Home » Stationær computer » Sådan bliver den næste generation computere
Sådan bliver den næste generation computere

Sådan bliver den næste generation computere

Share
DDR5’s raffinerede detaljer

DDR5-standarden omfatter adskillige raffinerede detaljer, som formodes at forbedre ydelsen, når man sammenligner med tidligere generationer. En af dem er en fiks teknik ved navn Decision Feedback Equalization. Kort sagt giver DFE mulighed for ydelsesforbedringer ved at stabilisere dataoverførsler inden i selve dimm’en og mellem hukommelsen og cpu’en.

Hvis man anlægger et mere detaljeret syn på DFE, bliver det afsløret, hvordan teknikken forbedrer hukommelsens ydelse. Med standard-SD-ram bliver signalerne sendt over bundkortkredsløbet mellem cpu og ram, idet der opstår et vist dielektrisk tab undervejs. Det medfører bittesmå fejl i de signaler, som bliver modtaget af hukommelsen – også kendt som intermodulationsforvrængning.

DFE-kredsløb i DDR5-hukommelse indfører et kompenserende filter, der analyserer forvrængningen og producerer et “modsignal”, som sletter frekvensvariationen. Resultatet er en mere ideel kanalrespons. Mindre forvrængning muliggør højere I/O-hastigheder i hukommelsen, hvilket betyder større båndbredde.

PCIe 4.0-drev virkede afsindig hurtige, da de blev lanceret, men de bliver snart overhalet.

DFE er dog ikke den eneste udligningsteknik, der bliver brugt i moderne ram. Men den udgør et signifikant skridt fremad, når det gælder DDR5-ydelse; ny hukommelse, der bruger DFE, burde kunne opnå en båndbredde på op til 51,2 GB/sek. pr. modul.

Se også:  Der er penge i genbrug af computere

Andre funktioner til korrektion af potentielle fejl i hukommelsens ydelse er ECC og ECS: Error-Correcting Code og Error Check and Scrub. De er indbyggede hukommelseschip-funktioner, der leder efter fejl, mens de opstår, og retter dem, før data bliver sendt til processoren. Nogle specialiserede DDR4-sæt har tidligere haft ECC-teknologi, men både ECC og ECS er dele af DDR5-hukommelsesstandarden.

DDR5-ram med ECC vil indeholde separate datalinjer til afsendelse af fejldata til cpu’en, hvilket gør det muligt at løse yderligere problemer i de nanosekunder, det tager at overføre data mellem komponenterne. Det indebærer, at DDR5-systemer vil drage nytte af forbedret stabilitet i hukommelse i sammenlignng med deres DDR4-forgængere.

Se også:  AMD Ryzen 7 5700G [TEST]: Fantastisk allround-processor
Sære chipsæt

Hvilken hardware skal man bruge for at køre DDR5-hukommelse? Vi har ikke nogen hardware, der kan køre denne hukommelse i øjeblikket. Her drejer det sig ikke om simple opdateringer af BIOS-firmware, der kan imødekomme en cpu af næste generation.

Takket være et væld af lækkede oplysninger (og senere officielle meddelelser) har vi dog en forestilling om, hvornår vi kan forvente, at der kommer DDR5-kompatibel hardware.

Intels 12. generation-cpu’er, Alder Lake, vil bruge en hybrid-arkitektur under den nye “Intel 7”-proces. Den forventes at blive lanceret senere i år. De kommende Sapphire Rapids-cpu’er (7 nm-Xeon-udgaven af Alder Lake til storstilet brug i servere og supercomputere) blive præsenteret senere, ifølge planerne i begyndelsen af 2022. De vil begge understøtte DDR5-hukommelse, og det betyder, at Intel med stor sandsynlighed kommer til at overhale AMD.

TAGS
computer
harddisk
processor
Ram
Systemoptimering
wi-fi 7

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2022
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S