Home » Stationær computer » Sådan bygger du din egen PC
Sådan bygger du din egen PC

Sådan bygger du din egen PC

Share

At bygge sin egen pc er en stor del af glæden ved pc-gaming. Vi leder dig trin for trin gennem processen

1 Forbered kabinettet
Lad os gå i gang. Tag først begge sidepaneler af kabinettet. Du skal have adgang til begge sider, så du kan montere hardware, styre kabler og sørge for, at det er nemt at komme ind. Der kan hurtigt blive trængsel.

Flyt eventuelle kabler i kabinettet til siden. Dem vender vi tilbage til.

2 Nu til bundkortet
Der bør følge separationsskruer med dit kabinet, som det ses her (somme tider er de gyldne og ikke sorte). De forhindrer, at bundkortet kommer i direkte kontakt med kabinettets bagside, for det kan forårsage kortslutning. Find hullerne på bundkortet; her skal skruerne nemlig sidde. Det kan variere fra model til model. Skru dem fast.

AOD04_byg_en_pc02

Tag i/o-skoldet (input/output) og lad det flugte med rammen inden i kabinettet. Denne tynde plade beskytter mod støv og sikrer, at du får bedre styr på på din luft-cirkulation. Sørg for, at skjoldet vender den rigtige vej, før du sætter det i bundkortet. Skub ind, og pas på ikke at trykke for hårdt i midten (men du skal måske trykke meget hårdt på kanterne). Der burde fra hver side komme et tilfredsstillende klik, som fortæller dig, at skjoldet sidder, som det skal. 

AOD04_byg_en_pc03

3 Monter bundkortet  
Når du er færdig med kabinettet, er tiden inde til at montere bundkortet. Dette kabinet har en praktisk funktion, der automatisk centrerer bundkortet. Det gælder ikke for alle kabinetter. Når du anbringer det – forsigtigt – kan der forekomme en vis modstand mod i/o-skjoldet. Det er normalt. Sørg blot for, at der ikke er nogen metalbøjler, der kommer til at sidder fast i en USB-port. Når bundkortet sidder korrekt, skruer du den centrale skrue i – vent med at stramme den – og følg efter med dem i hjørnerne. Det er altid en god idé at tage de modstående hjørner, når man installerer noget i en pc, for det begrænser risikoen for skævheder og deraf følgende skade på hardwaren. Stram skurerne en smule ad gangen, indtil bundkortet sider fast, men lad være med at overdrive. Så længe kortet ikke rokker frem og tilbage, burde det være sikkert nok.

AOD04_byg_en_pc04

4 Så gælder det cpu’en  
Glimrende. Hvis du er ved at læse dette og ikke råber og skriger, har du nu et bundkort i et pc-kabinet. Hvad bliver det næste? Det næste bliver den vigtigste del af enhver pc: Cpu’en. Forestil dig cpu’en som en uforklarligt levende hjerne i en glasbeholder. Hold den ved kanterne, og undgå at røre undersiden. Fedt fra fingre kan påvirke varmespredningen, og det er ikke godt på en af de dyreste, vigtigste og mest flygtige pc-komponenter. Du installerer den ved at løfte bøjlen på bundkortets cpu-sokkel, fjerne plasticholderen og finde den gyldne pil på cpu’en. Sammen med indhakkene på cpu’en viser den dig, hvordan du skal placere cpu’en over slottet. Sørg for, at alt stemmer, og sæt så forsigtigt cpu’en direkte ned på soklen. Den bør passe uden videre. Lad derfor være med at udsætte den for overflødigt pres. Cpu’er kommer nemt til skade.

AOD04_byg_en_pc05

AOD04_byg_en_pc06

Når cpu’en er på plads (tjek igen, støv af), sænker du sokkelskjoldet og sikrer det ved at trække og låse metalbøjlen ned. Du kommer til at mærke masser af modstand, og dit hjerte slår sandsynligvis et par ekstra slag. Men lad være med at være for bekymret. Alt er (formentlig) i skønneste orden.

