Home » Bilen » Så vild bliver fremtidens bil: 6 selvkørende teknologier på vej
Så vild bliver fremtidens bil: 6 selvkørende teknologier på vej

Så vild bliver fremtidens bil: 6 selvkørende teknologier på vej

Share
Teknologi 4: Selvkørende biler får social bevidsthed

Selvkørende biler opfatter alle andre trafikanter som forhindringer, der består af nuller og et-taller, frem for som mennesker med hensigter, motiver og personligheder.

De autonome køretøjer er programmeret til at betragte alle bilister ens, og de kører derfor også ret konservativt og ”firkantet”. De holder sig tæt til reglerne og tænker ikke på trafiksmidigheden.

Nu har et team under ledelse af MIT’s Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory (CSAIL) undersøgt, hvordan bilister typisk reagerer ud fra deres kørselsmønstre. Forskerne har inddraget Social Value Orientation (SVO) fra psykologien for at fastslå bilisters karakter alt efter, hvordan de opfører sig i trafikken

 I en række omfattende test på lukket bane fandt forskerholdet, at en selvkørende bil udrustet med intelligent software, der brugte SVO, var 25 procent bedre til at tilpasse sin egen kurs og placering alt efter, om medtrafikanterne udviste aggressiv eller mere føjelig kørsel.

Se også:  Soldreven teknologi skal uskadeliggøre miljøgifte

Også godt for bilførere

For yderligere at udvide bilens sociale bevidsthed lod MIT-forskerne også regler og erfaringer fra konkurrencespil indgå i bilens software. Det var spil, hvor deltagerne skal forsøge at opnå de bedst mulige positioner og resultater på baggrund af (eller nærmere på trods af) de øvrige spilleres træk.

Intelligente algoritmer med denne viden vil ikke alene være oplagte i selvkørende biler, men også i biler med fører er det en fordel at kende sine medtrafikanter. Omvendt vil medtrafikanterne også sætte pris på selvkørende biler, der opfører sig menneskeligt forståeligt og forudsigeligt og ligefrem tager hensyn. Ved eksempelvis venstresving kan det være altafgørende at kende til de modkørendes sandsynlige personlighed. Omvendt ved baneskift i tæt trafik kan det være nødvendigt med en vis beslutsomhed og (ansvarlig) frækhed. 

Forskerholdet arbejder stadig på at udvikle algoritmerne, og næste skridt vil kunne være at benytte samme type algoritmer i forbindelse med fodgængere, cyklister og andre aktører i trafikbilledet. En tredje spændende mulighed er at benytte teknologien i hjemmerobotter og andre robotassistenter, der arbejder tæt sammen med mennesker.

Se også:  Talentkonkurrence opdyrker fremtidens danske forskerstjerner

Et er den vej, en bilist ser ud til at ville køre; noget andet er, hvilken vej han rent faktisk kører. Det kan afhænge af hans temperament.

 

SVO-værktøjet, der er hentet fra psykologien, kan inddele bilister efter deres sociale karakter.

TAGS
forskning
ny teknologi
selvkørende biler

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her
Annoncelinks


AOD/AOD.dk   © 2022
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S