Home » Hovedtelefoner og højttalere » Sådan bliver din musik trådløs
Sådan bliver din musik trådløs

Sådan bliver din musik trådløs

Share

Aldrig har det været så nemt at sige farvel til kablerne og gå over til trådløs musik. De kabelfri enheder vrimler frem, men det kan være svært at overskue alle mulighederne. Læs med her og få dit hjem på den trådløse bølge

For blot få år siden var et trådløst hjem stadig noget, de fleste af os drømte om. I dag er udvalget af trådløse muligheder eksploderet og omfatter alt fra højttalere til komplette anlæg. Samtidig – og heldigvis – er både kvalitet og kvantitet fulgt med. Med på den trådløse bølge er alt fra tablets til seriøse højttalere, og du har total frihed uanset, hvor du vil nyde din musik.

En af de største fordele ved at blive trådløs er, at du slipper af med kabler og ledninger. For eksempel mellem dit anlæg og dine baghøjttalere. I takt med bedre og mere stabile routere, som kan levere højere hastigheder, vælger flere at gå trådløst derhjemme.

Gennem et trådløst netværk er det nemt at overføre musik og lyd fra musikkilder såsom en pc eller en netværksharddisk, en NAS, til et surroundanlæg. Dermed kan du vinke farvel til netkablerne langs gulvet. Køber du en trådløs højttaler, som ud over strøm fra et elstik i væggen kører på batterier, forsvinder de elektriske ledninger også.

Mange trådløse enheder og højttalere har også selvstændige displays, så du ikke behøver at stå ved siden af din lydkilde for at se oplysninger om album, kunstner og spillelængde med mere.

Styr på standarderne

For at få trådløs lyd til at virke kræver det, at din lydkilde og din højttaler understøtter en trådløs standard. Den nok mest anvendte trådløse standard er Bluetooth, som findes i alt fra hovedtelefoner til bordhøjttalere. Med Bluetooth sender du trådløst musik fra en pc, en mobiltelefon eller en tablet til en højttaler. Metoden er simpel, og standarden udbredt, men Bluetooth har også en række begrænsninger.

Standarden kan kun bruges indenfor ca. ti meter. Skal lyden sendes længere væk, må du vælge udstyr, som i stedet anvender standarden Wi-Fi. Alt efter opsætning kan et Wi-Fi- signal nå ca. 30 meter væk fra den trådløse router, men det afhænger også af styrken på dit internet og desværre noget så analogt som antallet af vægge og mure, som signalet skal passere.

Flere højttalere på markedet har fået indbygget et trådløst netværkskort, og dermed kan de komme direkte på netværket. En tredje mulighed er Apples AirPlay-standard. For at udnytte AirPlay kræver det, at musikkilden er et Apple iOS-produkt – for eksempel en iPad – eller at du har iTunes på din computer. Desuden skal den trådløse højttaler eller receiver være AirPlay-kompatibel. På få år er der dog kommet adskillige AirPlay-understøttede receiver-modeller på markedet.

Se også:  Bose QC Earbuds [TEST]: Fantastisk støjreduktion, ufarlig lyd

De avancerede muligheder

Er du musik-entusiast, og vil du elske at have musik i alle rum, så leverer producenten Sonos et af de bedst udbyggede og mest avancerede, trådløse lydsystemer. Overførslen af lyd og flere andre funktioner styres med enten en fjernbetjening eller via en app til tablet eller smartphone.

Systemet opretter sit eget, lukkede trådløse netværk uafhængigt af, om du i forvejen har trådløst netværk eller ej. Har du Wi-Fi i dit hjem, og vil du have din Sonos-enhed på, er du nødt til at investere i netværksadapteren Sonos Bridge.

Ved at koble flere Sonos-enheder sammen på netværket opnås den såkaldte multirums-løsning, hvor kokken i køkkenet kan lytte til en klassisk radiostation under tilberedelse af hakkebøfferne, mens teenageren hører heavy fra musiksamlingen på sit værelse. Sonos giver i øvrigt direkte fra højttaleren adgang til Sonos Play, hvor du finder oceaner af musik.

Du behøver dog ikke eje et komplet Sonos-system eller et par store, seriøse gulvhøjttalere, for trådløs lyd kan også være mobil. Små, bærbare højttalere fra for eksempel Libratone og Creative modtager nemlig lyd og input trådløst via standarderne AirPlay og Bluetooth.

På den måde får du nemt musikken til at spille i sommerhuset eller på bilferien. Disse mobile højttalere findes i alle størrelser, i forskellige prislejer og kvalitet.

I princippet kan alle lydkilder altså gøres trådløse, hvad enten du har din musik samlet på din computer, på din smartphone eller din tablet. Det kræver blot de korrekte standarder og et godt netværk.

