Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Russisk sikkerhed på dansk klarer opgaven flot

Et af de hastigst voksende sikkerhedsprogrammer,
Kaspersky, har lige sendt deres sikkerhedssuite, Internet Security, på gaden i
en version 2009. Var forgængeren god, er denne bedre. Dog er der stadig små
skønhedsfejl, som bør rettes.

Af Lars Bennetzen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Sikkerhedsprogrammer er i meget høj grad et spørgsmål om smag og behag. De fleste større, og seriøse, sikkerhedsprodukter leverer i bund og grund nogle gode og gedigne produkter, der sagtnes kan håndtere de sikkerhedstrusler, som den almindelige bruger bliver udsat for til hverdag.

Men der er stadig store forskelle på de sikkerhedsprogrammer, der er på markedet. Ikke mindst om, hvad de beskytter mod, hvor meget de bruger af computerens ressourcer, hvor meget de plager brugeren under brug, og hvor meget de kan indstilles.

Det russiske sikkerhedsprodukt, Kaspersky Internet Security, har længe været blandt de produkter, der har modtaget de bedste anmeldelser verden over. Men der hvor de for alvor altid har kommet til kort, er på brugervenligheden. Produktet har enten forstyrret brugeren alt for meget, været for svært at konfigurere, eller givet beskeder til brugeren som har været alt for svære at tyde.

Markant forbedring

Med de betragtninger i tankerne, gik vi så i gang med at kigge nærmere på Kaspersky Internet Security 2009. Efterfølgeren til et produkt som vi her på redaktionen roste til skyerne sidste år. Allerede under installationen og konfigurationen var der markante ændringer. Der var langt færre ting, vi skulle tage stilling til, og faktisk så fik vi muligheden for slet ikke at tage stilling til noget.

Vi valgte dog at installere programmet, så vi fik mest mulig kontrol over programmet. Men vi var begejstrede over muligheden, noget som rigtig mange brugere vil kunne få stor glæde af. Med programmet installeret blev vi hurtigt introduceret for de første ting, vi skulle tage stilling til (fordi vi havde fravalgt automatiske valg), nemlig om bestemte programmer på computeren måtte få adgang til internettet. Det var som sådan godt nok. Problemet var, at de muligheder vi fik for at godkende adgangen, eller nægte den, var ret kryptiske, og det var irriterende.

Konstant opdatering

Når man kigger på hovedskærmsbilledet, så er der konstant en graf, der opdateres og viser programmets aktivitet - en lidt sjov detalje, men noget som giver en god indikering af, hvor meget systemet belastes. Der er gode muligheder for at konfigurere programmet, bestemme sikkerhedsniveauer, bestemme hvad systemet skal scanne efter og oprette redningsdiske, samt genskabe systemet.

Problemet med sidstnævnte er blot, at det ikke rigtig virker. At oprette en redningsdisk, bringer dig over til et skærmbillede, der siger, at du skal installere et program, der hedder Bart PE Builder, og hvis du forsøger at hente et diskbillede fra Kaspersky selv, kommer den lakoniske meddelelse om, at der ikke er noget diskbillede tilgængeligt. Det er bare for dårligt. Ellers var vi meget begejstrede for programmet og følte os godt beskyttede. Et produkt vi godt kan give vores anbefalinger.