AOD04_byg_en_pc07

5 Strøm-forsyning
Tag først en dyb indånding. Cpu’en er på plads. Gratulerer. Nu gælder det noget meget enklere. En pc lever ikke kun af magi, og der er derfor brug for en strømforsyning (psu). Vores eksemplar er helt igennem modulært, og vi kan derfor tilslutte og trække kabler, som vi vil. Nogle psu’er har indbyggede kabler, hvilket gør kabelstyringen bøvlet. Hvis du kan, bør du satse på en modulær løsning. Installationen er enkel. Sørg blot for, at psu-ventilatoren vender mod kabinettet (eller opad, hvis det øger luftstrømmen), og skru den fast fra kabinettets yderside. 

6 Ind med RAM
Når psu’en er på plads, er tiden inde til endnu et simpelt trin: hukommelsen. Du skal først finde dine dimm-slots. De er de fire tynde slots af ram-længde, der er ved siden af cpu’en. Hvis du vil drage nytte af nogen form for dualchannel-funktionalitet, skal du installere ram’en i alternerende slots. Læs mere i bundkortets dokumentation. Der var navne på vores slots.

AOD04_byg_en_pc08
Det er enkelt at anbringe ram’en. Sørg for, at låsene for enden af hvert slot er åbne, find indhakket i din ram, der skal stemme med hakket i slottet og indsæt blokken. Tryk, indtil låsen siger klik, og så er din ram sikkert på plads. Du skal ikke være bange for at trykke for hårdt.

Se også:  Stor guide: Sådan får du et sikkert hjemmenetværk

7 Installer køleren
Varme er usund for cpu’er, og det er derfor vigtigt at installere en køler, især hvis du har tænkt dig at overclocke. Dette trin varierer afhængigt af den type køler, der skal installeres. Læs endelig producentens anvisninger for installationens detaljer. Hvis du bruger en almindelig Intel-køler, er installationen enkel: Man placerer den lille ventilator og trykker hvert hjørne ned, så det klikker på plads på bundkortet. Vi vil installere en væskekøler i den maskine, vi her bygger.

AOD04_byg_en_pc09

De fleste kølere kræver en form for bagpladeinstallation, og det betyder, at man skal gå ind fra bundkortets underside. I vores tilfælde satte vi bagpladen i de tilsvarende huller, der omgiver cpu’en på bundkortet, og limede den fast med den skumklæber, som fulgte med køleren. Med en luftkøler skal man sandsynligvis sætte skruer igennem bundkortets top og fastgøre dem på bagpladen med møtrikker. Foroven, lige over cpu’en, skal selve køleren placeres. Sørg for at placere hvert hjørne omkring cpu’en, før du skruer den fast.

Inden i kabinettet er der åbninger og tilsvarende huller til placering af ventilatoren. I vores tilfælde brugte vi et kvadratisk metalgitter til at aflede varme i forbindelse med en indgangsventilator inden i kabinettet. Derinde er der forberedt områder til ventilatorer. Find et, der passer til en køler og en ventilator, og som ikke tvinger slangerne i en uheldig placering. Og så skal du blot skrue det hele fast.

AOD04_byg_en_pc10

Til sidst slutter du kølerens strømkabel til bundkortet. Du skal igen have fat i bundkortets brugsanvisning og se, hvor pins sidder, hvis det ikke fremgår af selve bundkortet. Til vores væskekøler brugte vi CPU_FAN og W_PUMP.

8 Installer SSD (og/eller harddisk)
En pc skal have en hukommelse, der ikke bliver slettet, når man slukker. Nu om dage er der rige valgmuligheder. Det, du ser på disse sider, er en enkel konstruktion, og vi nøjes med et enkelt ssd, men der er intet, der forhindrer dig i at bruge en harddisk eller en kombination af begge dele.

