Home » Hardware » Sådan bliver pc’en bedre i 2021
Sådan bliver pc’en bedre i 2021

Sådan bliver pc’en bedre i 2021

Share
Morgendagens cpu’er

Intel vs. AMD: kampen fortsætter

 2020 sluttede med et brag på cpu-fronten, idet AMD’s Zen 3-arkitektur besteg den overordnede cpu-trone. Intel håber på at genvinde noget af sin tabte glans i år, men AMD hviler heller ikke på laurbærrene.

Efter et travlt 2020 har AMD ikke nogen planer om en helt ny arkitektur i år. Zen 4 er på vej, men den er programsat til 2022. Den bliver lavet ved hjælp af TSMC’s N5 5 nm-litografi og formentlig med DDR5 og PCIe Gen5-support plus en ny sokkel. I betragtning af at Zen 3 lige nåede at blive lanceret til desktops i slutningen af 2020, kommer de fleste af AMD’s planer for 2021 til at omfatte en udbredelse af Zen 3 over resten af firmaets produktserier. Det vil sige alting fra mobile chips til servere og med nogle ekstra Ryzen-enheder efter behov.

På serverområdet forventes AMD’s Milan-chips at udfylde den samme niche som de eksisterende Zen 2 Rome-chips, og de vil finde vej til eksisterende bundkort. De når deres maksimum ved 64-kerner/128-thread-udgaver, men i stedet for Zen 2-chiplets bliver de opgraderet til Zen 3-chiplets, der har en unified L3-cache på 32 MB og et enkeltkerne-kompleks plus alle de andre arkitektoniske forbedringer. Naturligvis kommer vi til at se de samme designtyper i Threadripper 5000-varianter til HEDT-enheder. En 32-kerner/64-thread Threadripper 5970X virker oplagt, og en 64-kerner 5990X kommer måske, måske ikke, til at se dagens lys.

I den anden ende af spektret ser laptops ud til at få ikke blot én, men to potentielle opgraderinger i år. Cezanne formodes at bruge en otte-kerners Zen 3-cpu i forening med en Vega 7-gpu, samlet i en monolitisk kerne. Sandt at sige er vi lidt trætte af at se Vega-gpu’er som den eneste aktuelle valgmulighed i integreret grafik fra AMD. Og det er grunden til, at AMD også har Van Gogh på tegnebordet – bortset fra at den tilsyneladende skal parre to Zen 2-cpu-kerner med en Navi 2x-gpu ifølge de seneste lækkede oplysninger. Det virker sandsynligt, at Van Gogh vil satse på 7,5-18 W-området og dermed konkurrere med Intels Tiger Lake, og den får sikkert en firkerners/otte-thread-cpu.  Hvad angår Navi 2x-grafikken, er det svært at forestille sig, at AMD vrider ray tracing ind i integreret grafik, og det bliver derfor måske snarere et Navi 1x-design i mange henseender.

Se også:  Lenovo ThinkStation P340 T [TEST]: Et tårn til det tunge arbejde

Hvis vi vender os mod Intel, ser det ud til, at firmaet vil slå igen mod AMD’s Ryzen 5000-chips med Rocket Lake, der vil få backporterede Cypress Cove-cpu-kerner. Det er strengt taget Ice Lakes Sunny Cove-kerner, men på 14 nm+++ i stedet for 10 nm. Det er lidt rodet, men Intel hævder, at den vil levere en stigning på mere end 10 procent IPC (Instructions Per Cycle) i forhold til den aktuelle Comet Lake, og den skal stadig kunne clocke helt op til 5 GHz. Rocket Lake skal også understøtte PCIe Gen4 og omfatte Intel Xe-integreret grafik. Det store problem er, at den kommer til at toppe ved otte cpu-kerner, og det er et skridt tilbage fra den aktuelle i9-10900K  med 10 kerner. Den vil kort sagt ikke kunne true AMD 5900X/5950X’s multi-threadede ydelse.

Se også:  Guide: Find en alt-i-en-computer til hjemmekontoret

Intel har planlagt endnu en helt ny cpu-arkitektur her i 2021: Alder Lake. Og nu begynder det at blive interessant. Alder Lake bliver et hybrid-cpu-design med op til otte højtydende Golden Cove-cpu-kerner plus otte strømbesparende Gracemont-kerner. I modsætning til Rocket Lake bliver Alder Lake produceret ved hjælp af Intels SuperFIN-10 nm node, hvilket gør den til firmaets første 10 nm desktop-cpu. Den flytter også til en ny LGA1700-sokkel med  DDR5-hukommelsessupport og vil fortsat levere Xe Graphics på gpu-fronten. Det lyder imponerende, men dette hybriddesign kan måske lave ulykker på Windows, som normalt ikke er vanvittig god til at finde ud af, hvordan man skal balancere belastninger på tværs af kerner med potentielt enormt forskellig ydelse.

Endelig har Intel også Tiger Lake-H-cpu’er på programmet til laptops i 2021. De skal rumme op til otte Willow Cove-cpu-kerner og bør levere et markant boost i ydelse. Det er interessant, at Intel ikke har nævnt nogen planer om at levere Tiger Lake på desktoppen – normalt bruger højtydende laptops de samme chips som desktops, blot begrænset til lavere strømniveauer. Intel mener måske, at Alder Lake allerede dækker denne sektor, men hvorfor ikke også lave Alder Lake til laptops? Under alle omstændigheder tegner 2021 meget interessant for cpu-sektoren.

AMD’s Ryzen 9 5900X leverer forbløffende single-thread- og multi-threadydelse. AMD har ikke planer om at udskifte den her i 2021.

Nvidias RTX 3060 Ti fortsætter udviklingen af  Ampere-arkitekturen.

TAGS
AMD
intel
pc
processer

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2021
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S