Home » Bilen » Så vild bliver fremtidens bil: 6 selvkørende teknologier på vej
Så vild bliver fremtidens bil: 6 selvkørende teknologier på vej

Så vild bliver fremtidens bil: 6 selvkørende teknologier på vej

Share
Teknologi 6: Selvkørende biler skal have aktiv hjulindstilling

AWAS (active wheel alignment system) hedder et elektronisk system til løbende justering af bilhjuls hældning. Hjulenes hældningsvinkel justeres helt automatisk og individuelt for at opnå bedre styreegenskaber og bedre vejgreb. Hvis hjulene hælder indad, taler man om positiv krumning, og hvis de hælder udad, er der tale om negativ krumning.

Derudover taler bilteknikere om ”tå ind” og ”tå ud”, der er hjulenes vinkel indad eller udad set fra oven. Endelig er der også begrebet positiv og negativ akselhældning, der henviser til ratstammens monteringsvinkel i forhold til den lodrette akse fra forhjulene. I dag er positiv akselhældning det almindeligste, fordi denne vinkel stabiliserer rattet og modvirker, at det drejer af sig selv under kørslen.

30 procent bedre køreegenskaber

AWAS-systemet er udviklet af det australske firma Doftek og angives at kunne forbedre køreegenskaberne med mindst 15-30 procent og reducere rullemodstand og slid med 10 procent.

”Nutidens biler er efterhånden elektronisk styret på alle områder, undtagen når det gælder det vigtigste, nemlig hjulindstilling, der er alfa og omega for en bils køreegenskaber,” fastslår Geoff Rogers, som er medstifter af Doftek og nu kan tilbyde en forbedret version af systemet med både dynamisk (semi-aktiv) og adaptiv (realtids-) tilpasning. 

AWAS kan både nedsætte vendediameteren og reducere mængden af udstødningsgasser. AWAS har også indflydelse på dæktemperaturen og kan reducere varmeudviklingen med 10 procent, hvilket også kan forhindre uens dækslid og dækslid generelt.

Se også:  Talentkonkurrence opdyrker fremtidens danske forskerstjerner

Desuden reduceres hjulrumlen, susen, vibrationer og generel støj, hvilket alt sammen summer sig op i bedre og mere behagelige køreegenskaber.

Opfindelsen vil også med fordel kunne implementeres af dækindustrien, der på den måde vil kunne udvikle lettere og mindre varmefølsomme dæk.

AWAS kan monteres på forhjulene eller alle fire hjul på både personbiler og lastvogne samt anhængere. Selve hjulindstillingen foretages af to elektromekaniske anordninger monteret direkte på hjulene, og systemet tilfører kun ét kg ekstra vægt pr. hjul, oplyses det. 

Konceptet som sådan er ikke nyt. Allerede i 2005 eksperimenterede bilfabrikker med aktiv hjulindstilling, men teknikken blev for dyr og tung og var vanskelig at tilpasse de fleste gængse eksisterende hjulophæng.

Se også:  Soldreven teknologi skal uskadeliggøre miljøgifte

Dofteks design er fuldt kompatibelt med alle eksisterende og nuværende hjulophængsudformninger inkl. MacPherson og endog firhjulsstyrede ophæng. Det forudsætter ikke ændringer af bilens opbygning, og almindelig hjulindstilling kan foretages helt som normalt.

Målgruppen har i første omgang været luksussegmentet, men systemet vil også være oplagt til elbiler, hvor bare 10 procent mindre rullemodstand vil have markant betydning for bilens rækkevidde, samt for selvkørende biler, hvor systemet vil gøre det lettere for automatikken at styre og køre bilen. 

Systemet er allerede markedsmodnet og kan udnyttes på licens, og flere større bilproducenter overvejer konkret at indføre teknologien på deres nye modeller. Men det kan også eftermonteres til brug inden for eksempelvis motorsport. 

Forskellen mellem negativ og positiv krumning, tå ind og ud samt negativ og positiv akselhældning.

1 2 3 4 5 6Forrige

TAGS
forskning
ny teknologi
selvkørende biler

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her
Annoncelinks


AOD/AOD.dk   © 2022
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S