AOD04_byg_en_pc11

Det er nemt at installere et ssd i dette Fractal Design Define R5-kabinet. Nu om dage er de fleste kabinetter forberedt på ssd’er: Man skal blot skrue drevet på en af de tilgængelige ssd-bakker og derefter skrue ssd plus bakke fast på det sted, som kabinettet lægger op til. Nu er tiden også inde til at tænke på kabelføring.

Drevet skal have strøm og en kontakt til de andre pc-komponenter, og derfor skal vi jonglere med kabler. Først skal du slutte SATA-kablerne (strøm og data) til drevet.

Sørg så vidt muligt for at arrangere kablerne med en vis logik, så du undgår, at de ligger hen over bundkortet. De fleste kabinetter gør det muligt at føre kablerne forneden bag bundkortet ved hjælp af praktiske huller, men det gælder ikke for alle kabinetter.

AOD04_byg_en_pc12
Nu skal SATA-kablet (data) sluttes til bundkortet. Nogle stik har forskellige hastigheder eller interfaces, og du skal derfor se i bundkortets brugsanvisning, hvad du skal bruge. Endelig er der strømkablet, der går til psu’en i overensstemmelse med teksten på selve pcu’en eller i brugsanvisning

AOD04_byg_en_pc13

9 Installer GPU’en
Nu er tiden inde til at udstyre denne pc med alles foretrukne komponent: grafikkortet. Heldigvis er det ekstremt enkelt at installere det. Først fjerner du pci-e-slotdækslerne ved kabinettets bagside, hvor dit videokort skal sidde. De fleste moderne grafikkort bruger to slots.

AOD04_byg_en_pc14

Tag dit grafikkort. Placer det over pci-e-slottet, og tryk forsigtigt ned, indtil du kan mærke, at kortet sidder på plads. Fikser kortet ved at skrue det fast med tommelfingerskruer, hvor slotdækslerne plejede at sidde.

AOD04_byg_en_pc15

Gpu’er skal have ekstra strøm. Du skal derfor finde de strømkabler, som gpu’en kræver, og slutte dem til (de hedder typisk PCI-E eller VGA). Der er ingen grund til bekymring: Psu-kabler passer kun der, hvor de formodes at sidde, takket være et sindrigt sæt af kvadratiske og sekskantede komponenter. Hvis din psu er modulær, skal du sikre dig, at kablerne også er sluttet til enheden.

AOD04_byg_en_pc16

10 Flere stik
Vi er på vej ind i opløbssvinget! Fummelfingrede folk skal passe på, for dette trin er ikke ganske nemt. Hvis kabinettets lamper og kontakter skal fungere, skal disse bittesmå kanaler sluttes til bundkortet på meget specifikke steder. Somme tider følger der med bundkortet en ekstra enhed, som gør, at man kan tilslutte frontpanelets kontakter før bundkortet, men det er ikke altid tilfældet. Se i givet fald i brugs-anvisningen til bundkortet. Der kan også være nogle USB-kabler til frontpanelet – det afbildede kabel med den blå stribe – men de er meget nemmere at have med at gøre. Slut dem til som anvist.

Se også:  Stort sommertema – sport, ferie og festival: Her er redaktørens udvalgte produkter

AOD04_byg_en_pc17

Et bundkort skal også bruge strøm. Find dit 24 pin-strømstik, placer det korrekt, og tryk det ind i bundkortet, indtil det sidder godt fast. Standard-ATX-bundkort kræver også endnu et strømstik tæt på cpu’en, som regel fire til seks pins. Se, om der er et, slut det til, og sørg for, at alle strømkabler går tilbage til psu’en, hvis den er modulær.

AOD04_byg_en_pc18

Din pc skal holde hovedet koldt, og du skal derfor tilslutte ventilatorerne. Der bør være ventilatortilslutninger forskellige steder på bundkortet. Find dem, der bedst passer til din kabelstyring, og slut dem til.

