Home » Hardware » Sådan bliver pc’en bedre i 2021
Sådan bliver pc’en bedre i 2021

Sådan bliver pc’en bedre i 2021

Share
Flere billedpunkter på samme plads

Farvel til skærmkanter og goddag
til billig high-refresh-4K

For fem år siden var pc-skærmenes fremtid næsten uimodsagt OLED. Nu er vi ikke så sikre i mælet. OLED-teknologi har da et lille forspring i laptop-segmentet, men i øjeblikket er OLED-desktopskærme stort set ikke-eksisterende.

Det ændrer sig ikke i 2021. Det er faktisk meget sandsynligt, at den næste store nyhed inden for pc-skærme bliver mini- eller microLED, ikke OLED. Men det er heller ikke umiddelbart forestående. Hvilke ændringer sker der så med pc-skærmene?

Når det gælder ren teknologi: ikke ret meget. Af afgørende nyt kommer der kun lidt eller intet. I stedet kan man forvente, at eksisterende teknologi bliver billigere og udvikler sig trinvist.

Hvad angår specifikationerne, skal man ikke forvente nogen store revolutioner inden for de LCD-paneler, der bliver puttet i desktop- og laptop-skærme. Marginale forbedringer på områder som kontrast og pixelrespons er forventelige, men ikke markante ændringer. Historisk set har IPS-paneler på 10 år vist forbedringer i statisk kontrast fra cirka 1000:1 til 1300:1, og basal pixelrespons, i modsætning til overdrive-respons, er gået fra cirka 25 ms til noget i retning af 10 ms.

LCD-teknologi udvikler sig typisk kun gradvist. Den betragtning gælder også for skærmopløsning. Det seneste store spring gik til 4K eller UHD og 3840 x 2160 pixel. Det indebærer et enormt antal pixel – over 8 millioner – men det er ikke nødvendigvis ensbetydende med en ægte high-DPI-skærm, i det mindste ikke når det gælder desktops. 

En 4K-skærm på 27” svarer for eksempel til 163 pixel pr.  tomme. Det er hæderligt, men en ægte high-DPI-skærm kræver formentlig noget i retning af 200 pixel pr. tomme, idet man naturligvis skal tage forbehold for synsafstanden.

Naturligvis bringer større skærme på 32” eller mere brugeren endnu længere væk fra en high-DPI-oplevelse. Løsningen for dem, der ønsker sig en high-DPI-oplevelse på pc’en, er flere billedpunkter i almindelighed og  8K i særdeleshed. Det vil sige 7680 x 4320 pixel. Ved 32 tommer virker 8K som 190 pixel pr. tomme. I øjeblikket begynder tv-markedet at vise de første eksempler på noget, der ikke længere er eksotiske – om ikke ligefrem billige – 8K-skærme, men 8K som pc-skærme er stadig et særsyn.

Se også:  Lenovo ThinkStation P340 T [TEST]: Et tårn til det tunge arbejde

Vi står ikke over for 8K som norm i den nærmeste fremtid, men der burde komme nogle flere 8K-kompatible skærme næste år, som de førende skærmproducenter lægger op til. Deres planer giver også anledning til forsigtig optimisme på andre områder.

Tag for eksempel LG Display, der er opfinderen af IPS-panelet og en af de største leverandører til skærmproducenter. I 2021 har LG lanceret et nyt 31,5”-8K IPS-panel. Det er et relativt konventionelt panel i andre sammenhænge med en maksimal lysstyrke på 400 cd/m2. Men det vil forhåbentlig skabe basis for en ny serie af 8K-skærme, der prismæssigt er til at komme i nærheden af.

LG har også planer om en ny generation af paneler med mini-LED-baggrundslys. De går videre end de eksisterende “full array”-baggrundslys, som man bruger til at opnå lokal dæmpning i HDR-skærme ved markant at øge antallet af dimming-zoner. Maksimal lysstyrke formodes også at nå op på hele 1250 cd/m2. Disse to tendenser burde føre til fremkomsten af de første pc-skærme, som for alvor fortjener at blive solgt som HDR-skærme.

Et tidligt eksempel fra LG er et 31,5”-IPS-panel, der skulle nå frem til skærmproducenterne i år. Det har en smal ramme på alle sider, leverer  3840 x 2160 pixel med et baggrundslys med mere end 2000 mini-LED-zoner og har HDR 1000-certifikat.

Se også:  Seasonic Prime Titanium TX-1000 [TEST]: Fremragende strømforsyning

Blandt andre interessante paneler fra LG finder vi endnu et økonomisk overkommeligt 31,5”-4K-panel med 144 Hz refreshsupport, men med et mere konventionelt baggrundslys. Til et bredere publikum lancerer LG en ny generation af det, som firmaet kalder “Oxide”-paneler med supertynde rammer på 3 mm på alle fire sider. Hertil kommer en 40”-IPS-model med 5120 x 2160 pixel og en række 240 Hz IPS-paneler.

Samtidig har en af LG’s lavpriskonkurrenter nogle interessante paneler på vej. AU’s kommende 27”-panel kombinerer sit bud på IPS (kaldet AHVA) med ultratynde rammer, 4K-opløsning og 95 procent af DCI-P3-farveskalaen.

Foruden et antal 1080p- og 1440p-AHVA-paneler er et af AU’s mere spændende paneler en AHVA 4K-model på 32” med 144 Hz refresh, 10-bit-farve, smalle rammer og et baggrundslys med en maksimal lysstyrke på 1400 cd/m2. Nok så spændende for pc-entusiaster med et beskedent budget er AU på vej med et nyt 144 Hz-panel på 32” med mere konventionel (og dermed billigere) sidebelysning.

Alt i alt ser mini-LED, billigere high-refresh og 4K-paneler ud til at være de vigtigste tendenser for den lille gruppe af producenter, som laver de paneler, der ender i skærme fra en lang række firmaer. Med andre ord kan en 144 Hz-4K-skærm på 32” og med IPS-kvalitet til en overkommelig pris være sagen i år. Og en 8K-skærm, der ligger tættere på 10.000 kroner end 30.000 kroner kan også være en mulighed. Vi indrømmer, at ingen af disse muligheder virker så dramatisk som en komplet overgang til microLED. Men hvis de går i opfyldelse, vil de alligevel være meget velkomne.

Samsungs 980 Pro er blandt den nye bølge af superhurtige PCIe 4.0-ssd’er.

Næste generations konsol-teknologi vil accelerere ydelsen inden for pc-lagre.

TAGS
AMD
intel
pc
processer

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2021
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S