Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Sådan er Huaweis Google-fri styresystem i brug - vi har testet det

Hvad kan du og hvad kan du ikke med Huaweis eget styresystem HMS, som er udelukket fra Googles apps? Vi har testet det i en uge, og det gav en del aha-oplevelser.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Siden Google lukkede for adgang til sin software, som følge af den amerikanske handelsblokade, har Huawei kæmpet for at få deres eget styresystem op at køre. Resultatet får vi for første gang at opleve med den nye P40-serie af smartphones, der blev lanceret i går. Du kan læse vores anmeldelse af Huawei P40 Pro her.

Vi har brugt HMS den seneste uges tid. Her er vores oplevelser med det ...

Velkendt oplevelse

Lad os først og fremmest konstatere, at selve systemet er nøjagtig som du vil forvente af en god Huawei-mobil. Enhver Android-bruger føle sig på hjemmebane. Huawei har lagt deres egen brugerflade EMUI 10 oveni et i et system, der grundlæggende er bygget over Android 10.

Huawei har kun har adgang til open source udgaven af Googles styresystem, men det er altså ikke noget du som bruger mærker noget til. Der er hvad du forventer af funktioner, og Huawei har tilmed lagt en del ekstra oveni.

Det gælder eksempelvis Huawei Share, som gør det muligt at forbinde mobilen trådløst til en kompatibel enhed, eksempelvis en bærbar som MateBook D 14, og så spejle skærmen, flytte indhold og meget andet. Der er også kommet en multitasking-funktion, som gør det muligt at dele skærmen op mellem to apps.

Huawei har desuden forsynet mobilen med en række glimrende apps til mail, billed- og videoredigering, videochat og meget andet. Producenten har tilmed lige lanceret deres egen musikstreamingtjeneste, Huawei Music.

Huawei har netop lanceret en ny musikstreaming-tjeneste. Huawei har netop lanceret en ny musikstreaming-tjeneste.

Begrænset adgang til apps

Den helt store forskel fra tidligere Huawei-mobiler - og enhver Android-mobil - er, at der ikke er adgang til Googles apps, og dermed også Play Store, hvor alle apps almindeligvis hentes.

Apps skal i stedet hentes fra Huaweis egen app-butik, AppGallery. Hvilke apps du kan få, er derfor betinget af, hvad der findes her. Og lad os bare sige det som det er. Udvalget er ikke som på Google Play.

Apps hentes fra Huaweis egen app-butik, AppGallery. Apps hentes fra Huaweis egen app-butik, AppGallery.

Vi var derfor spændte på, i hvor høj grad styresystemet ville kunne dække vores behov. Vi startede fra bunden med at bygge mobilen op, for at se i hvor høj grad vi kunne få den til at matche den funktionalitet, vi til daglig forventer af vores smartphone.

Forskellige brugere har forskellige behov, og det skal derfor understreges, at den følgende gennemgang er baseret på vores specifikke behov (som dog trods alt nok ligner mange andres).

Adgang til stort set alle tjenester

Der gemte sig positive overraskelser i AppGallery. Blandt andet en app til Tidal, som er den musiktjeneste vi bruger (Deezer er der også), og der var også Snapchat, LiveScore, den nye Office-app, der kombinerer Word, Excel og Powerpoint, samt en del andet. Vi kunne dog alligevel hurtigt konkludere, at det var umuligt at dække vores behov med de apps, der var tilgængelige.

Heldigvis er dette ikke ensbetydende med, at du ikke kan få adgang til de tjenester du skal bruge. For det er vigtigt at skelne mellem apps og tjenester. Ikke mindst i tilfældet Google.

Det fleste ved, at man ikke kan få adgang til Googles apps i en smartphone med HMS. Det kan måske foranledige én til at tro, at man ikke kan få adgang til Googles tjenester. Men det er slet ikke tilfældet.

Ved at gå ind på tjenesternes hjemmesider via mobiles browser, kan du få adgang til alle de tjenester du ønsker. Inklusiv Googles.

Lav en genvej på startskærmen, og du har noget, der til forveksling minder om en app. På få minutter havde vi således både Gmail, YouTube, Google Maps, Googles søgemaskine og meget andet installeret. Gmail kunne også uden problemer implementeres i Huaweis indbyggede mail-app, så vi kunne få vores mails igennem her.

Ved at lave genveje til browseren fik vi hurtigt adgang til de fleste af de tjenester vi skulle bruge. Ved at lave genveje til browseren fik vi hurtigt adgang til de fleste af de tjenester vi skulle bruge.

De fleste tjenesters hjemmesider er mobiloptimerede, og oplevelsen er derfor stort set den samme som i en app. Det gælder ikke bare Googles tjenester, men også Facebook, Instagram, Rejseplanen, Spotify og mange andre. e-boks og vores netbank var heller ikke et problem at få adgang til ad den vej.

Facebook Messenger kan ikke tilgås via mobilbrowsere, men der findes en uofficiel app, Messenger Lite Pro, som gør det muligt. Den er ikke køn, men den virker.

Rejseplanen i er mobiloptimeret, så browserversionen er ligeså nem at bruge som app'en. Rejseplanen i er mobiloptimeret, så browserversionen er ligeså nem at bruge som app'en.
Hvad sagde at der mangler Google? YouTube, Maps og alle de andre tjenester fungerer glimrende via briowseren, hvor der er mulighed for at logge på din Google-konto. Hvem sagde, at der mangler Google? YouTube, Maps og alle de andre tjenester fungerer glimrende via briowseren, hvor der er mulighed for at logge på din Google-konto.

Vi ramte imidlertid hovedet mod muren med MobilePay. Tjenesten kræver en app for at fungere, og den er der bare ikke endnu.

En Dankort-app, som gør det muligt at betale trådløst med mobilen i Dankort-automater, dukkede op for nylig, men den stoppede pludselig med at virke og er forsvundet fra AppGallery igen (red.: Huawei fortæller at den er under opdatering og klar igen inden P40 Pro kommer i butikkerne).

Apps til diverse enheder som hovedtelefoner, højttalere og diverse smart home producenter kan også være et problem at finde. Vi fik dog ikke desto mindre hul igennem til vores Sonos-system via Tidal-app'en og til vores Hue-belysning via en uofficiel app, der også understøtter IKEA Trådfri.

En samlende platform, der kan matche Google Home og Google Assistant findes ikke, men Huawei har sin egen digitale assistent, som dog klarer nogle af de samme opgaver.

Ikke helt samme funktionalitet

Det lykkedes os således at få lavet et tilfredsstillende setup, der gav os adgang til langt det meste af det er vi er vant til. Alligevel er det ikke helt det samme.

For hjemmesider integreres ikke på samme måde som apps, der giver pop-ups, notifikationer og den slags. De interagerer heller ikke med hinanden på samme måde. Der kan eksempelvis ikke deles indhold direkte mellem dem. Du må kopiere eller downloade indholdet, og så sætte det ind manuelt.

Det vil derfor være rart, hvis Huawei får fart på med at få fyldt op i app-butikken. Alt tyder da også på, at det er lige netop er det de har. Samtidig arbejder Huawei på at opbygge deres eget økosystem af tjenester. Det ser således lyst ud.

Dem der køber en af de nye P40-mobiler får desuden adgang til en særlig VIP Service, hvor man får hjælp til at få alle de apps ind på mobilen, som man har behov for.