Home » Bilen » Så vild bliver fremtidens bil: 6 selvkørende teknologier på vej
Så vild bliver fremtidens bil: 6 selvkørende teknologier på vej

Så vild bliver fremtidens bil: 6 selvkørende teknologier på vej

Share
Teknologi 5: Skifter automatisk gear efter forholdene

I alle biler med automatgear er skiftepunkterne ikke alene afhængige af bilens hastighed, eller de burde i hvert fald ikke være det. Meget afhænger lige så meget af vejforløb og trafiksituation. Nu har de to store koreanske bilproducenter Hyundai og Kia udviklet en skifteautomatik, der ud fra vejens forløb fremefter kan forudse, når gearkassen skal skifte

ICT Connected Shift System er angiveligt den første teknologi, der automatisk kan skifte gear i forhold til vej- og trafikforhold, og er en særlig teknologi under paraplyen ”Information and Communication Technology” (ICT). ICT omfatter over 40 større patenter på verdensplan og hævdes at kunne forbedre brændstoføkonomien og præstationer foruden at fritage føreren for unødvendigt stress og minimere slid på bilens transmission.

Systemet henter oplysninger fra indbyggede radarsensorer, der hele tiden måler bilens hastighed og afstanden mellem bilen og de øvrige trafikanter som led i bilens cruise control samt har et frontvendt kamera, der aftegner vejbanen foran. Disse oplysninger sammenholder systemet med et 3D-navigationskort, der giver oplysninger om terrænet, vejbeskaffenhed og vejforløb.  

Langt færre gearskift

Se også:  Ford giver nye bilmodeller øjne i nakken

Ved hjælp af alle disse input forudsiger intelligent software i gearkassens kontrolenhed det optimale gearskifte-scenarie for bilen og afgør, hvornår det vil være mest formålstjenligt at skifte gear. Hvis bilens input indikerer, at der forud vil ligge en relativt lang distance, hvor bilen kan holde lav konstant fart, og afstandsradaren ikke registrerer ændringer i de øvrige trafikanters hastighed, skifter gearkassen automatisk til neutral tilstand for at forbedre brændstofeffektiviteten og øge kørekomforten. 

Under en prøvekørsel med ICT skiftede bilen 43 procent mindre gear i selv et meget kurvet vejforløb i forhold til en bil uden ICT. I tilgift betød de fornuftige gearskift, at føreren 11 procent færre gange måtte træde på bremsen.

Systemet vil også automatisk skifte gearkassen om til sportskørsel ved tilkørsel til motorvej for hurtigere at tilpasse bilens hastighed til den øvrige motorvejstrafik, men skifte tilbage, når bilen nåede cruising-hastighed. ICT-systemet kan oven i købet motorbremse bilen forud for vejbump, ved kørsel ned ad bakke, eller når køretøjet nærmer sig steder med hastighedsbegrænsning. 

Hyundai og Kia håber, at systemet også kan kommunikere med eksisterende infraanlæg via LTE eller 5G, så bilen eksempelvis vil kunne hente oplysninger om trafiklys, vejarbejde og anden lokal trafikinformation. Kia planlægger at videreudvikle ICT-systemet til en endnu mere intelligent gearkasse-teknologi, der kan kommunikere med lyssignaler baseret på netop mobilkommunikation og identificere førernes kørestil for yderligere at raffinere gearskiftkontrollen.

Se også:  Klik på en app – så kører bilen selv på plads i parkeringshuset

Baneskift-teknologien kan med fordel indbygges i både almindelige og selvkørende biler.

 

ICT-løsningen betjener sig af flere forskellige sensorer og data.

TAGS
forskning
ny teknologi
selvkørende biler

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2021
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S