Home » Hardware » Sådan bliver pc’en bedre i 2021
Sådan bliver pc’en bedre i 2021

Sådan bliver pc’en bedre i 2021

Share
En verden af køling

Fremtiden bliver koldere med
nano-køling og Peltier-effekter

Pc-køling har det i øjeblikket lidt underligt. At processorerne bliver varmere, er et faktum. Uanset, om man ser på Intel eller AMD, fører kampen om hurtigere chips til en generation med mere varme. Det kan man se i Intels seneste designfremstød med firmaets 10.000-serie-processorer. Det større kredsløb, den større sokkel og den tyndere IHS er med til mere effektivt at sprede den varme, der skyldes højere ydelse og større spænding. Det samme gælder for AMD: Her har man et lille fortrin, fordi firmaets mainstream-forbrugerprocessorer er større end Intels, og deres IHS’er har næsten altid været loddet på. Men vi ser alligevel temperaturerne bevæge sig op i 50’erne og 60’erne uden belastning og med en kraftig AIO-køler på 240 mm. Grafikbranchen har fulgt et tilsvarende mønster med både Nvidias seneste RTX 3000-serie og AMD’s Radeon RX 6000-kort med mere komplekse ventilatorudformninger og kraftigere kølere, der er med til at sprede den overskydende varme, som er konsekvensen af indførelsen af ray tracing og mere tætpakkede gpu-kerner.

Vi begynder at se denne situation brede sig inden for køling. Når det gælder skræddersyet væskekøling, har EKWB for nylig lanceret sin EK-QuantumX Delta TEC-vandblok. Det er en helt enestående  Intel-cpu-blok, der snarere sigter på en avanceret overclocker end på den gennemsnitlige forbruger. Den leverer processorvarme under stuetemperatur, idet den bruger en Peltier/termoelektrisk køleplade.

Tænk på en TEC- eller Peltier-enhed som en form for afkøling uden bevægelige dele. Inden i den er der et enkelt stykke termisk ledende materiale. Når en strøm bliver ført gennem dette materiale, trækker den termisk energi fra den ene ende af materialet til den anden. Det betyder, at den side, der mister den termiske energi, bliver afkølet, mens den overskydende varme bliver skubbet til den anden ende, som typisk er knyttet til en køler, der arbejder ved stuetemperatur. 

I EKWB’s tilfælde er det kun selve TEC’en, der har direkte kontakt med processoren. Når den er installeret i en løkke, afkøler kølevæsken den køler, der er knyttet til TEC’en, og trækker den overskydende varme væk fra TEC’en og ind i køleren. Det er værd at nævne, at der faktisk ikke er tale om nogen særlig effektiv måde at afkøle noget på. Den bruger ekstra strøm til at udføre denne proces, men den sikrer niveauer under stuetemperatur for den pågældende processor.

Se også:  Abook Unique M41 [TEST]: Sejlivet – men lidt for dyr

Der er umiddelbart nogle forhindringer, der skal overvindes i forbindelse med denne teknologi. Den største er måske kondens. Eftersom kølingen fungerer under stuetemperatur, vil den fugt, der er i luften, være tilbøjelig til at danne kondens på processoren. EK forklarer, at man har løst dette problem ved at bruge en avanceret form for integreret isolering, som isolerer alle de kolde overflader mod eventuelle miljøpåvirkninger inden i maskinen. Hertil kommer, at man har arbejdet sammen med Intel om at udvikle specifik software og firmware, der bliver kaldt “Cryo Cooling Technology”, og som konstant overvåger og tilpasser tilstandene med henblik på at minimere eventuelle potentielle risici, der udspringer af brugen af en TEC. 

Hvis denne teknologi fungerer godt, kan den blive et utroligt skridt i retning af, at køling under stuetemperatur bliver en udbredt tilføjelse til processorer i den høje ende af skalaen, og vi kommer sandsynligvis til at se mere af denne teknologi fra langt flere virksomheder. Den kan måske endda blive integreret i for eksempel AIO-kølere i 2021 og 2022. Hertil kommer, at når den vinder i popularitet, bør dens omkostninger blive mindre. Kravene til strømforbrug er styrtdykket i årenes løb, og mange systemer har rigeligt med kapacitet til at bruge den overskydende energi til at fjerne overflødig varme, som bliver genereret af processorerne i både gpu’er og cpu’er.

Vi må ikke glemme at nævne, at EK’s QuantumX Delta TEC i øjeblikket koster knap 3000 kroner alene for blokken. Men der er tale om et spændende nyt skridt: Hvis teknologien vinder udbredelse, kan både Intel og AMD måske begynde at presse deres højtydende chips til at fungere ved højere frekvenser, når de bliver parret med en TEC-lignende enhed som denne. Og vi kommer måske til at se enheder som ekstraudstyr dukke op fra for eksempel Cooler Master, Corsair  og andre, hvis denne teknologi bliver en succes.

Ventilation på flere måder

Når det gælder ventilatorer, står tingenes tilstand mere uklart, og det kan måske ikke undre, når man tager markedets natur i betragtning. Der verserer mange rygter om, at Noctua måske omsider lancerer en Chromax-variant af sin NF-F12-efterfølger, NF-A12. A12 så dagens lys i 2019 og havde et stærkt nyt motordesign. Afstanden mellem ventilatorernes blade og enhedens kant var på mindre end 0,5 mm. Det har taget tid at omkonfigurere materialerne med henblik på at drage nytte af den mere almindelige sorte farve, men den kommer sandsynligvis i år. Med en luftstrøm på 102, 1 m3/t. ved 22,6 dB(A) er den en af de stærkeste kølerventilatorer på markedet.

 Et andet interessant produkt, der er på vej fra det store, beigefarvede firma, er dets Fanless CPU-køler, der oprindelig skulle være kommet i 2020. Dette skrummel af et passivt aluminums-lufttårn (den vejer 1,5 kilo) er i stand til at afkøle processorer med en garanteret TDP på op til 120 W. Hvis man imidlertid bruger køleren i et mere lukket miljø og supplerer med nogle interne kabinetventilatorer, kan dette tal stige til hele 180 W totalt varmeoutput (i begge konfigurationer er det nok til at afkøle en AMD Ryzen 9 5950X eller Intels Core i9-10900K). Sidst vi så denne køler, var ved Computex 2019, hvor den præsterede at holde en Intel Core i9-9900K på 94 grader, mens den kørte en fuldt lastet udgave af Prime95 hele dagen i Taiwans behageligt milde klima. Den kommer her i første kvartal.

Corsairs ML120 Pro’er var revolutionerende, da de blev lanceret, men alderen begynder at tynge. Med lanceringen af den nyeste Capellix-kølerserie fik disse AIO’er en splinterny ventilatorudgave i form af ML RGB-serien.

Der er tale om mindre opdateringer, og i øjeblikket kan man kun købe disse ventilatorer sammen med selve AIO’en. Vi forventer at se dem på markedet omkring juni i år.

Kan nanokølevæske finde vej til næste generation af Corsairs kølere?

HP’s seneste VR-headset ser ud til at kunne feje Oculus og HTC af bordet. Se side 57.

TAGS
AMD
intel
pc
processer

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2021
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S