Home » Mobiltelefon » Sådan blev legendarisk mobiltelefon foldbar
Sådan blev legendarisk mobiltelefon foldbar

Sådan blev legendarisk mobiltelefon foldbar

Share

Den nye Motorola Razr er inspirerende, men til gengæld ikke rigtig en folkemodel, når man ser på prisen. Herhjemme kan den købes gennem Telia med en række forskellige abonnementer, for eksempel Smart 15 med 15 GB data til 149 kroner om måneden. Razr kan også købes uden abonnement til 11.799 kroner.

Hængsel på en helt ny måde

Hængslet og den måde, som skærmen folder sammen på, er de to vigtigste punkter, når man udvikler en forldbar telefon.

Det særlige ved Razr er både elektronisk og mekanisk: nemlig foldeskærmen og det tynde, tæt foldede design, når telefonen lukkes. ”Det er et ikon inde i folks hoved, som er øjeblikkeligt genkendeligt. Vi har lagt meget vægt på at gøre tykkelsen minimal og så nær som muligt på det oprindelige design. Vi vidste, at det fungerer i en lomme,” siger Ruben Castano. ”Den første, vi måtte finde ud af, var, hvordan skærmen kunne designes uden et gab. Hvis du ser på andre (foldetelefoner, red.), foldes skærmen med en luftspalte midtpå, hvilket er i strid med formålet.”

For at gøre den nye Razr ultratynd, har telefonen fået et yderst detaljeret hængseldesign. Når Razr er åben, er skærmen flad med metalplader under det fleksible OLED-display, så det føles fast at trykke på. Men at folde selv en fleksibel OLED-skærm hårdt over i to er opskriften på masser af knuste billedpunkter.

Se også:  Sådan ser Samsung Galaxy Z Flip ud indeni

Løsningen har været at lade to af metalpladerne i midten af ​​skærmen glide mod telefonens top og bund, hvilket åbner en spalte, hvor den fleksible skærm kan bøje sig selv ind i en løkke. Det er lidt, som når man folder enderne på et stykke papir uden at klemme det helt sammen. Denne dråbe-form gemmer sig inde i selve hængselmekanismen og udfylder pladsen, som de bevægelige plader har skabt.

Klar til fumlerier

Hængslet måtte derfor videreudvikles, fordi det ikke kunne køre i hele telefonens længde, da skærmen havde brug for den plads. Men det måtte stadig være ultrastabilt, fordi enhver forkert justering mellem de to sider ville forårsage problemer på storskærmen. Hængslet er kun forbundet til venstre og højre side af skærmen med en slags arme, der strækker sig op langs enheden for at stabilisere den.

Mekanismen er behandlet med en diamantlignende belægning, som Motorola måtte samarbejde med sine underleverandører om at udvikle. En ultrahård belægning skal skåne delene i hængslet, så de ikke slides over tid og bliver skæve. Denne opmærksomhed for detaljer er en stor del af årsagen til, at Razr har en pris i den høje ende.

Se også:  Samsungs foldbare er stærkt forbedret - her er Galaxy Z Fold2

”I begyndelsen af udviklingsfasen lavede vi en masse research og samarbejdede med Lenovos (Motorolas moderselskab, red.) forsknings- og udviklingshold, hvor vi vurderede forskellige hængselsystemer,” forklarer Carl Steen.  ”Vi indsnævrede det til tre typer hængsler, som vi vurderede ud fra pålidelighed, kvalitet og evnen til at give en ensartet følelse ved åbning og lukning.”

En del af denne følelse er, hvad Steen kalder “fumle-faktoren”. Fra den originale Razr vidste man, at folk elsker at lege med åbne/lukke-mekanismen. Derfor blev hele den buede bevægelse, fra man åbner til man lukker enheden, poleret til perfektion. Fidusen er at gøre det til en slags selvåbner-oplevelse, men også at enheden på behagelig vis kunne lukke,” uddyber Carl Steen, som selv er blevet helt god til at åbne og lukke med én hånd.

Til sidst er der klik-lyden. ”Den særlige smæklyd til sidst skyldes nogle magneter, som giver den stramme lukning, når enheden er lukket, så den ikke kan vippes op. Hængselsystemet og udviklingen af det tog mange, mange måneder at justere for at få det helt rigtigt.”

Her er en række originale skitser, som blev tegnet til den nye, opsigtsvækkende Razr. Skærmen
lægger sig som en løkke ind i et lille hulrum, når telefonen lukkes i.

TAGS
foldbar mobil
klaptelefon
motorola razer

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2020
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S