AOD04_byg_en_pc19

Afslut sagerne med en sidste omgang kabelstyring. Det er heller ingen dårlig idé at dobbelttjekke dine forbindelser og sikre dig, at alle dine komponenter sidder godt fast. Sæt panelerne på, når du er færdig. Så er det sandhedens time. Sæt stikket i kontakten og tryk på knappen.

AOD04_byg_en_pc20

AOD04_byg_en_pc21

11 Se: en PC!
Træd et skridt tilbage og nyd det hele. Du har (formentlig) med held realiseret dig selv via dyr hardware, sved, tårer og en sund dosis kærlighed. Nu kan du se frem til en æra med anti-aliasing og post-processing, men der er ingen grund til, at det skal ende her. Du kan roligt tilføje komponenter, som vi ikke har beskrevet her. Hvis du holder af antik teknologi, kan du supplere med et diskdrev. Vil du åbne din pc for mere ekstraudstyr? Tilføj en Bluetooth-modtager. Er der for få røde LED-lys i dit liv? Fyr op under belysningen. Der er en grund til, at platformen er åben. 

 

AOD04_byg_en_pc22

Fejlfinding

Ak og ve! Din pc vil ikke starte, måske bipper den, eller – oh rædsel – den bryder ned uden varsel. Frygt ikke. Ikke ret meget. En pc bør kunne starte og nå frem til BIOS-skærmbilledet med blot cpu, ram og gpu sluttet til bundkortet. Hvis du ikke ser BIOS-skærmen efter start, kan du gennemgå de følgende fejlfindingstrin og løse problemet.

Når du graver rundt i din pc’s indre, skal du huske at slukke for strømmen og trække stikket ud af kontakten.

Sørg for, at pc’en faktisk får strøm. De fleste psu’er har en kontakt, som man skal tænde for. Hvis du henter strøm fra en strømskinne, skal du også sikre dig, at den er tændt.

Stadig ingen strøm? Byt om på forbindelserne mellem strømforsyningen og bundkortet. Pas på, at du ikke overser noget. Selv garvede veteraner begår fejl.

Hvis der stadig ikke sker noget, skal du tjekke frontpanelets kabler på bundkortet. Disse bittesmå sager kan man meget nemt komme til at bytte om på. Sørg for, at de sidder, hvor de skal.

Godt, nu har du strøm, men enten sker der ingenting, eller også hører du en række biplyde, når du prøver at boote. Sørg for, at ram er placeret korrekt. Tag den ud, og sæt den i igen. Du kan også prøve det andet sæt dimm-slots.

Tjek dit videokabel– det bør være forbundet med gpu’en, ikke med bundkortet. Geninstaller gpu’en, og tjek alle dens strømforbindelser.

Reset BIOS ved at fjerne cmos-batteriet – det er det runde batteri på bundkortet. Når man fjerner det, resetter man bundkortets hukommelse.

Er alle ventilatorerne sluttet til, og kører de? Passer køleren sit arbejde? Tjek deres forbindelser. Det kan være, at de ikke fungerer, og cpu’en bliver overophedet.

Fjern og geninstaller cpu og køler, idet du sikrer dig, at de sidder i deres slots, som de skal.
Til sidst geninstallerer du bundkortet. Det er måske ikke monteret korrekt, og det kortslutter. Du skal i grunden bygge maskinen op igen fra grunden. Beklager, men sådan er vilkårene.

Smid den ud. Den vender tilbage som en anden fugl Føniks, der kan køre Crysis.

Hvis ingen af disse råd virker, er tiden måske inde til at se på garantierne og vilkårene for returnering af komponenterne.
De fleste producenter har gode supportmuligheder. Selvom du har fået noget ragelse, er det sandsynligvis nemt at få det skiftet ud. Den eneste pris, du skal betale, er tid.


TAGS
Byg din egen pc
Guide
Tips og trick

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her
Annoncelinks


AOD/AOD.dk   © 2022
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S