Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Sådan beskytter du dit trådløse netværk derhjemme

Vi ved at offentlige trådløse netværk kan være risikofyldte at koble os på, når vi er ude. Men det kan faktisk også være usikkert at bruge Wi-Fi i hjemmet, hvis ikke du er ordentligt beskyttet. Sikkerhedsekspert Janus Rægaard Nielsen fra antivirusfirmaet MYSecurityCenter giver her fem hurtige skridt til at sikre dit netværk.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Et netværk bør sikres med en adgangskode, men mange tør ikke røre de indstillinger, som rent faktisk sikrer netværket. Og det er en skam, siger Janus Rægaard Nielsen fra www.mysecuritycenter.com. Fremmede brugere som logger på dit eget netværk, sløver ikke blot forbindelsen, men har mulighed for at få fat på dine personlige oplysninger og endda manipulere netværket. Han kommer her med en kort guide til at sikre dit netværk i hjemmet.

1. Check hvilken kryptering, der skal beskytte de informationer du modtager og sender over netværket. WEP er stærkt forældet og giver dig kun falsk tryghed, og er i dag erstattet med WPA og WPA2 (Wifi-Protected Access). WEP er stadigvæk ofte brugt, fordi mange ikke har skiftet den gamle router ud, som ikke kan konfigureres til WPA og WPA2. Måske har du heller ikke opdateret netværkets standard-indstillingerne efter de to nye krypteringstyper udkom.

Læs også: Dit tv er det nye mål for it-kriminelle

2. Skift din trådløse routers sikkerhedsformat/ krypteringsformat til WPA2.
Check routerens brugermanual for at se, hvordan du får adgang til dens sikkerhedsindstillinger eller find instruktionerne for netop din router på Google. De fleste routere kan du få adgang til ved at taste ”192.168.1.1” i adressefeltet på din internetbrowser, når du er logget på dit netværk. ”Har du ikke mulighed for at ændre krypteringsformatet til WPA2, anbefaler jeg en udskiftning af routeren til en nyere som er WIFI-certificeret”.

3. Når du har sikret dit netværk med WPA2 skal du også bruge et unikt password, så vær kreativ! Det kan være besværligt at indtaste en lang kode for at logge på et netværk, men gør det alligevel og lav det gerne med både tal og bogstaver.

Læs også: Derfor beskytter dit antivirus-program dig ikke

4. Din router skal også have en unik adgangskode, så dine personlige indstillinger ikke kan ændres. De fleste routere kommer som regel uden password eller med et standardiseret password som: admin, password, 1234, root. Så reset routerens standard password og lav dit eget.

5. Sørg for at placere din router centralt i dit hjem, så signalet ikke når ind til dine naboer eller ud til gaden. Er din router af nyere dato, kan du også forsøge at begrænse signalstyrken under menuen ”radio power”. Sluk helt for internettet når du ikke bruger det, eksempelvis om natten – nogle routere har denne funktion indbygget.

Lige nu tilbyder MySecurity en gratis optimering af din pc, udført af firmaets danske it-eksperter. Dermed sparer du 199 kroner.

Via internettet giver du deres pc-eksperter adgang til din pc, som de optimerer til at køre hurtigere, stabilt og problemfrit, mens du slapper af og følger med i processen med en kop kaffe i hånden. Klik ind her og få din gratis optimering.

Læs også: Google advarer mod malware