Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Sådan bliver netværket aktiv medspiller i strategien

Den tid, hvor netværkets fornemmeste rolle blot var at transportere datapakker, er for længst slut. I dag er netværket blevet intelligent og indgår som en helt naturlig del af virksomhedernes digitale transformationsproces, forklarer Ciscos tekniske direktør.

Af Henrik Malmgreen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Historisk set er der ikke sket det store på netværksområdet i rigtig mange år – bortset fra at hastigheden selvfølgelig er blevet højere. Men netværk har været en forholdsvis statisk og i virkeligheden meget manuel teknologi. Det har handlet om transport af data og ikke så meget andet. Sådan ser virkeligheden ikke længere ud. I hvert fald ikke, hvis man skal tro Henrik Stær, der er teknisk direktør hos Cisco i Danmark. I takt med, at den digitale transformationsproces i stadig højere grad understøtter den data­drevne virksomhed og dermed forvandler forretningsstrategier som aldrig før, handler it-infrastruktur om meget mere end blot transport af data. Den er blevet livsnerven for stort set enhver type af virksomhed, og stadig større grad af intelligens finder vej ind i routere og switches.

Netværket tynger budgettet

”Netværk har naturligvis været et vigtigt fokusområde for virksomhederne, men har slet ikke fyldt så meget på it-dagsordenen, som det gør i dag. Anvendelsesgraden er større end nogensinde før, men netværk er dermed også blevet en langt mere kompleks affære,” fortæller Henrik Stær.

Dermed udgør netværket også en langt større omkostning end tidligere.

Fremtidens udfordringer for virksomhederne handler dog ikke kun om økonomi. De handler ligeledes om kompetencer og menneskelige ressourcer – eller måske snarere om mangel på samme. Derfor vinder software og indbygget intelligens i stadig højere grad indpas i de enheder, der engang ikke gjorde andet end at håndtere datapakker i en lind strøm. I dag er automatisering, segmentering samt analyse og indsigt vigtige mantraer.

Alt skal automatiseres

”Målet for os som producent er at gøre netværksinfrastrukturen mere håndtérbar og tilgængelig. I takt med, at mulighederne til stadighed øges, gælder det om at levere såvel hardware som software, der er plug and play,” siger Henrik Stær videre.

Dermed mener han, at den menneskelige faktor i videst muligt omfang skal elimineres forstået på den måde, at både ændringer og fejlfinding i netværket sker via automatiseringsscript.

Det er især vigtigt i forhold til SMV-segmentet, altså de små og mellemstore virksomheder, som langtfra altid råder over en it-afdeling, der kan håndtere den slags udfordringer. Derfor understreger han, at løsningerne fra Cisco ikke kun henvender sig til de store virksomheder, men kan skræddersys, så de passer til såvel det store som det mindre behov.

Skru op og ned efter behov

Da langt de fleste løsninger fra Cisco og andre producenter i dag bygger på cloudteknologi, er fidusen, at der kan skrues op eller ned for ydelserne i overensstemmelse med, hvad der er brug for. En mulighed, der spiller godt sammen med virksomhedernes digitale transformationsproces. Som Henrik Stær ser udviklingen fremadrettet, er det nemlig i høj grad behovet ude i virksomhederne, der er med til at drive udviklingen.

”Vi er først lige begyndt på den digitale rejse, som både teknologisk og menneskeligt skal geare virksomhederne til fremtiden, men når vi samtidig tænker på, at netværket i dag ikke blot driver forretningen, men også sikkerheden, er det vigtigt, at en lang række rutiner kan automatiseres,” siger Henrik Stær og lægger dermed op til det næste mantra, nemlig segmentering af netværket.

Netværk har været et vigtigt fokus-område for virksomhederne, men har slet ikke fyldt så meget på it-dagsordenen, som det gør i dag, mener Henrik Stær, der er teknisk direktør hos Cisco i Danmark.

Segmentering er vigtigt

Det er især noget, der har betydning for de større virksomheder, hvor det er afgørende for eksempel at kunne adskille administration, produktion og finans. Mange store virksomheder er ganske enkelt blevet lagt ned, fordi it-kriminelle har haft stort set fri adgang til hele netværksstrukturen på en gang, når først de har fået sneget sig inden for firewallen. I dag er sikkerheden indbygget i netværket, således at trusler hurtigt kan afgrænses, isoleres og afhjælpes.

En virksomheds netværksstruktur hviler således på tre grundpiller, nemlig datatransport, intelligens og sikkerhed, hvor det alt andet lige nok er sikkerheden, der bør have topprioritet. Især fordi rigtig mange virksomheder i dag benytter services, der befinder sig i skyen. Uanset om der er tale om Microsoft Azure eller for eksempel Amazon Web Services, skal en router i dag kunne håndtere dette.

Åbent mod omverdenen

”Derfor ved vi jo også som producent, at alting skal kunne tale sammen, både når det gælder hardware og software. Det duer ikke længere at levere proprietære løsninger, og derfor er alle vores API’er (Application Programming Interface) i dag åbne mod omverdenen,” siger Henrik Stær. Selvfølgelig er hardwaren stadig vigtig, men det er immervæk i softwaren, at den ægte værdi for kunden ligger, mener han.

Cisco kalder dette for Software Defined Networking på alle platforme. Uanset om der er tale om switche eller routere, er det åbne API’er, som softwaremæssigt styrer infrastrukturen og lader de mange forskellige typer af hardwareenheder tale sammen. Dertil kommer Cisco Digital Network Architecture, også blot kaldet Cisco DNA, som især bringer det tredje mantra – analyse og indsigt – på banen.

Transparens på tværs

Her er der nemlig mulighed for at gøre netværket i sig selv til en aktiv deltager i virksomhedens it- og forretningsprocesser samt opsætte de enkelte enheder ud fra bestemte politikker, det, som man også kan kalde for ”the intent-based network”, direkte oversat til det hensigtsbaserede netværk.

Dermed er vi nu kommet langt ud over det punkt, hvor netværket blot er transportør af data.

Det blev understreget på årets Cisco Live for nylig, hvor der blandt andet var fokus på netværk og cloud. Synlighed på tværs af virksomhedens infrastruktur bliver mere og mere kritisk, specielt når it udvikles mod en hybridstrategi med implementering af SaaS, internet- og cloudbaserede løsninger. Derfor integrerer Cisco nu analyseværktøjet ThousandEyes med Cisco Catalyst 9300 og 9400-familien samt Cisco AppDynamics Dash Studio. 

En fremtid uden kodeord

På Cisco Live i marts måned blev det annonceret, at Cisco Secure nu har lanceret kodeordsfri godkendelse via Duo. Konceptet fungerer uafhængigt af infrastrukturen og giver brugerne mulighed for at springe adgangskoder over med henblik på sikkert at kunne logge ind i cloud-applikationer med enten en sikkerhedsnøgle eller biometrisk genkendelse.

Duo-godkendelse er en del af Ciscos zero trust-platform. Desuden har Cisco erkendt, at hybride arbejdspladser samt overgangen til cloud øger kompleksiteten i såvel netværk som sikkerhed. Derfor har man nu forenklet netværkssikkerheden gennem en udvidet Secure Access Service Edge- arkitektur (SASE).

Ciscos Duo-teknologi giver blandt andet mulighed for multifaktorgodkendelse.