Home » Smart hjem » Sådan bliver du aflyttet af de digitale assistenter
Sådan bliver du  aflyttet af de  digitale assistenter

Sådan bliver du aflyttet af de digitale assistenter

Share

“Ok cool”, “city” eller “tobacco”. Det er bare nogle af de mere end 1000 fraser, som ud over de normale triggerord kan aktivere stemmestyringsassistenter i dit smart-hjem, afslører ny tysk undersøgelse

Du er formentlig tryg ved, at du blot behøver at sige ”Siri” eller ”OK Google” for at vække dine stemmestyrede digitale assistenter – som Google Assistent, Siri eller Alexa – og gøre dem klar til at efterkomme dine ordrer og ønsker. Forinden har de dog også opsnappet en lille bid af den tale og lyd, der fyldte rummet, da de blev aktiveret. Flere end hidtil antaget af disse lydbidder af ofte højst privat karakter bliver dermed sendt til Google, Apple og Amazon.

De fleste stemmestyringssystemer i smarte højttalere bliver aktiveret gennem en to-trins-proces. De registrerer løbende alt, hvad der bliver sagt og udtalt i omgivelserne for at være parat til at fange de triggerord, som de er programmeret til at reagere på.

Lydsekvenserne med de potentielle trigger-ord bliver i første omgang analyseret af den smarte enhed selv, som (hvis enheden genkender og godkender et triggerord) sender lydbidden videre til en kraftigere, cloud-baseret software hos producenten. Denne software afgør endeligt, om der er tale om et autoriseret triggerord til den pågældende enhed eller ikke. Bliver triggerordet underkendt, udsender enheden et kort lysglimt fra sin lille LED-lampe og går i dvale igen.

Se også:  3D-printet tøj og den uendelige butik – sådan køber du ind i 2030

Men på det tidspunkt er stemmesekvensen i sin fulde udstrækning allerede lagret i producentens software i skyen. Formålet er ikke at snage i folks privatliv, men at gøre det muligt for de respektive firmaers menneskelige medarbejdere at tjekke og analysere lydene, så samme falske lyd ikke vil få enheden, for eksempel en højttaler, til at reagere fremover. 

Det er for tiden umiddelbart også den mest logiske og samtidig også eneste meningsfyldte fremgangsmåde for producenten til at forbedre analysealgoritmerne. Men det lægger naturligvis i samme tur et stort ansvar på den enkelte producent, der må balancere mellem teknisk videreudvikling og privatlivets fred. 

Tusindvis af ord 

Men der er et problem mere. For det har vist sig, at du faktisk også kan sige ufattelig meget andet end de godkendte triggerord til din smarte stemmestyrede assistent, som vil få den til at vågne op og reagere. Det er konklusionen af en nylig tysk undersøgelse foretaget af blandt andet Ruhr-Universität Bochum (RUB) og Bochum Max Planck Institut (MPI). I undersøgelsen har de tyske forskere fundet over 1000 ord på engelsk, tysk og kinesisk, som aktiverer stemmestyringen, selv om de slet ikke er defineret som triggerord i smart-assistenternes database.

Se også:  Insider: Nu kommer HomePod til Danmark

Som led i deres undersøgelse har forskerne udviklet en metode til at fremstille falske triggerord ud fra en udtaleordbog og såkaldt Levenshtein distancesammenligning. Ligeledes har de taget systemernes mulige forkærlighed for kvindestemmer eller mandestemmer med i betragtning. 

Forskerholdet undersøgte 11 forskellige smarte højttalere fra otte forskellige producenter, herunder Amazon, Apple, Google, Microsoft og Deutsche Telekom (Magenta Speaker) – foruden tre kinesiske modeller fra Xiaomi, Baidu og Tencent. Smart-højttalerne blev dels testet gennem timers radio og tv-udsendelser inklusive adskillige sæsoner af “Game of Thrones,” “Modern Family” og “House of Cards” på både engelsk, tysk og kinesisk, dels gennem professionelle datasæt af den type, der normalt bruges til at træne smart-højttalere.

Forskernes forsøgsopstilling bestod af en testbænk, hvorpå alle højttalere var opstillet og tilsluttet. Alle smart-højttalere var desuden Wi-Fi-forbundet med internettet og forbundet til lysnettet gennem en netværksstyret stikkontakt for at imødegå eventuelle fejl eller svigt i strømforsyningen.

TAGS
Alexa
amazon echo
cortana
digital assistent
Google Assistant
Siri

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her
Annoncelinks


AOD/AOD.dk   © 2022
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S