Home » Sikkerhed » Guide: Rul din pc tilbage
Guide: Rul din pc tilbage

Guide: Rul din pc tilbage

Share

Undgå fremtidige katastrofer ved at give dig selv den ultimative redningsplanke, nemlig muligheden for at omgøre ændringer på din pc

Nogle pc-katastrofer er uundgåe-lige, for eksempel hardwarefejl eller en opdatering, som Windows kløjes i. Andre er selvforskyldt, for eksempel en forhastet programinstallation eller utålmodighed, mens din pc arbejder med en intensiv opgave.

Hvis du regelmæssigt sikkerhedskopierer hele dit Windows-system ved hjælp af et diskafbildningsværktøj, kan du rulle ændringerne tilbage, men det er en langsommelig proces, der kan slette personlige filer og koste dig dage eller endda uger med tabt arbejde. Heldigvis er der mere elegante måder at fortryde uønskede ændringer på din pc.

Brug systemgendannelse

Systemgendannelse er et indbygget Windows-værktøj, der er designet til at minimere skade forårsaget af uønskede systemændringer. Som standard er systemgendannelse aktiveret og slået til i Windows 7 og 8.1, men Windows 10 slår det fra efter hver større opdatering og dumper dermed alle tidligere gendannelsespunkter.
Tjek om Systemgendannelse p.t. kører på din pc, ved at skrive ”gendannelse”” i søgefeltet og klikke på ”Opret et gendannelsespunkt”.

Er drevet ikke beskyttet, vælger du det (dit Windows-drev hedder typisk ”c” eller ”system”). Klik på knappen ”Konfigurer” og marker ud for ”Slå systemgendannelse til” og vælg, hvor meget plads der skal tildeles (5 GB er fint). Klik på ”OK” efterfulgt af ”Opret” for at oprette dit første gendannelsespunkt.

Se også:  Kæmpe efterspørgsel er ved at tømme Lenovos pc-lager

Fremover opretter Windows automatisk gendannelsespunkter, indtil du installerer nye Windows-opdateringer, usignerede drivere eller programmer ved hjælp af Windows Installer. Det opretter også punkter efter syv dage, hvis der ikke er oprettet nogen i mellemtiden.

Tjek at Systemgendannelse er slået til. Ellers kan funktionen ikke redde dig.

Bemærk, at ikke alt overvåges af Systemgendannelse, så det er ikke en erstatning for at sikkerhedskopiere data eller tage periodiske diskafbildninger (se boksen ”Tag en fejlfri backup”). Det kan heller ikke omgøre malwareinfektioner.

Du kan dog bruge det, hvis du løber ind i problemer udløst af nye programmer eller opdateringer. Du kan få adgang til det i Windows ved at åbne dialogboksen ”Opret et gendannelsespunkt”. Klik på knappen ”Systemgendannelse”. Ellers får du adgang via genoprettelsesmenuen, hvis Windows ikke kan indlæse (se under Foretag fejlfinding > Avancerede indstillinger).

Prøv først det anbefalede punkt, eller marker ”Vis flere gendannelsespunkter”. Klik på ”Søg efter påvirkede programmer” først for at se, hvad der eventuelt går tabt.

Tag en fejlsikret kopi

Hverken Genoprettelse eller Rollback RX kan erstatte det at tage en diskafbildning. Det kan du gøre med værktøjer som Macrium Reflect Free (www.macrium.com/reflectfree.aspx) eller Paragon Backup & Recovery (www.paragon-software.com/free/br-free). Begge værktøjer er gratis, og de gør det muligt at tage periodiske, fejlsikre sikkerhedskopier af hele din Windows-opsætning. Alt bliver taget med, og fordi din kopi er gemt på et separat, fysisk drev, er du også beskyttet mod drevfejl. Indstil en ugentlig, specificeret (Macrium) eller en daglig, trinvis (Paragon) tidsplan for at minimere forstyrrelser og datatab. Så er du bedst sikret, hvis uheldet er ude.

Se også:  MSI Prestige 14 EVO [TEST]: Godt alternativ til de kendte mærker
Alternativer til Systemgendannelse

RollBack Rx Home er et kvikt, gratis og mere fyldestgørende alternativ til Systemgendannelse. Alle ændringer på drevet registreres, og genoprettelse af et øjebliksbillede er lige så hurtig som at genstarte Windows. Du kan også gendanne snapshots udenfor Windows, hvilket er praktisk, når du ikke kan starte Windows. Hvis du ofte tester programmer, og der opstår problemer, er RollBack Rx meget mere pålideligt.

Systemgendannelse kan tilgås udenfor Windows, men det virker ikke altid.

Fordi RollBack Rx Home foretager store ændringer på din pc, skal du tage en diskafbildning, inden du begynder. Følg derefter trin-for-trin-vejledningen på næste side for at indstille programmet, tag snapshots og gendan, når det er nødvendigt. Vi anbefaler, at du slukker for Systemgendannelse, hvis du anvender RollBack. Det sparer på drevpladsen.

TAGS
Back-up
datasikkerhed
pc

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2021
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S