Home » Stationær computer » Sådan bliver den næste generation computere
Sådan bliver den næste generation computere

Sådan bliver den næste generation computere

Share
DisplayPort til millioner

DisplayPort 2.0 er en anden standard, som vi forventer snart at se mere til med alt-mode i nogle tilfælde bundlet med USB4, som vi tidligere har nævnt. Standarden blev færdiggjort i 2019 og udgør den første større opdatering af DP-forbindelsesstandarden siden marts 2016 (lanceringen af DP 1.4).

Normale DisplayPort-stik forbliver dominerende i et stykke tid, og der er næppe grund til at skynde sig med at ændre vores maskiner for at imødekomme den nye standard. DP 2.0 giver større fleksibilitet end nogen tidligere version – med support af opløsninger over 8K og forbedrede HDR-funktioner. Standard-DP 2.0-porte vil kunne understøtte en forrygende 16K-opløsning ved 60 Hz eller op til tre 8K-skærme ved den samme refresh-rate.

Er alt dette af interesse for den gennemsnitlige forbruger? Lige nu: overhovedet ikke. 16K-skærme er i øjeblikket enorme (alt for store til en desktopkonfiguration), og de henvender sig kun til virksomheder via specielle bestillinger. Sony tilbyder en model, der er 5,5 meter høj, men den koster også pænt over 10 millioner kroner.

Se også:  Intel i5-11600K [TEST]: Her brillerer Rocket Lake-teknologien

Alene tanken om flere 8K-skærme får fantasien til at stejle; det er ikke en standard, der har noget at gøre med et almindeligt menneskes hardwarearrangement. DP 2.0 stiler mod stjernerne og lader os andre blive på Jorden.

Skærmteknologiens udvikling har imidlertid medført en støt bevægelse opad til højere opløsninger. 1080p er i øjeblikket den mest populære opløsning for pc-gamere, men det har ikke været tilfældet ret længe; der er stadig masser af mennesker, som spiller ved 720p, selvom stort set alle spil i dag understøtter opløsninger op til 4K.

8K-skærme kan udmærket blive normen inden for 10 år. Men det er en forudsætning, at den aktuelle cpu-krise klinger af, før borgerne kan begynde at nyde godt af højere opløsninger.

High Definition

HDMI fungerer som en slags søsterformat til DisplayPort, og man ser den oftere på tv’er end på computerskærme. I modsætning til DisplayPort er der ikke en ny standard for HDMI på vej; den seneste version er HDMI 2.1, der blev officielt lanceret i 2017.

Se også:  Crucial X6 2TB [TEST]: Ikke en god besparelse

Tidsrummet mellem HDMI-versioner er typisk større end mellem DP-udgaver, og HDMI 2.1 kan allerede understøtte op til 10K-opløsning ved 120 Hz. Det er afgjort muligt, at homogenisering af skærmforbindelser kan forekomme i løbet af de næste få årtier, men det sker kun, hvis hele branchen er villig til at lege med.

USB-C-stik er allerede vidt udbredte og kan måske udgøre en delt basis for dataoverførsler og skærmsupport. Til gengæld ville en sådan udvikling i sidste ende betyde udryddelsen af HDMI som standard for skærminterface.

Hvilke andre standarder kan udvikle sig i fremtiden? Det eneste afgørende område, vi ikke har dækket her, er internetforbindelser: Ethernet og Wi-Fi. IEEE 802-familien af standarder (der bliver vedligeholdt af Institute of Electrical and Electronics Engineers) har i det store og hele været uændret i årevis, mens den har hersket over blandt andet LAN- og PAN-forbindelser.

TAGS
computer
harddisk
processor
Ram
Systemoptimering
wi-fi 7

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2022
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S