Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Sådan beskytter studerende deres smartphone

De danske studerende har efter en lang og varm sommer igen sat sig på skolebænken for at starte efterårets semester, og rekordmange nye studerende er blevet optaget på de danske uddannelsesinstitutioner i år. Men bekymringerne kan komme hurtigt, når de studerende opdager, at de er et attraktivt mål for hackeres cyberkriminalitet.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Med til skolestarten hører nemlig ofte en ny computer, tablet eller telefon, der kan gøre studielivet mere overskueligt og produktivt. Hele 75 procent af de unge danskere mellem 15 og 34 år ejer i dag en smartphone, og de danske studerendes mobiler og tablets er derfor i høj kurs hos cyberkriminelle.

De tiltusker sig adgang til personfølsomme oplysninger via de intetanende studerendes mobile enheder. Blandt internetbrugere i Danmark var mere end hver tiende (11 procent) offer for social eller mobil netkriminalitet i 2012, viser Symantecs Norton Cybercrime Report 2012.

Symantec giver også her en række råd til, hvordan man som studerende bør beskytte sig mod de cyberkriminelle, så både surfing på nettet og sociale medier samt indkøb med mobilen bliver helt sikkert.

1. S betyder sikkert. Den bedste og billigste shopping – akkurat som den bedste research - foregår altid på nettet. Men før du begynder at indtaste private oplysninger, bør du tjekke, at adressen på hjemmesiden begynder med "https" - s 'et står nemlig for "sikker".

2. Surf sikkert på offentlige netværk. Åbne, trådløse netværk på eksempelvis skolens gange eller på byens cafeer kan nemt blive overvåget. Hvis du skal bruge et offentligt, trådløst netværk, så lad være med at indtaste dine personlige oplysninger og vigtige passwords, og hvis du alligevel bliver nødt til det, så husk at ændre adgangskoden med det samme, når du kommer hjem.

3. Din adgangskode er som din tandbørste. Del den ikke med andre, og skift den ofte ud. Hvis du ikke deler din tandbørste med din bofælle, bør du heller ikke dele dine passwords. Brug altid en PIN-kode og en stærk adgangskode til alle dine enheder. En stærk adgangskode er på mindst otte tegn og består af både tal, bogstaver og specialtegn.

4. Tænk før du klikker. Det gælder især på mobile apps og sociale medier. Hvis tilbuddet lyder for godt til at være sandt, så er det det sandsynligvis også.

5. Husk at tage backup. Uanset om det er din eksamensopgave eller billeder fra rusturen, så er regelmæssig backup den bedste måde at sikre dine værdier online. På den måde kan du altid få dine dokumenter og billeder tilbage, hvis du bliver offer for et angreb eller mister din telefon, computer eller tablet. Sørg også for, at dine enheder har en løsning, så de altid kan findes, og du kan slette oplysningerne, hvis de skulle ende i de forkerte hænder.