Home » Stationær computer » Sådan bliver den næste generation computere
Sådan bliver den næste generation computere

Sådan bliver den næste generation computere

Share
Hvad kunne du tænke dig?

126 GB/sek. er en utrolig hurtig overførselsrate for et interface, der kunne drive desktopgrafikkort og -drev. Man kan formentlig få PCIe 5.0 M.2-ssd’er inden for de næste par år, men de vil kræve en processor og et bundkort med Gen5-kompatibilitet, hvis de skal yde deres bedste. M.2-interface bruger en forbindelse på fire lanes, og der vil være tale om, at overførselshas-tigheden for ssd’er potentielt stiger fra 8 GB/sek. til 16 GB/sek., når der kommer Gen5-drev.

Hvis du tænker “det er meget hurtigere, end jeg har brug for”, har du sandsynligvis ret. PCIe 5.0-drev bliver afsindig hurtige, men Gen4-ssd’er er allerede seriøst kvikke; hvis man har et Gigabyte Aorus 7000s-drev, taler vi om læse-hastigheder på op til 7 GB/sek. og skrivehastigheder på op til 5,5 GB/sek. Det er hurtigt nok til at gøre regulære filoverførsler og indlæsningstider i spil lynhurtige.

Opgradering til et Gen5-drev, der leverer læsehastigheder på 16 GB/sek. – eller måske snarere i omegnen af 14 GB/sek. for den første bølge af PCIe 5.0-ssd’er, efterhånden som producenterne får styr på controllerhardwaren – kan måske gøre en forskel, men man vil ikke bemærke det, medmindre man ofte flytter enorme filer rundt på sin pc. Spil bliver måske indlæst et halvt sekund hurtigere, men det er ikke ret imponerende, hvis de i forvejen kun er to sekunder om at blive indlæst.

Se også:  Intel-boss: Mangel på chips helt ind i 2023

Strømforbruget til PCIe 5.0-drev forventes at blive langt højere end til deres Gen4-modstykker, men den forventning bygger på test af eksisterende ikkeforbruger-produkter, og varmeydelsen bliver formentlig forbedret, før vi kan få fat i dem. Gen5-ssd’er forventes også at have overlegne levetider i sammenligning med tidligere generationer, men igen: De fleste ssd’er vil holde, indtil de alligevel er decideret forældede.

Vi vil anbefale, at man venter med at opgradere til PCIe 5.0, medmindre man har behov for hyppigt at flytte store mængder af data. Og hvis man uploader til et netværk, kommer man alligevel ud for flaskehalse på grund af internethastigheden, længe før drevet begynder at halte.

Det kan være, at spillene om adskillige år vil være store nok til at kræve PCIe 5.0-drev med henblik på hurtige indlæsningstider, men det har sandsynligvis lange udsigter.

Husker du?

Vi lader PCIe ligge lidt og begiver os ud på en hukommelsesrejse. Bogstavelig talt: Vi vender os nu mod ram og især DDR5. Det vil sige DDR5 SD-ram, som er den type, man bruger til systemhukommelse – i modsætning til den hukommelse, der sidder i grafikkort (grafikhukommelse er i øjeblikket i sin sjette udgave, GDDR6).

En hurtig note om grafisk hukommelse: GDDR7 eller en tilsvarende opgradering må komme før eller senere, men i mellemtiden banker vi mod GDDR6’s begrænsninger, og der går nok en rum tid, før afløseren bliver annonceret.

Se også:  Nu kommer der ekstra fart på USB-lagret

DDR5 SD-ram – også kendt under det mundrette navn Double Data Rate Five Synchronous Dynamic Random-Access Memory – er den næste generation af desktop-ram. Den fremherskende forventning i branchen er, at de fleste computere, som bruger DDR4-hukommelse, vil migrere til SD-ram i fremtiden, men hvor lang tid skal der gå?

Sæt med otte blokke som dette kan blive fortid med DDR5’s forøgede kapacitet.

DDR5-hukommelse har været i produktion i et stykke tid. Medlemmer af JEDEC (Joint Electron Device Engineering Council, en organisation, der svarer til PCI-SIG) meddelte, at de arbejdede på DDR5-chips, helt tilbage i 2017.

Standarden blev forsinket i forhold til den planlagte lancering i 2018, og den blev officielt frigivet i slutningen af 2020 med lanceringen af verdens første rigtige DDR5-ram fra den koreanske halvledergigant SK Hynix.

Ligesom PCIe 5.0-produkter er DDR5 ikke kommercielt til rådighed for hardware-entusiaster. Det samme gælder for LPDDR5, den svagstrømshukommelse, der er beregnet til brug i laptops, tablets og smartphones.

Team Group har lanceret en form for DDR5-ram til forbrugere, men den er urimeligt dyr og i realiteten ubrugelig, indtil producenterne af processorer og bundkort kommer med kompatible kort – forhåbentlig før udgangen af 2021.

TAGS
computer
harddisk
processor
Ram
Systemoptimering
wi-fi 7

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2022
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S