Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Så gælder det Processor Power

Stagnerer cpu’erne, eller står vi på tærsklen til et stort spring fremad i processorkraft?.

Af Torben Okholm, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Stagnerer cpu’erne, eller står vi på tærsklen til et stort spring fremad i processorkraft?

Kan du huske dengang, processorer var den mest sexede pc-komponent? Hvad enten det var den første chip, der gennembrød 1 GHz-barrieren eller springet til multi-core, var cpu’erne ikke blot systemernes bankende hjerter, men også den del, der skabte flest overskrifter. Med dem kunne man måle pc’ens fremskridt som platform.

AMD-APU’er ikke supergode, men kan fungere i en billig maskine. AMD-APU’er ikke supergode, men kan fungere i en billig maskine.

Og i dag? Det er kompliceret. Når det gælder ren cpu-ydelse og fornyelse, kan man godt hævde, at der er indtrådt en vis stagnation. Tro det eller ej, det er næsten ti år siden, Intel lancerede sin første quad core-processor til desktop-pc’er, selvom der var tale om to dual core-chips, der var bundet sammen.

Nu skriver vi 2015, og fremskridtene er til at overskue. Intels mainstream-pc-processorer topper stadig ved fire kerner, og disse kerner er ret nært beslægtede med Core 2 quad fra 2006. Intels clockfrekvenser er heller ikke ligefrem eksploderet i dette tidsrum.

AMD’s FX-chips hænger stadig på en antik 32nm-teknologi. AMD’s FX-chips hænger stadig på en antik 32nm-teknologi.

Når det gælder AMD, er kerneantallet steget til otte, men det er svært at afgøre, om AMD’s ottekerne-chips virkelig er ægte ottekerne. AMD’s cpu-ydelse har været ret beskeden i sammenligning med de enorme skridt, AMD har taget inden for grafikchips og ssd’er.

Det er imidlertid kun halvdelen af historien. Intel har delt sin pc-processor-platform op i to og har nu en separat løsning i den dyre ende med indiskutabelt otte kerner. Måske ikke så mange, som vi havde forventet, da de første quad-chips kom frem, og fremtiden syntes at blive præget af multikerneløsninger.  Men der er stadig tale om en stor mængde cpu-kraft.

Udvalget af mainstream-processorer er ikke eksploderet i form af antal cpu-kerner eller individuel kerneydelse, og det er en meget kompleks opgave at danne sig et overblik over fremskridtene. Intel har løbende arbejdet med sit kernedesign og har gradvis udbygget ydelsen. Det bliver til noget i løbet af et tiår med mange generationer.

Intels LGA1150-sokkel er lige akkurat i live. Intels LGA1150-sokkel er lige akkurat i live.

De helt store ændringer har vi til gengæld set uden for cpu’ens domæne. Her taler vi om hukommelsescontrollere, PCI Express-links og det hårrejsende begreb integreret grafik.

Hertil kommer, at man kan opnå markante forbedringer, men det afhænger selvfølgelig af cpu’ens alder. Hvis ens cpu er mere end et par år gammel, taler sandsynligheden for, at en ny vil slå positivt igennem over hele linjen, lige fra forbedrede framerates i spil til en generelt bedre reaktionstid. Du kan derfor med sindsro læse videre og danne dig et solidt overblik over cpu-markedets aktuelle tilstand. Vi hjælper dig også med at beslutte, om tidspunktet er kommet til en opgradering.

Lad os begynde med det, vi ikke taler om, Intel-cpu-arkitekturen, der ikke tør sige sit eget navn. Nemlig:  Broadwell. Og den er her stadig ikke, i hvert fald ikke i rigtigt desktopformat. Til trods for, at den skulle være kommet sidste år.

Hvad foregår der egentlig? Det er der sandelig ingen uden for Intel, der virkelig ved. Firmaets overgang fra 22 nm med generationerne Ivy Bridge og Haswell til 14 nm med den kommende Broadwell-arkitektur er kernen i det hele. Intel hævder, at 14 nm er højfin. Men det er tydeligt for enhver, at det har været en kamp at få 14 nm på markedet.

Ikke fordi vi vil kritisere Intel: Som altid er Intel med helt fremme inden for computerchip-produktion og procesteknologi. Selvom firmaet har svigtet sin ambitiøse målsætning om at levere en procesreduktion hvert andet år, er der ikke andre, der gør det bedre.

