Home » Stationær computer » Sådan bygger vi vores egen monster-pc
Sådan bygger vi vores egen monster-pc

Sådan bygger vi vores egen monster-pc

Share

Knud Søndergaard skruer en spritny Windows-computer sammen helt fra bunden. Følg med her, og bliv inspireret. Første udgave af projektet viser vi her. Du finder anden del af projektet ved at klikke på linket herunder


Dette er første del af to i AODs nye byg selv-projekt, hvor vi bygger en reference-pc. Anden del kan du læse her.

1. del: Alle komponenter

Her er første del af det store og spændende byggeprojekt. Vi koncentrerer os om valget af komponenter, og om hvordan den samlede computer performer. I næste afsnit gennemgår vi byggefasen.

Hvis nogen regelmæssig AOD-læser skulle være i tvivl, har overtegnede profil en god portion gør det selv-gener i sit DNA. Det begyndte for mange år siden med et ønske om at få mere ud af et sparsomt budget. I dag er motivationen i højere grad hobbyhygge kombineret med en ambition om at få opfyldt helt specifikke krav.

Skribenten til denne artikel har bygget adskillige computere i sit liv, og efter nogle år med – stærkt modificerede – stang-pc’er besluttede jeg i det tidlige forår 2022 at vaske tavlen ren og bygge en helt ny maskine, udvælge samtlige komponenter på egen hånd og skrue det hele sammen fra bunden af.

Lidt inspiration har jeg fået fra min hustru, der ligesom mange andre er blevet ramt af en stærkt smitsom garnvirus og nu får en del af sin fritid til at gå med at strikke trøjer, tørklæder og sokker med mere.

Det er sjældent billigt i forhold til industriprodukter, men hun nyder at kunne bestemme det hele – størrelse, facon, farve, materialer – og dele sine oplevelser og erfaringer med andre.

Sådan et netværk af venner har jeg ikke, så jeg kompenserer ved at strikke en computer sammen og skrive om projektet i AOD.

AODs næsten færdige test-computer: Der er rigtigt godt med plads i det store Corsair-kabinet, så det er nemt at komme til hele indmaden og luftcirkulationen optimeres.

En maskine til det hele

Det er selvfølgelig vigtigt for et medie som AOD at have nogle dedikerede computere til testformål – ved siden af almindelige arbejdsmaskiner til mail og andre Office-formål samt billed- og lydbehandling m.v.

Se også:  Asus ExpertCenter AIO [TEST]: Hurtig alt-i-en'er med en ekstra skærm

I praksis foregår test dog oftest på de nyeste og kraftigste pc’er, vi har til rådighed suppleret med en af de ældre sager, når der er brug for det. Det er et spørgsmål om tidsforbrug og om at have adgang til den sidste nye teknologi i testsammenhæng.

Selv om jeg anser mig for god til at opdatere software og holde malware ude, bliver min testmaskine hurtigt noget grumset. Det mener jeg dybest set kan være en fordel, fordi mine testresultater kommer til at svare bedre til, hvad læserne kan opleve hjemme hos sig selv. Desuden bliver det nemmere at spotte eventuelle konflikter mellem forskellige produkter og apps.

Men hvordan skal en ideel testmaskine så se ud? Min it-tilgang er, hvad jeg vil kalde mainstream. Det vil sige hardware og software i Windows-universet. Gaming er ikke blandt mine laster, og alternative platforme som Ubuntu (Linux) og Mac har jeg ikke kapacitet til at dække.

Med andre ord er jeg heller ikke interesseret i at betale for rgb-lysshow og ekstreme grafikkort, men jeg vil stadig have så meget råstyrke, at min computer ikke må være en flaskehals, når jeg tester avancerede enheder som for eksempel hurtige flashdrev eller hidsige skærme.

I de følgende afsnit vil jeg afsløre, hvilke komponenter jeg har valgt til min nye testmaskine – og hvorfor. Læserne bliver dog skånet for lange beskrivelser af mine googlinger og overvejelser undervejs.

Se også:  PC vs Konsol: Hvilken platform er den bedste?
Komponentmangel og fjernlagre

Mange medier har været fremme med historier om, at markedet for komponenter til computere, underholdningselektronik og biler er støvsuget i en grad, så det er nærmest udsigtsløst at bygge noget som helst på it-området selv.

Hos mine leverandører til dette projekt har jeg registreret travlhed og mindre præcise leveringstider, end jeg er vant til, men egentlig komponentmangel har der ikke været tale om.

Især har det taget tid at holde styr på, hvad ComputerSalg, Proshop og nogle andre firmaer egentlig har haft på lager. De arbejder nemlig med begreber som lokalt lager, hvorfra der normalt kan leveres fra dag til dag, og fjernlager, der kan være et noget mere elastisk begreb, som lader til at omfatte en vifte af samarbejdspartnere andre steder på kloden.

Mit nye bundkort har været det største problembarn i projektet. Det har generelt ligget på fjernlager – måske også fordi det er for dyrt at have liggende på et lokalt lager.

Heldigvis er firmaerne gode til at informere om ændrede leveringsdatoer, og hvis tidspunktet rykkes mere end én gang eller langt ud i fremtiden, har jeg simpelthen bestilt den samme vare hos et andet firma – og annulleret den ene ordre, når leveringssituationen er blevet afklaret.

Det er at kaste grus i logistikmaskineriet, men det må et firma efter min mening leve med, hvis det ikke har bedre styr på sine fjernlagre.

Situationen er anderledes hos AV-Cables og avXperten, som forsyner mig med kabler og diverse dimser. De viser generelt kun lagervarer på deres hjemmesider, og det reducerer markedsoverblikket, men befrier firmaerne for en besværlig administration af restordrer.

Jeg kan tilføje, at priserne ikke har svinget særligt meget over de tre måneder, som mit projekt har varet. Det tyder også på, at der ikke har været nogen speciel knaphed på de komponenter, som jeg har anskaffet.

1 2 3 4 5Næste

TAGS
arbejds-pc
byg selv
byg selv-computer
Guide
gør det selv
pc

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her
Annoncelinks


AOD/AOD.dk   © 2022
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S