Home » Software » Så er robotterne klar
Så er robotterne klar

Så er robotterne klar

Share

Endelig er de første selvstændige robotter klar til at overtage dit arbejde. Nu kan du snart læne dig tilbage i stolen med avisen og kaffen – i hvert fald hvis du er hospitalsportør.

Selvstændige og selvbevægelige robotter har været på vej længe, de har ofte været omtalt her på siderne. Men nu skulle det være alvor.

Efter et fire måneder langt forsøg på Svendborg Sygehus med en schweizisk bygget robot er meldingerne så positive, at de er klar til at tage i brug på danske sygehuse. Robotten skulle give væsentlige besparelser.

Det er selvfølgelig ikke sjovt for hospitalsportørerne, men det betyder faktisk, at der kan bruges flere ressourcer på at passe patienterne.

Se også:  En fremtidsverden af robotdyr

Robotten der blev testet, hedder TransCar. Som det ses på billedet er det en lille, flad sag, der kan bære store ting på sin ryg.

Den navigerer via et lasersystem, der kan lære hele kortet over hospitalet at kende. Men der findes også et centralt kontrolrum, hvor man kan planlægge hvilke robotter, der skal hente hvad.

Eller man kan lave faste ruter for dem, som kører hele dagen på bestemte tidspunkter.

[pt id=’2007429′ size=’large’ link=’file’]

 

Systemet er i stand til at kende positionen på alle robotter på alle tidspunkter og kan tage beslutninger om, hvad der er smartest. Det kan også tage højde for hvor rene, robotterne skal være – en robot der lige har kørt med medicinsk affald, skal for eksempel ikke sendes på madtjeneste uden at blive vasket først.

Robotten selv kan opdage, hvis folk eller ting står i vejen for den. Så kan den enten vente eller venligt bede folk om at træde til side, så den kan komme forbi. Den kan også selv håndtere døre og elevatorer, hvis de ellers er automatiserede.

Der færdes mange mennesker på et hospital, så for at undgå sammenstød er robotten gjort så høflig og fornuftig som muligt. Det betyder blandt andet, at den omhyggeligt og i god tid signalerer alt, hvad den gør.

Den har for eksempel blinklys på, og i mere usædvanlige situationer vil den bekendtgøre, hvad den vil gøre næst – formentlig i en frisk schweizisk drengestemme.

Robotten kan bære op til 500 kilo og bevæger sig i hurtigt gangtempo. Den har også en lillebror, der nærmest er en lille tønde på hjul. Den er beregnet til beskeder og for eksempel udbringning af medicin eller prøver.

Så se dig for næste gang, du er på et hospital og hører en frisk, schweizisk drengestemme.


TAGS
hospitalsportør
robot
selvstændig

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2021
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S