Bye-bye, Bulldozer? AMD’s helt nye Zen-cpu skal komme næste år. Bye-bye, Bulldozer? AMD’s helt nye Zen-cpu skal komme næste år.

Intels største rival klarer sig faktisk værre. Lad os lige nævne, at AMD’s højest ydende processorer stadig er 32 nm-chips. Fremstillingen er ude af AMD’s hænder, siden man droppede produktionen og i dag sælger cpu’er, der er købt ude i byen. Hertil kommer, at Chipworks’ uafhængige analyse af tidlige mobile Broadwell-dele har vist, at Intels 14 nm-teknologi er meget raffineret takket være 13 lag og funktioner som supertynde transistor -”finner”. Der er ingen, der gør det bedre end Intel lige nu. Hele historien hænger sammen med et betydeligt rod i Intels planer. Der er ikke offentliggjort detaljerede oplysninger om, hvad Intel har planlagt. Men dette er, hvad vi tror ud fra de seneste lækkede oplysninger.

I juni lancerede Intel endelig Broadwell-chips til desktop og et par Broadwell-chips i serierne Core i5 i7-5000 til LGA1150-soklen og det eksisterende 9 Series-chipsæt. Begge har efternavnet “C” i stedet for den “K”, som Intel har brugt de senere år, men de er alligevel “ulåste” chips, der understøtter overclocking. Og clockhastighederne er åbenbart faldet på de dyreste K Series-Haswell-modeller, man kan få i dag.

Broadwell eller Skylake?
Sært? Ja, men sandsynligvis en konsekvens af, at efterfølgeren til Broadwell, kendt som Skylake (der kræver endnu en ny sokkel), formentlig dukker op få måneder efter de savnede Broadwells endelig er kommet på gaden. Læs mere i næste udgave af Alt om DATA, hvad Skylake kan byde på.

Hvordan har alt dette påvirket vores beslutninger? Den gode nyhed er, at  Broadwells kompatibilitet med LGA1150-soklen og 9 Series-chipsættene, for eksempel Z97 og H97, sikrer, at livet i det mindste går videre. Den dårlige nyhed er den nævnte nye sokkel til Skylake.

Hvad sker der med Intels desktop-Broadwell-cpu’er? Gid vi vidste det. Hvad sker der med Intels desktop-Broadwell-cpu’er? Gid vi vidste det.

Sagen er, at hvis man allerede har et LGA1150-bundkort, er det temmelig nyt. LGA1150 kom først i midten af 2013. Desuden er det meget usandsynligt, at Broadwell giver et større spring i ydelse på cpu-siden i forhold til Haswell. Broadwell er teknisk en reduceret teknologi, ikke en helt ny arkitektur. Og den forventes ikke at gøre noget bemærkelsesværdigt, når det gælder clockhastigheder. Tværtimod.

Argumenterne for at opgradere fra Haswell til Broadwell vil være beskedne for de fleste. Undtagelsen er, at man har satset på en billigere Haswell-cpu, men nu har råd til en cpu-opgradering. Ville det i dette scenario være værd at satse på Broadwell og fortsætte med det eksisterende bundkort?

Muligvis. Ikke fordi vi tror, at Broadwell bliver vanvittig fristende. Men det er nok værd at holde ud en måned eller to for at være på den sikre side. Det er meget muligt, at eksisterende Haswell-cpu’er, som nogle af dem i dette nummers stortest, stadig vil være det bedste bud.

Det bliver mere kompliceret, når man medregner Skylake. Det skyldes dels, at Skylakes cpu-ydelse er endnu mere ukendt end Broadwells. Det skyldes også, at Intel har afsløret nogle interessante oplysninger om Skylake-platformen. Skylake vil kræve den nye LGA1151, og det er irriterende. Men i dette tilfælde er vi næsten overbeviste om, der er gode tekniske grunde. Til at begynde med understøtter Skylake ddr4-systemhukommelse, og det giver mere hukommelsesbåndbredde til cpu’en. Det vil næppe booste cpu’ens ydelse dramatisk, men det er aldrig skidt at understøtte den nyeste teknologi.

Denne gaming-pc, Mesh Elite Game Changer 980, bliver sparket i gang af en Intel Core i7-4790K processor Denne gaming-pc, Mesh Elite Game Changer 980, bliver sparket i gang af en Intel Core i7-4790K processor


Sulten efter lanes
Et vigtigere spørgsmål er support af flere pci-e-lanes og de nye 100 Series-chipsæt, der følger med dem. Tidligere var antallet af lanes ikke voldsomt kritisk uden for systemer, der kørte flere grafikkort. Og trods al velvilje er det ikke noget, mange mennesker gør.

