Rumlasere skal forbinde datacentre med 100 gigabit/s

Rumlasere skal forbinde datacentre med 100 gigabit/s

Share

Næsten alle verdens transkontinentale internetforbindelser føres i dag gennem fiberkabler. Firmaet Laser Light vil nu i stedet overføre disse data via lasere og et netværk af satellitter

Kommunikationen mellem datacentre verden over sker normalt via infrarødt lys i nedgravede lyslederkabler, men står det til firmaet Laser Light Communications kan fiberkablerne snart få konkurrence fra et trådløst optisk netværk af lasere og satellitter, som skal kunne transmittere data indbyrdes og med jordstationer via laserimpulser.

Planen er at basere dette trådløse optiske og globale netværk på 8-12 Medium Earth Orbit satellitter, der danner en, hvad firmaet kalder, ”All Optical Hybrid Global Network” eller ”High Articulation Optical Network (bedre kendt som HALO) konstellation. Satellitterne skal transmittere data til hinanden med 200 Gbps forbindelser (gigabits/sekundet) og til jorden via 100 Gbps forbindelser.

Det betyder, at hastigheden for datatransmission mellem de enkelte satellitter er omkring 100 gange hurtigere end traditionel radiobaseret transmission. Den samlede kapacitet af de resulterende 48 satellit-til-satellit 200 Gbps forbindelser og de 72 satellit-til-jord 100 Gbps satellit-til-jord og jord-til-satellit-forbindelser vil blive 7.2 Tbps (Terabits/sekundet).

rumlaser

Kortet viser nuværende placering af undersøiske internetkabler og de påtænkte HALO-forbindelser.

Og hele netværket, der tillige er af SD-WAN-typen (Software Defined – Wide Area Networks) skal styres og kontrolleres af det patenterede optiske styresystem StarBeam, der vil bestemme den bedste rute og bedst acceptable tidsforsinkelse i fiberkablerne ud til de enkelte brugere.

Se også:  Om 11 år bliver din hjerne simuleret

Optisk signaltransmission kan i princippet formidle langt mere båndbredde end den radiobaserede satellittransmission, der er udbredt i dag. Teknologien er født ud af årtiers internationalt forskningssamarbejde mellem rumfartsorganisationer og forsvaret i såvel USA som Europa og Japan.

Fordelene ved ”lasercom”
Bølgelængden af laserlys er 10.000 gange kortere end radiobølger, og det betyder, at laserbølgernes spredning bliver reduceret i samme størrelsesorden. Og det koncentrerer igen mere signalstyrke til modtageren.

rumlaser

Forskellen i spredning og intensitet mellem laserlys afsendt fra en bane om månen og en radiobølge reflekteret fra månens overflade.

Forstyrrer ikke radio og mobiltelefoni

En fordel ved at benytte lasere frem for mere konventionel radiokommunikation er blandt andet, at eftersom lasere kan operere i både den ultraviolette, synlige eller infrarøde del af spektret, er det muligt at udnytte en langt større del af det samlede elektromagnetiske spektrum og ikke kun de overfyldte mikro-bølgefrekvenser, der bruges til radio og mobiltelefoni.

Se også:  Computer og Supercomputer

Dertil kommer fordelen ved at være i stand til at forbinde afsidesliggende områder uden at være afhængig af vanskelig kabelføring på landjorden eller i havbunden. Der er heller intet behov for at etablere ekstra parallelle forbindelser til datacentre i tilfælde af, at lasertransmissionerne bliver forstyrret af atmosfæriske forhold, for en datatransmission, der måske ikke går så godt igennem til det ene datacenter, kan blot blive opfanget af et andet.

På den måde vil det kommende rumbaserede netværk styrke de eksisterende jordbaserede netværk og ikke blot give mere båndbredde, men også kunne indgå som backup i tilfælde af fejl på jordforbindelserne eksempelvis som følge af kabelbrud.

Cisco klar med 100 Gigabit Moduler til de kommende datacentre

Det hjælper naturligvis ikke, at firmaer som Laser Light kan tilbyde jordbaseret 100 Gbps datatransmission, hvis teknikken ikke kan håndtere disse nye accelererende hastigheder. Den amerikanske netværksgigant Cisco har imidlertid udviklet et datamodul, der fuldt ud kan klare 100 Gbps forbindelser, hvor de fleste datacentre i verden i dag kun arbejder med 10 Gbps, der dog gradvis er ved at blive øget til 40 Gbps eller 56 Gbps ved brug af InfiniBand eller Ethernet-forbindelser.

Del denne