Home » Andet » Rumskrald er til stadigt større fare for rumfarten
Rumskrald er til stadigt større fare for rumfarten

Rumskrald er til stadigt større fare for rumfarten

Share

Langt det meste af det, vi sender ud i rummet, ender i en bane om Jorden. Men langt det meste er gået i stykker, og dette rumskrald udgør et stadig større problem

Der svæver vragdele fra udtjente satellitter og raketter i hobetal omkring i rummet i kredsløb om Jorden med svimlende hastigheder, og et sammenstød mellem f.eks. en satellit og en stor vragdel kan derfor have fatale konsekvenser. Hver gang der opstår en kollision, stiger mængden af rumskrot, og eksperter spår, at i 2057, hvor vi ellers kan fejre 100-året for den første rumsonde – nemlig den sovjetiske Sputniks opsendelse, kan vi samtidig lukke og slukke al rumfart, fordi der ikke kan sendes noget i kredsløb uden, at det straks bliver ramt af rumskrot.

Se også:  Send din selfie ud i rummet

Afhængig af, hvordan du ser på det og definerer rumskrald, suser der over 500.000 stykker junk rundt om vores klode i størrelse fra gamle løfteraketter til afskallede malingsflager. Problemet bliver ikke mindre af, at de kredser med en fart af titusindvis af km/t. og derfor slår lige så hårdt som meteorer, og hvis de rammer en satellit eller andet, vil de kunne forvandle både sig selv og satellitten til en sværm af projektiler.

Ganske vist er der i teorien et ubegrænset antal mulige såvel cirkelformede som elliptiske baner om Jorden, men i praksis er det kun et meget begrænset antal baner, der er anvendelige. En væsentlig årsag er det særlige strålingsbælte, der krummer sig rundt om vores planet. Reelt er der tale om flere adskilte bælter, der befinder sig i forskellige afstande fra Jorden og samlet kaldes van Allen-bælter. Det indre bælte har den stærkeste stråling, og det befinder sig i 1000-6000 kilometers højde.

Se også:  Send din selfie ud i rummet

De satellitter, der sendes op i baner nær Jorden, er gerne udstyret med indbyggede magnetspoler såkaldte magnetorquers, der ud over i praksis er kraftige nok til at fungere som “slæbering” også kan benyttes til at holde satellitter i bestemte formationer, så de eksempelvis tilsammen kan udgøre et større redskab som et rumteleskop.

Bælterne består af atomare partikler fra solen, som er blevet indfanget af Jordens magnetfelt, og disse partikler kan udgøre en risiko både for astronauter og ikke mindst for den meget avancerede og ofte også følsomme elektronik, der befinder sig i satellitter og rumfartøjer. Man har således oplevet, at bærbare computere på rumstationer er gået ned under passagen gennem bæltet. Selv Hubble-rumteleskopet undgår at tage billeder under passage gennem van Allen bæltet.

TAGS
rum
rumfart
rumskrald

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

Alt om DATA

Lautrupsgade 7,
DK-2100 København Ø
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@altomdata.dk

Datatid TechLife

Lautrupsgade 7,
DK-2100 København Ø
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@datatid.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Lautrupsgade 7,
DK-2100 København Ø
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg / Prislister:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Medieinformation


Alt om DATA, Datatid TechLife  © 2020
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S