Men pc-lager er i øjeblikket i en overgang fra det kluntede gamle SATA-interface til de hurtigere ssd-optimerede pci-e-interfaces, herunder M.2. Haswell- og Broadwell-chips på LGA1150-soklen topper ved 16 lanes. På papiret vil et højtydende grafikkort have alle 16. Man kan ikke bare hugge en enkelt lane fra grafikken – tag blot en til dine ssd’er, og kortet falder helt ned til otte lanes.
Det er imidlertid muligt, at man ved at give en lane til et ssd eller flere kan påvirke grafikydelsen. Men Skylake 100 Series-chipsættet leverer 20 lanes, hvilket giver fire ekstra lanes til hurtigt lager.

Hurra for det. Man ved faktisk ikke, hvor kritisk alt dette bliver. Vi tror ikke, at det for alvor bliver en faktor i adskillige år, men det er tydeligt nok, at hvis man vil være bombesikker på at undgå problemer med ydelsen, er man nødt til at vente på Skylake senere i år.

Intels X99-platform og 5820K-chippen er sindbilledet på seriøs ydelse. Intels X99-platform og 5820K-chippen er sindbilledet på seriøs ydelse.

Naturligvis medmindre man er villig til at investere i Intels eksisterende topplatform og LGA2011v3-soklen. Selv den billige Haswell-E-processor til LGA2011, Core i7-5820K, rummer hele 28 lanes. Hvad AMD angår, lader det sik ikke nægte, at AMD-desktopplatformen halter bagefter i både funktioner og ydelse. Men de kan stadig give mening i billige løsninger. Du kan læse mere om AMD’s kommende cpu’er på næste side og derefter gå til vores test af seks af de bedste cpu’er fra både Intel og AMD. Her får du det store overblik.

Pci-e-baserede  ssd’er kan kollidere med højtydende grafikkort. Pci-e-baserede ssd’er kan kollidere med højtydende grafikkort.

AMD’s fine nye plan
Zen-arkitekturen skal udfordre Intels dominans

Det er aldrig nemt at følge med AMD’s planer. Men her er den gode nyhed. De seneste oplysninger fra AMD til investorer er seriøst interessant læsning for pc-entusiaster. Det er lige, hvad vi drømte om at se.

Det drejer sig om en splinterny cpu-arkitektur ved navn Zen. Alle holder vejret, indtil Zen er ude af døren i 2016. Det er godt, fordi Zen er en ny højtydende x86-kerne, som ifølge AMD løser alle problemerne ved de eksisterende Bulldozer-baserede cpu-konstruktioner.

Hvis du vil have masser af pci-e-lanes i dag, skal du betale for Intels kostbare LGA2011v3-platform. Hvis du vil have masser af pci-e-lanes i dag, skal du betale for Intels kostbare LGA2011v3-platform.

Derfor ryger Bulldozers modulære opbygning med delte flydende komma-enheder til hvert par heltals-execution-ressourcer ud. Ind på scenen kommer noget, der meget ligner en Intel-cpu. Der betyder traditionelle kerner med ikke blot langt bedre kapacitet for IPC (instructions processed per clock), men også simultan multi-threading, der ikke er til at skelne fra Intels Hyperthreading.

Og hele historien bliver bygget på en 14 nm procesteknologi, og den skal komme til næste år. AMD taler om pc-forbedringer på 40 procent. Hvis AMD lever op til det, bliver vi svimle, for det vil betyde, at Intel omsider får seriøs konkurrence, og det vil være strålende for alle: Priserne vil falde, og ydelsen vil stige.

AMD’s seneste opdatering var et skridt tilbage i retning af noget, vi holder meget af, nemlig traditionelle højtydende x86-processorer. Firmaet har ikke helt droppet planerne om sine K12 ARM-cpu’er. Men de er blevet nedprioriteret, indtil Zen kommer på markedet, og vil nu ikke komme før 2017.

Der resterer dog stadig et meget stort spørgsmål. Lanceringen af den eksisterende Bulldozer-serie af cpu’er var ikke firmaets hidtil højeste prioritering. Den kom for sent og levede ikke op til forventningerne. Derfor er vi håbefulde, men forbeholdne. Giv os 2016, og giv os Zen.

Vi har testet seks af de nyeste top-processorer. Læs testen her.