Trådløse anlæg og højttalere har mange ansigter. Bliv inspireret af disse markante enheder, som er på markedet i øjeblikket

BeoPlay A8

BeoPlay fungerer trådløst via AirPlay. Ved at forbinde din iPhone eller din iPad overføres musikken gnidningsløst, eller du kan bruge BeoPlay som Apple-dock. BeoPlay kan også styres med en fjernbetjening.

[pt id=’2028818′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”BeoPlay A8.”‘]

BeoPlay A8.

Via tre indstillinger justerer du lyden, alt efter om BeoPlay er væghængt, står i et hjørne eller er fritstående. Derudover er dette danske musikanlæg en skønhedsåbenbaring i højeste materiale-kvalitet.

Pris: 8500 kr.

Ligesom med ”lillebror” Play:3 har du her adgang til over 100.000 gratis radiostationer, som du kan streame uden først at tænde din computer. Er din musik gemt i iTunes, kan du tilgå alle numrene via en Apple-enhed.

[pt id=’2028819′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Sonos Play:5.”‘]

Sonos Play:5.

Sætter du for eksempel en dvd-afspiller eller dit tv til den analoge indgang, sendes lyden ud i alle dine Sonos-enheder. Play:5 fungerer også som en såkaldt ethernet-switch og giver netadgang til for eksempel din spillekonsol.

Pris: 2900 kr.

Bose-anlægget modtager trådløst signaler fra diverse Apple-enheder via AirPlay. Du behøver ikke være afhængig af AirPlay, da systemet har en ekstra indgang til enheder, som ikke benytter denne teknologi.

[pt id=’2028820′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Bose Airplay Soundlink AIR.”‘]

Bose Airplay Soundlink AIR.

Men så kan højttaleren ikke styres fra en iPad eller iPhone, kun fra den medfølgende fjernbetjening. Vil du have lyd i flere rum, kan Bose udvides med et ekstra Soundlink Air-system.

Pris: 2400 kr.

Se også:  B&O Beosound Level [TEST]: Bæredygtig højttaler er B&O når det er bedst

Vil du være komplet fri for ledninger og netkabler, så er Bose Soundlink II et bud. Den kompakte højttaler benytter den nemme og brugervenlige Bluetooth-teknologi. Soundlink II kan genoplades, så du slipper for ledninger til kontakten i væggen.

[pt id=’2028821′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Bose Soundlink II.”‘]

Bose Soundlink II.

Musikken kan sendes til højttaleren fra din mobil, fra en mp3-afspiller, en computer eller en tablet. Soundlink kan også streame musikstationer og håndtere dine spillelister.

Pris: 2100 kr.

Højttaler og forstærker i ét. Med Play: 3 streamer du fra computere til netværksharddiske. Play:3 vejer et par kilo og placeres nemt enten lodret, vandret eller på væggen. Omdan din Play:3 fra stereo- til monohøjttaler, og sæt den sammen med en tvilling for at få et komplet stereo-lydbillede.

[pt id=’2028822′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Sonos Play:3″‘]

Sonos Play:3

Play:3 afspiller tabsfrie lydformater såsom Apples Lossless, flac og wav. Du kan også styre Play:3 med en smartphone eller via din computer. For at få en ægte trådløs oplevelse kan Play:3 kombineres med netværksadap-teren Sonos Bridge.

Pris: 2200 kr.

Musikanlæggets kvalitet er selvfølgelig afgørende for, hvor god en musikoplevelse du får. Men derudover afgøres gengivelsen af både den trådløse standard og af musikkilden.

Hvis du ikke blot skal have baggrundslyd, men vil kunne lytte til musik og høre alle de fine detaljer i et nummer eller en komposition på din trådløse højttaler(e), skal du ikke vælge Bluetooth.

Denne trådløse standard er blevet klart forbedret de senere år, men den komprimerer stadig lyden på en måde, der på gode anlæg er hørbar sammenlignet med en kabelforbindelse.

Bluetooth er mest egnet til radio, baggrunds-musik eller andre ”uforpligtende” lydoplevelser. Og så er Bluetooth den eneste trådløse mulighed, hvis der ikke er noget trådløst net, for eksempel udendørs eller i et sommerhus. Det er også den eneste mulighed, hvis du vil streame direkte til en kabelfri hovedtelefon.

Med en uforstyrret, trådløs Wi-Fi-forbindelse er der til gengæld ”hul igennem”, og du får i princippet den samme, fine oplevelse fra musikanlægget, som hvis det var forbundet til signalkilden med kabel. Så hvis det udelukkende handler om lydkvalitet, skal du vælge Wi-Fi.

Ligeså afgørende for lydkvaliteten er det selvfølgelig, hvilken standard musikken leveres i. Mp3-filer eller musik fra streamingtjenester som Spotify har generelt dårligere lydkvalitet (selvom disse tjenester arbejder på forbedringer) end musik direkte fra en cd i en cd-afspiller eller fra en netværksharddisk.


TAGS
B&O
bose
Sonos

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2021
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S