Home » Sikkerhed » Sådan beskytter du dig i det offentlige rum
Sådan beskytter du dig i det offentlige rum

Sådan beskytter du dig i det offentlige rum

Share

Et godt antivirusprogram er alfa og omega, hvis du tager datasikkerhed seriøst. Men det alene er ikke nok. Når du arbejder på farten, for eksempel på ferie, er der en lang række ekstra risikofaktorer

For blot få år siden var det besværligt og dyrt at passe sit arbejde, når man ikke lige sad foran computerskærmen ved skrivebordet. Besværligt fordi teknologien ikke var nær så brugervenlig som i dag, og dyrt fordi både hardware, software og ikke mindst datatransmission via mobilnettet kostede spidsen af en jetjager. Sådan er det som bekendt ikke længere, og det at kunne passe sit arbejde, mens man er på rejse – og ferie – er en helt naturlig del af vores hverdag. At kunne arbejde mobilt er imidlertid ikke kun populært blandt virksomhedens medarbejdere, men også blandt de it-kriminelle, der konstant ligger på lur.

Derfor kræver det omtanke, når man skal arbejde i det offentlige rum, hvor de forskellige sikkerhedsrisici er langt mere nærværende end inden for firewallens beskyttende mure. I lufthavnen, på banegården eller på cafeen er det nemlig ikke virksomheden, men derimod de it-kriminelle, der sætter dagsordenen for it-sikkerhed – eller måske rettere mangel på samme.

Man kan nå langt ved at beskytte den bærbare computer med et godt stykke sikkerhedssoftware, men teknologi er ikke i sig selv nok, når det gælder om at holde de it-kriminelle på afstand. Det kræver ligeledes sund fornuft og omtanke.

Se også:  Cybersikkerhed er godt – men cyber resilience er bedre

Pas på ladestationen

Det handler imidlertid ikke alene om at holde de it-kriminelle fra døren, når det gælder din bærbare computer. Det gælder om i det hele taget at forhindre dem i at få adgang til dine data. Derfor skal du tænke dig om, hvad enten du bruger din egen computer, tablet, telefon eller en offentlig lånecomputer.

Ifølge Leif Jensen fra sikkerhedsfirmaet ESET skal man undgå at bruge NemID-nøglekort og undgå at betale med sit kreditkort på den offentlige computer i for eksempel lufthavnens lounge, hvor de ofte står til fri afbenyttelse. Ligeledes skal man sørge for at slette sin browserhistorik og logge ud af de tjenester, man har besøgt.

Når man benytter sit udstyr på rejsen, skal det på et eller andet tidspunkt lades op. Den bærbare computer lader du med den medbragte lader, som du sætter direkte i strømstikket – ingen fare her – men når det gælder tablet eller smartphone, er det fristende at benytte en af de USB-ladestationer, der er monteret som en service til de besøgende i for eksempel en lufthavnslounge. Lad være med det, anbefaler sikkerhedseksperter. Det er nemlig kendt, at de kan hackes, og det sker på den måde, at it-kriminelle i al ubemærkethed monterer en chip i selve USB-porten.

Se også:  God it-sikkerhed starter med omtanke og konsekvens

»Det er fristende at
benytte offentlige USB-ladestationer. Lad være med det.«

Når du kobler din tablet eller smartphone til ladestationen, kan ondsindede programmer overføres uden, at du har nogen som helst anelse om det, og dernæst er det blot et spørgsmål om tid, før uvæsenet finder vej videre til den bærbare og dine data.

    Derfor anbefales det, at du både medbringer egne kabler og ladere, så du kan bruge et strømstik i stedet. Et alternativ er naturligvis at medbringe en powerbank. Men en ting er strøm, en anden din forbindelse til omverde-nen, når du skal på nettet – hvilket for den rejsende er mindst lige så nødvendigt som at få strøm. 

Hvis du har dine personlige informationer og dine data kær, benytter du ikke et offentligt net. I hvert fald ikke et, hvor der ikke kræves password, for så er det endog særdeles enkelt for de it-kriminelle at få adgang med henblik på at aflure brugerens data og informationer.

Desuden er det normal procedure, at de it-kriminelle opretter et net med et navn, der i forbavsende grad minder om cafeens eller lufthavnens.

TAGS
antivirus
datasikkerhed

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2021
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S