Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Så meget er din brugte mobil værd

Din gamle, brugte mobiltelefon kan meget vel være en hel del værd. Markedet for brugte mobiltelefoner er i vækst, så måske skal du stoppe op en gang, før du kører på genbrugspladsen med den kasserede smartphone.

Af Caspar Haarløv, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Har du tænkt over, hvor meget din mobil-telefon er værd, når du ikke længere er interesseret i den, fordi du har købt en ny?

Hver gang en ny supertelefon rammer markedet, så står en hel masse tech-fans med to fantastiske stykker elektronik i hånden: Det nye vidunder og den ”gamle” sag, der var den nyeste supertelefon for ikke så mange måneder siden. Den sidste ryger derefter ned i skuffen eller på genbrugspladsen.

Det sker faktisk 2,6 millioner gange om året i Danmark. Eller noget nær. For så mange smartphones køber danskerne i løbet af 12 måneder. Det svarer til, at hver eneste dansker, lille som stor, køber en ny mobiltelefon hvert andet år.

Det er spild af god telefon at smide den ud, mener Søren Heilmann, der er CEO for BlueCity, som både har en større onlineshop og flere fysiske butikker, hvor der sælges brugt elektronik. Han vurderer, at potentialet for brugtmarkedet er så stort, at man kun er ved at skrabe overfladen:

Vækst i det brugte

”Mobilmarkedet er som sådan ikke i vækst. Men det er brugtmarkedet. Og det er jo fordi, der er så mange telefoner derude.”
Søren Heilman mener, at man i fremtiden vil tænke brugtmarkedet for mobiler på samme måde, som man tænker om brugtmarkedet for biler:

”De færreste vil købe en ny bil og så lade den gamle stå i garagen. Det er i virkeligheden det samme, der sker, når man lader den gamle mobiltelefon blive i skuffen. Hvis det er en god og forholdsvis ny telefon, så repræsenterer den altså en vis værdi. Og jo bedre man har passet på den, desto mere får man for den”

Mange forhandlere og teleselskaber er da også begyndt at tilbyde såkaldte buyback-ordninger, hvor kunderne indleverer deres gamle mobiltelefon for derved at få rabat på den nye.

Mange salgssteder

Det vrimler med shops, der køber og sælger brugte mobiltelefoner. Ud over bluecity.dk finder du eksempelvis tronic.dk (som har mange af de helt gamle modeller), refurb.dk, datamarked.dk og brugteiphones.dk. Vær opmærksom på, at der kan være forskel på de vilkår (for eksempel garanti), der tilbydes.

To år gammelt er hot

Brugtmarkedet for telefoner er i følge Søren Heilmann domineret af det, der var mest oppe i tiden for et år siden:

”Lige nu sælger vi rigtig mange iPhone7-telefoner. Men det gælder uanset, om det er Apple, Samsung, Huawei eller andre producenter: Hvis det var moderne for et år siden, så har vi det.”

Der er stadig mange, der køber ny telefon uden at sælge den gamle – eller som venter for længe med at sælge den.

”Skal du sælge en telefon, så skal du huske, at på mobilmarkedet går værditabet relativt hurtigt. Så det har omkostninger at have en næsten ny mobil liggende i skuffen. Køber du en ny telefon, så flyt data over på den nye med det samme og sælg den gamle, så hurtigt du kan.”

Skal du sælge en telefon, kan en professionel forhandler hjælpe med både at overføre data og slette personlige filer.

4 tips før du køber privat

Kig ind i mobilen før køb.

Du kan købe en brugt mobiltelefon i en af de mange shops, som er dukket op. Her følger prisen markedet, og risikoen for at blive snydt er ikke så stor. Men du kan også købe den privat – for eksempel efter en annonce i Den Blå Avis (dba.dk).

Her skal du være mere påpasselig. Følg disse tips:

1 Tjek det ydre: Er skærmen ridset? Er der mærker andre steder? Vend telefonen om, og kontrollér siderne og bagsiden. Virker de fysiske taster? Er kameraets linse intakt?

2 Kig indenfor: Hvis telefonen kan åbnes, så gør det, og tjek om batteriet er originalt. Er batteriet ikke originalt, skal prisen ned.

3 Indsæt dit eget simkort, og hvis muligt dit eget microSD-kort. Tænd telefonen, og test den: Kan den ringe, sende sms og gå på nettet? Genkender telefonen dit microSD-kort, og kan du få filerne frem?

4 Prøv portene: Køber du en telefon med et jackstik, så prøv med dine egne hovedtelefoner for at høre, om det virker. Er der lyd i begge kanaler? Kan opladeren komme ind i opladerstikket eller sidder noget i vejen?

Nu med garanti

En af de faktorer, der skaber vækst i salget af brugte mobiler, er stigningen i fysiske butikker med garanti og reklamationsret.
Ifølge Søren Heilmann fra BlueCity er netop garantien en afgørende gamechanger.

”Når man køber et møbel eller noget tøj brugt, så kan man jo se på det, hvordan standen er og få en fornemmelse af, hvor længe det holder. Det kan man ikke med forbrugerelektronik, og derfor giver vi en to-årsgaranti på alle produkter. Vi ved godt, at der er en fejlprocent på de her varer, men det kan vi sagtens leve med. Er der et eller andet, der pludselig ikke virker, så skifter vi telefonen eller reparerer den uden diskussion. Det er faktisk en bedre garanti end ny-markedet, hvor bevisbyrden skifter fra producent til kunde efter 6 måneder.”

Dyre smartphones og prestigefyldte mærker er attraktive brugtprodukter. Men køb ikke for gamle versioner. Smartphones bliver med tiden mere og mere handicappede.

Styresystemet bliver forældet, så på et tidspunkt kan gamle mobiltelefoner ikke længere afvikle nye apps eller opdateringer af eksisterende apps.

Her er prisforskellen

Hvor meget sparer man så ved at købe brugt? Det giver disse eksempler et ganske godt indblik i. Priserne er indhentet i begyndelsen af juni.

De brugte produkter er set på Bluecity.dk og de nye på Elgiganten.dk.

Apple iPhone X, 256 GB Brugt fra 7949 kr. Ny 9599 kr. Besparelse: 17 %

Apple iPhone 8, 64 GB Brugt fra 4749 kr. Ny 4999 kr. Besparelse: 5 %

Apple iPhone 7, 128 GB Brugt fra 3199 kr. Ny 5399 kr. Besparelse: 40 %

Samsung Galaxy S8, 64 GB Brugt fra 3199 kr. Ny 4599 kr. Besparelse: 30 %

Samsung Galaxy S7, 32 GB Brugt fra 2049 kr. Ny 3497 kr. Besparelse: 41 %

Et eksempel er iPhone 4, som sidder fast i iOS-styresystemets version 7.1.2. Sådan en telefon kan dog stadig være glimrende som ekstra-telefon eller til personer, der ikke behøver så mange features. Men den kan ikke holdes ajour med det nyeste inden for software.