveksle med stereoskopisk 3D, der kræver 3D-briller). Og hvis spillene ikke skal køre i lav opløsning, hvor du ikke får glæde af de grafiske detaljer, skal du i butikken efterspørge en maskine med tilpas mange muskler.

Se også:  Google giver gratis spil - brug Stadia Pro frit de næste to måneder

Overvejer du at købe en standardløsning i butikken, hvor de forskellige specifikationer ser ud til at være i orden, bør du holde nøje øje med, om maskinen har et dedikeret eller integreret grafikkort. Et integreret grafikkort er som regel langsommere end et dedikeret, hvilket forringer din spiloplevelse.

Det er efterhånden standard, men tjek alligevel, at skærmkortet understøtter HDMI, og hvis du skal køre spil i stereoskopisk 3D, skal kortet understøtte HDMI 1.4a. Samtidig bør du tilslutte computeren til en skærm med HDMI-indgang, da HDMI forbedrer billedkvaliteten betydeligt. Med HDMI kan du desuden samle billede og lyd i ét kabel, så du undgår at skulle tilslutte et lydkabel.

Processoren er hjernen i computeren, der skal behandle alle de data, der strømmer ind i din maskine fra dine spilskiver. Derfor er det vigtigt, at du finder en processor, som matcher de spil, du gerne vil spille. En Intel i5 med 2,9 GHz hastighed er glimrende til strategispil, Sims 3 og andre mindre tunge titler.

Jo mere ram du har i maskinen, des bedre kan den håndtere de tunge spil. Skal der kun leges med mindre krævende spil i din maskine, er det spild af penge med 12 GB ram, da du kan nøjes med 8 GB, mens de store førstepersons-skydespil og bilspil sender væsentligt mere data af sted.

Langt de fleste maskiner til en pris under 10.000 kroner kører med ddr3-ram, der er billigere end ddr3-sdram. Men sdram kan overføre data meget hurtigere, så det er værd at huske på, hvis du skal have den optimale maskine.

Bundkortet – det forbindende led

Bundkortet, også kaldet motherboard eller main board, forbinder komponenterne. Grafikkort, ram, processor – de er alle forbundet med bundkortet, og de kommunikerer gennem dette stykke hardware. Det kan derfor være en fordel, at bundkortets producent matcher grafikkortets. Når de taler samme sprog, kommunikerer de bedre sammen. Ser du eksempelvis på en maskine med et grafikkort fra Asus, anbefales det altså, at bundkortet også er fra Asus.

Se også:  Spillekonsollerne lever – men kan Microsoft ane slutdatoen?

God lyd gør det federe

Bundkortet understøtter også lydgengivelsen, og det er de færreste maskiner, som i dag leveres med et selvstændigt lydkort. Derfor skal det optimale bundkort ikke kun kommunikere med de øvrige komponenter, men lyden skal også være i orden. Agter du at tilslutte en pc til et surround-musikanlæg, hjælper det ikke, at kortet ikke understøtter 5.1 surroundlyd. Går du meget op i lydkvalitet, kan du overveje THX-certificerede bundkort, da certifikatet står som garant for, at du får en rigtig god surround-oplevelse.

Lyden er ikke en faktor, der fokuseres ret meget på i spilanmeldelser og tests af udstyr. Men lydgengivelsen er en af de afgørende faktorer for at skabe det helt særlige fantasirum, der kan løfte et spil fra at være ren teknik til en sublim oplevelse for alle sanser.

Også harddisken skal vælges med omhu og efter dine behov. Der er ingen grund til at ofre penge på harddisk med 1 terabyte hukommelse, hvis du alligevel blot køber tre-fire spil om året. Du vil kunne nøjes med 200 GB. Er du den seriøse gamer, der gerne vil have en hurtig maskine, kunne det være en fordel, at den har et SSD-drev (solid state-drive). Et SSD-drev har ingen bevægelige dele som en almindelig harddisk.

Det betyder, at drevet reducerer den tid, det tager for din computer at starte op. Der er færre forsinkelser, og drevet er støjsvagt. Du betaler til gengæld mere pr. GB med et SSD-drev sammenlignet med en traditionel harddisk.

// Køb en tilpasset maskine og få mere for kronerne.

// Gå efter en topprocessor og masser af ram-hukommelse.

// Vælg et skærmkort, der passer til processor og behov.

// Bundkort bør understøtte 5.1 surroundlyd og gerne være THX-certificeret.

// Bedst med bundkort og grafikkort af samme fabrikat.

// Vælg maskine med separat grafikkort.

// Harddisken behøver ikke være så stor – og gerne af typen SSD.

Vi har testet en spil-pc i 6.000 kroners-klassen og en lidt dyrere maskine til lige under de 10.000 kroner.

Læs testene her.


TAGS
Gaming
Spillecomputer

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2020
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S